Poliomyelit nedir, belirtileri nelerdir?

Poliomyelit nedir, belirtileri nelerdir? sorularının yanıtı merak ediliyor. İşte, Poliomyelit (çocuk felci) ile ilgili bilgiler.

Google Haberlere Abone ol
Poliomyelit nedir, belirtileri nelerdir?

Poliomyelit nedir, belirtileri nelerdir? Poliomyelit, akut, ateşli, merkezi sinir sistemi belitileri veren nekrozlar yaparak paralizilerle sonuçlanan, enfeksiyöz bir hastalıktır.

Poliomiyelit virüsüdür. Dayanıklı bir virüs olan Poliomiyelit düşük ısıda çok uzun süre aktif  kalırlar. 50 santigrat derecede inaktive olurlar. Dışkı içinde birkaç hafta canlı kalabilen virüsün üç antijenik tipi bulunmaktadır. 1-2-3- olmak üzere her biri organizmada özel antikor oluştururlar.

Hastalığı yapan tipe karşı teşekkül eden antikorlar hayat boyunca ve tam bir bağışıklık meydana gelir.

Dünyanın Her yerinde endemik olarak olarak bulunan virüs sonbahar ve ilk yaz aylarında epidemiler yapar. Her yaşta görülme olanağına sahip olsada özellikle çocuklarda 1-4 yaşlarındaki erkeklerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Kaynak poliolu hastaların dışkı ve boğaz sagılarıdır. Bulaşma yolları, doğrudan damlacık yolu ile dolaylı olarak taze kontamine olmuş eşyalarla dışkı ile kirlenmiş besinlerle alınır. Karasinekler ve hamam böcekleri hastalığı yayılmada rol oynar.

En çok kuluçka dönemindedir.  Hastalık belirtinin görüldüğü andan itibaren bir ay süreyle bulaşıcı olduğu otoriteler tarafından kabul edilmektedir.

Kuluçka dönemi ortalama 7-14 gün olsada bazı durumlarda 5-40 gün arasında da görülmektedir.

Belirtileri

Oral yolla alınan virüs, farenkse veya bağırsaklara yerleşir. Buradan da kana geçer. Kan ve sinir yoluyla merkezi sinir sistemine gider. Burada: kanama, dejenerasyonlar yaparak felçlere neden olabilir. Ayrıca kalp kası, karaciğer, pankreas, böbrek üstü bezleri, solunum yolu, deri mukozalarda virüs yayılır. Her zaman belirti vermeyebilir. Bu nedenle belirtiler yönünden polio çocuk felci dört klinik şekil gösterir.

1- belirtisiz enfeksiyon şekli: Virüs çoğalır, dışkı ile atılır ve yayılır. Ancak laboratuvar tetkikinde hastalığı geçirmekte olduğu anlaşılır.

2- Abortif şekli: Ani başlangıç, ateş boğaz ağrısı, nezle bulantı, kusma, karın ağrısı, eklem ve kas ağrılarısı vardır. Bunların hepsi bir arada bulunmayabilir. Belirtilerin şiddetine göre hastalık bir kaç günde tamamen kaybolur veya menengial bulgular ve felçler ortaya çıkabilir.

3- Nonparalitik (Paralizisiz) şekil: Yukarıdaki belirtilere ek olarak, çok yüksek ateş, çok şiddetli baş ağrısı ile menenjit belirtileri ortaya çıkar. Beyin omurilik sıvısında protein artmıştır. Lökositoz ve lenfositoz görülür.

4- Paralitik şekil: Bir hafta içinde yukarıdaki hastalık tablosuna felçler eklenerek seyreder. Bu şekil enfeksiyonun klasik şeklidir. Her üç tip virüs paralitik poliomiyelit yapabilir. Felçlerin oluşması etkenin virulansı ile ilişkilidir.

Tanı: Kesin tanı için labaratuvar tetkikleri yapılır. Dışkıda etken aranır. kanda antikor titremesi aranarak yükselmesi belirlenir. Üst solunum yolu enfeksiyonu menenjit, akut romatizma, ansefalit, difteri ile karışabilir.

Korunma

- Bildirimi Zorunludur.
- Hastanın atıklarının gıda maddelerine bulaşması önlenmeli.
- Atıklarla kirlenen eşyaların dezenfeksiyonu gerekir.
- Sular Klorlanmalı, sütler kaynatılmalı, çiğ sebze ve meyvalar klorlu su ile yıkanmalıdır.
- Aşılama En iyi koruma aracıdır. Aşının yapıldığı ülkelerde hemen hemen çocuk felci hastalığı ortadan kalkmıştır.

Tedavi 

Enfeksiyon 1 - 2 hafta sürebilir. fakat hasta yaşam boyunca bağımlı olabilir. iyi bir bakım ve tedavi yapılırsa komplikasyonlar da azalır.
- Yatak ta dinlenme uygulanır.
- Felçli bölgelere sıcak uygulama yapılır
- Sıvı ve Elektrolit dengesine dikkat edilmesi gerekir.
- Kalp ve Solunum Kaslarını kuvvetlendirici ilaçlar verilir.
- Kontipasyonu önlemek için uygun diyet verilir.
- Gerekirse Oksijen verilir ve trakeostomi yapılır.

Yorumlar