Polatlı darbe girişimi davası

-FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Polatlı darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında yaşanan eylemlere ilişkin 330 kişi hakkında açılan davada, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarına devam edildi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar ve avukatları ile bazı şikayetçilerin avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan eski uzman çavuş Ufuk Demirel, "Ankara'da terör saldırısı var, kolluk kuvvetlerini desteklemek için gidiyoruz." denilerek konvoy halinde kışladan çıktıklarını anlattı.

Bir müddet Ankara yönüne ilerlediklerini ifade eden Demirel, yoldayken kendilerinden sorumlu komutanların darbe girişimini öğrenmeleri üzerine Yapracık mevkisinde durduklarını beyan etti. Demirel, orada sosyal medyadan ve yanlarına gelen vatandaşlardan darbe girişimini öğrendiklerini, daha sonra güvenlik güçlerine sığındıklarını kaydetti.

Rütbesi gereği kendisine verilen emirleri sorgulama konumunda olmadığını, emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini belirten Demirel, beraatini istedi.

Tutuksuz sanık Varol Aydın da darbe girişimi sırasında Tugay Erkan Başkanlığına vekalet ettiğini, karargaha gelen evrakların işleme konulması, ilgili birimlere gönderilmesi işlemini yapan birimin kendisine bağlı olduğunu anlattı. Darbe girişiminin yaşandığı akşam saatlerinde Genelkurmay'dan atama emrini içeren bir mesaj geldiğini ifade eden Varol Aydın, emirde Füze ve Topçu Okul Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü'nün 4. Kolordu Komutanı olarak atandığı bilgisinin yer aldığını bildirdi.

Bu kanunsuz emrin muhatabının karargah dışında bulunan Osman Ünlü olduğundan kendisine gelen emri aktardığını ifade eden Aydın, daha sonra sıkıyönetim direktiflerinin geldiğini ancak bu emirlerin yasal olmadığını fark ettiği için işleme koymadığını ileri sürdü.

Evinde yapılan aramalarda ele geçirilen "F serisi"nde iki adet 1 dolarlık banknotun mütalaada suç olarak isnat edilmesini yadırgadığını belirten Aydın, "Almanya'da yaşayan kardeşim, o dolarları imzalayarak kızıma hediye olarak verdi. Paraların üzerinde tarih ve imzası da vardı. Eğer bu paralara karşı endişem olsaydı yırtar atardım. Çünkü evim olaydan bir ay sonra arandı." savunmasını yaptı.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

- Mütalaadan

Davanın 14 Şubat 2018'de görülen duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş, Polatlı 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki darbe girişimine yönelik eylemleri özetledikten sonra sanıklar hakkındaki talebini açıklamıştı.

Savcı Yokuş, aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinden eski tümgeneral Osman Ünlü ve eski tuğgeneral Murat Aygün ile eski albay Selçuk Serhat Pesek ve eski yarbay Abdülkerim Ceyhan'ın da bulunduğu 267 sanığın "anayasal düzeni ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

Mütalaada ayrıca, olay tarihinde vatani görevini yapan 62 er ve erbaş ile 1 sivil memurun ise "isnat edilen suçları işlediklerine dair mahkumiyetlerini gerektirir her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden" beraatlerine karar verilmesi istenmişti.

Yorumlar