Polatlı darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin davada sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarına devam edildi - Tutuklu sanık Özçelik: - "Ben bir uzman çavuşum. Neden darbeyle ilişkilendiriliyorum anlam veremiyorum. Banker Bilo filmine döndü. 'Almanya Münih'e götürüyoruz' diye yola çıkardılar, getirip Sincan Cezaevi'ne koydular. Benim burada olmamın sebebi, kendini 1 dolara satmış komutan görünümlü teröristlerden aldığımız emirlerdir"

Google Haberlere Abone ol
Polatlı darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığı'nda yaşanan eylemlere ilişkin 330 kişi hakkında açılan davada, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarına devam edildi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar ve avukatları ile bazı şikayetçilerin avukatları katıldı.

Savunma yapan eski uzman çavuş Cuma Tolga Özçelik, olay günü nöbetçi olduğunu, içtimada batarya komutanının gece eğitimi olacağını söylemesi üzerine tugay personelinin kışlayı terk etmediğini beyan etti.

Dönemin Tugay Komutanı eski tuğgeneral Murat Aygün'ün emriyle Ankara'daki kolluk kuvvetlerine desteğe gideceklerini ve orada denetleme yapılacağının söylendiğini belirten Özçelik, içtima alanında bir müddet bekledikten sonra Aygün'ün emriyle kışladan konvoy halinde çıkıp Ankara yönünde ilerlediklerini söyledi. Temelli'de trafik yoğunluğundan durduklarını, ardından yolun açıldığını ifade eden Özçelik, "Yapracık mevkiine geldiğimizde ilerleyemedik. Orada vatandaşlardan darbe girişimini öğrendik." diye konuştu.

O gece kendisine verilen emrin sadece "araç bin" olduğunu ve bunun da kanunsuz olmadığını öne süren Özçelik, savunmasına şöyle devam etti:

"Ben bir uzman çavuşum. Neden darbeyle ilişkilendiriliyorum anlam veremiyorum. Banker Bilo filmine döndü. 'Almanya Münih'e götürüyoruz' diye yola çıkardılar, getirip Sincan Cezaevi'ne koydular. Başkanım, benim burada olmamın sebebi, kendini 1 dolara satmış komutan görünümlü teröristlerden aldığımız emirlerdir. Lütfen bu durumu değerlendirin."

Sanık eski uzman çavuş Veli Ürkmez, terör saldırısı gerekçe gösterilerek komutanları tarafından kışladan dışarı çıkarıldığını, silah kullanmadığını kimseye zarar vermediğini savundu.

FETÖ üyesi olduğu yönündeki suçlamayı kabul etmeyen Ürkmez, örgütün okullarına gitmediğini, şifreli haberleşme programlarını kullanmadığını öne sürdü. Emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini, kanunsuz bir emri yerine getirmediğini savunan Ürkmez, beraat talebinde bulundu.

Sanık eski uzman çavuş Veli Çalışkan da TSK'de şoför olarak görev yaptığını, akşam saatlerinde gelen gece eğitimi emri üzerine saat 22.00 civarında kışlaya giriş yaptığını beyan etti.

Kışlada bazı araçların konvoy halinde intikal düzeni aldığını gördüğünü söyleyen Çalışkan, daha sonra verilen emir üzerine, konvoyun hareket ettiğini, Yapracık yokuşunda araçların durduğunu belirtti. Çalışkan, orada sosyal medyadan ve yanlarına gelen vatandaşlardan darbe girişimi olduğunu öğrendiklerini, daha sonra polisin geldiğini ve araçları güvenli bir yere çektiklerini kaydetti.

"Ben milletime kurşun sıkacak biri değilim. Komutanlarımız, vatan bayrak ve millet sevgimizi suistimal ettiler." diyen Çalışkan, beraat talebinde bulundu.

Tutuksuz sanık Şaban Demiraslan da Topçu okulunda Topçuluk Kurul Başkanı olduğunu beyan etti. Darbe girişiminden önce Topçu ve Füze Okulunda görev yaptığını, emir komutasında herhangi bir birliğin yer almadığını, karargahtaki eğitim faaliyetlerinden sorumlu olduğunu belirten Demiraslan, darbe girişimine katılmadığı savundu.

Birinci sicil amiri albay Güngör Gazi Karslı'nın emri üzerine kışlaya gittiğini öne süren Demiraslan, kışlaya geldiğinde Karslı'nın kendisine Murat Aygün'ün uygunsuz emirler verdiğini, olumsuz bir durum yaşanmaması için yanında yer almasını istediğini bildirdi.

Darbe girişiminin Topçu ve Füze Okuluna sirayet etmemesi için bir dizi önlem almaya başladıklarını belirten Demiraslan, karargahtaki öğretmen subaylara "Herkes odasına gitsin, kimse dışarı çıkmasın. Benden başka kimseden emir almayacaksınız." şeklinde emir verdiğini söyledi.

Demiraslan, FETÖ üyesi olmadığını darbe girişimine katılmadığını savunarak beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Yorumlar