PKK panikte, 10 bin Peşmerge Suriye yolunda

Suriye'nin kuzeyindeki otorite boşluğundan faydalanarak birçok bölgeyi etkisi altına alan PKK-PYD panikte. PKK tarafından Suriye'den kovulan ülkenin gerçek sahipleri ülkelerine geri dönüyor. Yaklaşık 10 bin Peşmerge Suriye'ye geri dönüyor.

Google Haberlere Abone ol
PKK panikte, 10 bin Peşmerge Suriye yolunda

Sonhaberler | Haber Merkezi

Irak Kürt Bölgesi Yönetim'nde eğitim gören ve sayıları 10 bine çıkacak olan Roj Peşmerge Birliği (Rojava peşmergeleri), Rojava’ya geçeceklerini belirtiyor. Şengal’in Sınune kasabasında konuşlanan Rojavalı peşmergeler, PKK’ye bağlı YBŞ güçleri tarafından engellenmiş ve akabinde çatışma meydana gelmişti. Peşmerge ile YBŞ’liler arasında 3 Mart’ta çıkan çatışmanın ardından, bölgede tansiyon yükseldi.
 
Roj Peşmerge Birliği Genel Komutanı Şervan Derki, “6 bin Roj Peşmergesinin 3 bini, Güney Kürdistan - Rojava sınırında 80 kilometrelik alan boyunca konuşlanmış durumda” dedi. Derki, peşmergenin Rojava’ya gitmesini ABD’nin istediğini vurgulayarak, “İran ve Suriye bunu istemedi, PKK de engel oldu” şeklinde konuştu. “Şengal ve çevresi patlamaya hazır bomba gibi. Her an patlama ihtimali bulunuyor...” bu sözler bir Sınune sakinine ait. Kasabada yaşayanlar, çok sayıda silahlı grup gördüklerini, üstelik hepsinin sinirli ve birbirine her an silah doğrultabilecek potansiyelde olduğunu belirtiyor. 3 Mart 2017’de Şengal’in kuzeyinde Hanesur yerleşim bölgesinde, Peşmerge ve PKK’ye bağlı grup arasında çatışma meydana geldi. Herkes bu tür bir çatışmayı tahmin ediyordu. Çatışmanın durdurulmasının ardından Ezidhan Savunma Güçleri Komutanı Haydar Şeşo, “Çatışmalar mutlaka tekrardan yaşanacak” dedi.
 
Roj Peşmergeleri 2012 yılında IKBY Peşmerge Güçleri’nin desteğiyle oluşturuldu. Güç, Rojava Kürtlerini korumak amacıyla kuruldu. Ancak Demokratik Birlik Partisi (PYD), peşmergelerin Rojava’ya girmesi halinde savaş çıkacağını duyurdu. Fakat Rojava’da yaşanmayan çatışma Hanesur’da yaşandı.
 
Şervan Derki, “Planımız, önümüzdeki süreçte peşmergemizin sayısını 10 bine çıkarmak. Halihazırda yeni katılan peşmergelerin eğitim devresi sürüyor. ABD resmi bir şekilde bizden hazırlanıp Rojava’ya geçmemizi istedi ancak PKK ve YPG karşı çıktı” şeklinde konuştu. 
Bu engellemede sadece PKK ve YPG’nin olmadığını düşünen Derki, onlardan daha büyük güçlerin bu oyunu oynadığını söyleyerek, “Roj Peşmergeleri’nin Rojava’ya geçmesini İran ve Suriye engelliyor” dedi.

Yorumlar

selim ha şöyle asıl sahipleri girsin oraya pyd defolsun gitsin
Zmem Peşmerge 5 özel harekatçı kardesimizin katilidi