Pırlanta ve değerli taş ölçümü 15 dolar

- Türkiye'nin ilk yerli Gemoloji Laboratuvarında pırlanta veya değerli taş diye satılan bir ürünün ölçümü yapılarak gerçek ya da sahte olduğu 15 dolara öğrenilebiliyor - Bulduğu taşları laboratuvara getirip hayal kırıklığı yaşayanlar arasında 3. Havalimanı inşaatında siyah pırlanta bulduğunu sanan işçi ve kuvartzı Türkiye'de nadir bulunan pembe elmas diye getiren vatandaş gibi ilginç örnekler var - İKO Başkanı İşler: - "Taşlarını sertifikalandırmak ve verdiğimiz kursları öğrenmek için İran'dan ciddi talep geldi. Azerbaycan'dan, Dubai'den de istek var"

Google Haberlere Abone ol
Pırlanta ve değerli taş ölçümü 15 dolar

İSTANBUL (AA) - ELİF FERHAN YEŞİLYURT - İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, Türkiye'nin ilk yerli Gemoloji Laboratuvarında pırlanta veya değerli taş diye satılan bir ürünün ölçümü yapılarak gerçek ya da sahte olduğu 15 dolara öğrenilebiliyor.

İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) desteğiyle İstanbul Kuyumcular Odası bünyesinde kurulan ilk yerli Türkiye Gemoloji Laboratuvarının (GLT) faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan İKO Başkanı İşler, Türkiye'de 40 bine yakın kuyumcunun, 300 bine yakın çalışanın bulunduğunu belirterek, bugüne kadar sektörün kendi ürünlerini tahlil ettirebileceği bir ortamın olmadığını, bu laboratuvarın bu ihtiyacı gidereceğini söyledi.

Bir tüketicinin kuyumcudan bir ürün satın aldığında ürünün taş rengi için çeşitli renklerin söylendiğini ifade eden İşler, şunları anlattı:

"Bunlar gerçek mi, değil mi? Size pırlanta deyip sentetik bir taşı mı sattılar? Türkiye'de şu anda piyasada çok sentetik taş dolaşıyor. Bazen bunu kuyumcu da bilemiyor. Bu laboratuvarı bunları tespit edebilmek amacıyla kurduk. Sektörü de zor duruma düşmekten kurtarıyoruz. Kuyumcu aldığı ürünleri bize getirip tespitlerini yaptırıyor. Taşların sentetik ya da bahsedilen renkte olup olmadığına bakıyoruz. Bunu öğrenmenin en doğal yolu sertifika almaktan geçiyor. Yurt dışından da buna yönelik talepler var. İran'dan ciddi talep geldi. Azerbaycan'dan, Dubai'den de istek var. Taşlarını sertifikalandırmak ve verdiğimiz kursları öğrenmek istiyorlar."

İşler, Türkiye'de bu laboratuvarı markalaştırdıktan, özelleştirdikten, herkes tanıdıktan sonra uluslararası hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunu ilk başta Dubai ağırlıklı olarak yapmayı düşündüklerini bildirdi.

Özelleştirme sürecinin nasıl olacağına ilişkin soru üzerine İşler, bu laboratuvarı her noktada kendilerinin yürütemeyeceğini franchise hizmeti verebileceklerini dile getirdi.


- "Ürünün büyüklüğü ve cinsine göre bedel alınıyor"


İşler, bir ürünün pırlanta ya da değerli taş olup olmadığının 15 dolar karşılığında öğrenilebileceğini anlatarak, sertifika alımında ürünün büyüklüğü ve cinsine göre bir bedel alındığını, bu bedelin en fazla 60-100 dolara kadar çıktığını dile getirdi.

Taşlarını ölçtürmeye gelenlerden ilginç şeylerle karşılaşıp karşılaşmadıklarına yönelik soru üzerine İşler, "3. Havalimanı inşaatından bir işçi 'siyah pırlanta buldum' diye geldi ama pırlanta değildi. Yine elinde pembe saydam renkli 3 taş ile bir beyefendi geldi, 'Kapalıçarşı'da 5 kuyumcuya sordum, bunlar pembe elmas' dedi. Kuyumcular bile anlayamamış, incelememiz sonucunda elmas değil, kuvartz olduğunu gördük. Eşine pırlanta diye aldığı tek taşın sentetik olduğunu öğrenenler de oldu." diye konuştu.

İşler, emniyete ve mahkemelere bilirkişilik yaptıklarını da anlatarak, altına, pırlantaya hem değer hem de işçilik açısından tespit yapabilecek konumda olduklarını kaydetti.

Yorumlar