Petrol fiyatlarında düşüş devam ediyor

Petrol fiyatları yüzde 40 düşerek 11 oldu. Petrolde uzun süredir süren arz talep dengesindeki değişiklikler fiyatlara yansımaya devam ediyor. Son olarak yaşanan yüzde 40 lık gerileme fiyatlara yansıdı.

Google Haberlere Abone ol
Petrol fiyatlarında düşüş

Petrolde arz talep dengesinin değişmesi sonucu gerileyen fiyatlarda son duruma vade sonu etkisi de yansıdı. Petrolde yüzde 40 lık gerileme fiyatın 11 dolara düşmesine sebep oldu.

Koronavirüs salgını sonrasında büyük darbe yiyen petrol fiyatları son 38 yılın en düşük seviyelerini gördü. Brent petrol fiyatları 26 dolara gerilerken NYMEX'DE ABD ham petrolün mayıs vadeli kontrat fiyatı yüzde 40, düşüşle 11 dolara geriledi. Haziran ayı vadeli kontrat ise yüzde 10 kayıpla 22 dolar seviyelerinde. Mayıs vadeli kontrat dikkate alındığında ABD ham petrolü ile brent petrolün fiyatı arasındaki makas 15 doları aşıyor.

1982'den bu yana bir ilk

ABD'nin petrol depolama kapasitesinin yakın zamanda dolacağı ve talepte hızlı düşüşün devam ettiği endişeleri NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatının 1982'den bu yana görülmemiş seviyelere gerilemesine yol açtı. 

ICE'de Haziran vadeli Brent petrolü de yüzde 6'yı aşan kayıplarıyla 26,72 dolardan işlem görüyor. 

VADE SONU ETKİSİ NE DEMEK?

Arz ve talep kaynaklı bu fiyat hareketlerine ek olarak petrolde mayıs kontratlarının vade tarihinin yarın dolması da fiyatlarda sert düşüşlere neden oluyor. Petrol vadeli kontratları fiziki teslimat özelliği taşıyor. Yani, yarın vadesi dolduğunda elinde mayıs vadeli petrol kontratı bulunduran yatırımcılar kontratın üzerinde yazan miktar kadar petrolü fiziksel olarak da teslim almak durumunda . Ancak yarın bu petrol almak istemeyen yatırımcılar ellerindeki kağıtları satmak için piyasaya satış emirleri giriyor.  

Petrolü koyacak yer yok

Talep düşüklüğüne ek olarak petrol üreticisi ülkelerin arzının devam etmesi fiyatların düşüşünde baş rol oynuyor. Tarihi seviyeleri gören petrol fiyatlarının düşüklüğü rezerv toplamak isteyen ülkeleri de harekete geçirdi. Birkaç hafta içerisinde rezervlerini dolduran ülkeler petrol depolayacak yer arayışına girdi. Ancak depolayacak yer de kısıtı nedeniyle üretilen petrolü koyacak yer kalmayınca fiyatlar hızla aşağıya düşüyor.

Kaynak: dunya.com

Yorumlar