Perde "4. Murat" için açılacak

- Sinema filminden diziye, operadan baleye kadar pek çok esere konu olan 17'inci Osmanlı padişahı 4. Murat'ı anlatan oyun, 20 yıl sonra yeniden tiyatro seyircisiyle buluşacak - DT Edebi Kurul Başkanı ve Yönetmen Kuruç: - "Türk tiyatrosunun evrensel, dünyanın her yerinde oynanabilecek önemli bir eseri. Seyircilerimiz oyunda, tarihte önemli bir yeri olan ve bugün de eylemleriyle tartışılan bir padişahın tiyatro sahnesinde, bir tragedya kahramanına nasıl dönüştüğüne tanık olacaklar. Seyircimizin seyretmesini, seyrederken de sevmesini isterim"

Google Haberlere Abone ol
Perde "4. Murat" için açılacak

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Sinema filminden diziye, operadan baleye kadar pek çok esere konu olan 17'inci Osmanlı padişahı 4. Murat'ı anlatan oyun, 20 yıl sonra yeniden sahnelenecek.

"4. Murat" adlı oyunda, saray yaşamı, taht çekişmeleri, içki yasağı ve padişahın halkın arasına tebdili kıyafet karışması gibi kesitler yer alacak.

Turan Oflazoğlu'nun yazdığı Bozkurt Kuruç'un yönettiği "4.Murat" oyunu, yarın Büyük Tiyatro'da prömiyer yapacak. Dekor tasarımını Güven Öktem, kostüm tasarımını Gül Emre, ışık tasarımını Zeynel Işık ve müziklerini Can Atilla'nın hazırladığı oyunda, 4. Murat'ı Kutay Sungar, annesi Kösem Sultan'ı ise Adviye Öztürk canlandırıyor.

Devlet Tiyatroları (DT) Edebi Kurul Başkanı, yönetmen, dramaturg ve tiyatro sanatçısı Prof. Dr. Bozkurt Kuruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunda, yazar Turan Oflazoğlu'nun Osmanlı tarihinin önemli karakterlerinden biri olan 4. Murat'ın bütün kişisel özelliklerini ve siyasi kişiliğini derinlikleriyle anlattığını belirtti.

Oyunun, Türk tiyatrosunda tarihsel dram kategorisinde önemli bir yeri olduğunu belirten Kuruç, "İngiltere'de Shakespeare, nasıl saraydaki entrikaları anlatan oyunlar yazdıysa, Oflazoğlu da Osmanlı tarihini anlatan oyunlar yazar." diye konuştu.

Oflazoğlu'nun "İktidar Üçlemesi" başlığı altında yayımladığı üç oyundan birincisinin "4. Murat", ikincisinin "Deli İbrahim", üçüncüsünün de "Kösem Sultan" olduğunu ifade eden Kuruç, 4. Murat oyununda daha 11 yaşında tahta oturan ve 28 yaşında hayatını kaybeden bir padişahın yaşadıklarının ele alındığını dile getirdi.

4. Murat'ın annesi Kösem Sultan ile çekişmesinin oyundaki aksiyonu ortaya çıkardığını kaydeden Kuruç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oyunda Şair Nefi'nin uyarısı sonrası dizginleri eline almak için annesi Kösem Sultan'ı hapse attıran, Kur'an-ı Kerim'den ayetler okuyarak halk ve yeniçeriler üzerinde otorite sağlamaya çalışan bir adamın, yaşadığı güç zehirlenmesi anlatılıyor. Gündemden hiç düşmeyen bu oyunu, Devlet Tiyatroları olarak biz, 20 yıl sonra tekrar sahneye koyuyoruz. Türk tiyatrosunun evrensel, dünyanın her yerinde oynanabilecek önemli bir eseri. Seyircilerimiz oyunda, tarihte önemli bir yeri olan ve bugün de eylemleriyle tartışılan bir padişahın tiyatro sahnesinde, bir tragedya kahramanına nasıl dönüştüğüne tanık olacaklar. Seyircimizin seyretmesini, seyrederken de sevmesini isterim."

Son yıllarda ekranlarda birçok tarihi film ve dizinin yer aldığına işaret eden Kuruç, tarihi olayları konu alan eserlerin ilgi gördüğüne işaret etti. Seyircilerin oyunu izledikten sonra dönem hakkında okuma yapmalarının kendisini mutlu edeceğini dile getiren Kuruç, şunları kaydetti:

"Ben bu oyunun da ilgi göreceğini düşünüyorum. Zaten şu anda tüm biletler tükendi. Tiyatro oyunu tarih demek değildir, tarihten mülhem evrensel boyutları yakalamak demektir. Seyirci oyunu izler, sonra tarihini okursa çok daha derin perspektifte düşünme şansı olur. Oyun ister tarihten ister gelecekten olsun durum tespiti yapar. Tiyatro daha çok iç muhasebeye yardımcı olur. Eğitim tarafı buradan başlar. Parmak sallayarak bir şey öğretmez, sunar. "

Yorumlar