Perakende sektöründe Anneler Günü hazırlığı

- Kuyumdan çiçeğe, küçük ev aletlerinden teknoloji ürünlerine, giyimden kozmetiğe Anneler Günü'nün ekonomiye hareketlilik getirmesi bekleniyor - İKO Başkanı İşler: - "Sektör olarak Anneler Günü'nden çok büyük beklentilerimiz var. Yaklaşık 100-200 milyon dolarlık satış bekliyoruz" - BMD Başkanı Öncel: - "BKM verilerini incelediğimizde Anneler Günü'nün kredi kartı harcamalarına etkisi açıkça görülebilir. Mayıs aylarında kredi kartıyla işlem sayısında 10-12 milyon adetlik, harcama miktarı olarak ise 3 milyar liralık bir fark bulunuyor" - TAMPF Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özpamukçu: - "Anneler Günü, perakende sektörü satışlarını yüzde 15-20 civarında artırır" - KMD Yönetim Kurulu Başkanı Acar: - "Anneler Günü, mayıs ayını kurtarır"

Google Haberlere Abone ol
Perakende sektöründe Anneler Günü hazırlığı

İSTANBUL (AA) - ELİF FERHAN YEŞİLYURT/SÜMEYYE DALKILINÇ - Anneler Günü dolayısıyla annelerini mutlu etmek isteyenlerin soluğu kuyumcu, çiçekçi, küçük ev aletleri, teknoloji ürünleri, giyim ya da kozmetik mağazalarında alması ekonomide hareketlilik beklentisini artırıyor.

AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, Anneler Günü için "Anneme ne alacağım?" sorusu birkaç haftadan önce akılları kurcalamaya başlıyor. "Ne gerek vardı?" deseler de küçük bir hediye annelerin yüzünü güldürmeye yetiyor.

Anneler Günü kapsamında kalp içine işlenmiş anne-çocuk kolye fiyatları 350 liradan başlayıp bin liraya kadar çıkıyor. Kolye fiyatları, değerli taşların eklenmesiyle daha da artıyor. Yeni doğum yapmış anneler için tasarlanan anne-bebek ayak veya el izi kolyeleri yaklaşık 400 liradan, "Annem" yazılı kolyeler ise ortalama 700 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

e-ticaret platformlarından sipariş edilerek adrese teslim edilen çiçeklerin fiyatları 25 liradan başlayıp 800 lirayı buluyor. Çiçekli, kalpli kekler veya meyvelerden oluşan buketler ise 30 ila 400 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

İsme özel iyi dileklerin yazıldığı hediyeler de annesinin yüzünü güldürmek isteyenleri bekliyor. Bardaktan kaleme, tişörtten yastığa kadar isme özel hediye seçenekleri bulunuyor.

Bazı e-ticaret siteleri de "Anneler Günü" kodu ile 50 ila 100 lira arasında sepette indirim sunuyor.


- Anneler Günü Kapalıçarşı'yı hareketlendirdi


İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, altın ve mücevherin birikim anlamında insanların "kara gün dostu" olduğu kadar, iyi ve güzel günlerinde de en çok tercih edilen hediyeler arasında yer aldığını söyledi.

İşler, altın ve mücevherin, bazen sevgili için en değerli hediye olurken, bazen de annelere sunulan en kıymetli parça olabildiğini ifade ederek, "Kuyumculuk için Sevgililer Günü ve Anneler Günü, piyasaların hareketlendiği, alışverişin arttığı haftalar olarak dikkati çekiyor." dedi.

Bu yıl ramazanın mayıs sonunda başlaması dolayısıyla sektörde düğün sezonu hareketliliğinin de mayıs öncesinde başladığını belirten İşler, şunları kaydetti:

"Piyasalarda bu hareketliliğe geçen haftadan itibaren Anneler Günü hareketliliği de eklendi. 16 Nisan'da yapılan referandumla piyasalardaki belirsizlik de kalkınca sektörümüzde gözle görülen bir hareketlenme ve alışveriş gözleniyor. Anneler Günü, sektörümüzün aylar öncesinde hazırlık yaptığı, yeni koleksiyonlar tasarladığı özel günlerin başında geliyor. Bu nedenle Anneler Günü'nün öncesi ve içinde bulunduğu hafta, perakende mağazalarımızda ve Kapalıçarşı'da alışveriş için gelenler bir yoğunluk oluşturuyor."


- "100-200 milyon dolarlık satış bekliyoruz"


Norayr İşler, 2017'nin kendileri için önemli bir yıl olduğunu ifade ederek, "Çünkü hem piyasalar uzun bir süredir durgundu hem de tüketiciler belirsizlikler nedeniyle alışveriş yapmak yerine bekle-gör yönünde pozisyon almıştı. Bu nedenle sektör olarak Anneler Günü'nden çok büyük beklentilerimiz var. Yaklaşık olarak 100-200 milyon dolarlık satış bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Hediye olarak pırlanta başta olmak üzere altın, gümüş, değerli ve yarı değerli taşlarla bezenmiş, süslenmiş takılar ve mücevherler tercih edildiğini belirten İşler, şunları kaydetti:

"Hem Anneler Günü hem de düğün sezonu nedeniyle kuyumculara ve tüketicilere bir çağrı yapmak istiyoruz. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kurulan Türkiye'nin ilk yerli ve milli gemoloj laboratuvarı GLT, kuyumculara ve tüketicilerimize pırlanta, renkli taşlar ve mücevher konusunda sertifikasyon hizmeti veriyor. Aldığı mücevherle ilgili şüphesi olan tüketicilerimiz, gönül rahatlığıyla İstanbul Kuyumcular Odası'nda hizmet veren GLT Laboratuvarı'na gelerek kontrol edebilir, arzu ederse çok ekonomik fiyatlarla mücevherine sertifika alabilir. Böylece, tüketicilerimiz hem alışveriş sonunda aldıkları ürünlerle ilgili sağlıklı bilgiye kavuşmuş olacak hem de ellerindeki mücevher ve altın takılara sertifika düzenleyerek kontrol etmiş olacak."


- "Anneler Günü, yaza hazırlanan perakende için doping etkisi yapacak"


Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de Anneler Günü'nün perakendede yılbaşından sonra en çok harcamanın yapıldığı gün olduğunu, markaların büyük bölümünün kampanyalarla bu özel günü karşıladığını söyledi.

Mayısın ikinci hafta sonu ve öncesinde hediyeliklere yönelen talebin perakende satışlara olumlu yansıdığını ifade eden Öncel, yılbaşından sonra hediyelik için en çok harcamanın Anneler Günü'nde yapıldığını bildirdi. Öncel, Anneler Günü'nün kutlandığı hafta sonu hazır giyim, küçük ev aletleri ve kozmetik ürünleri satışında yüzde 100'e varan artışlar görüldüğünü kaydetti.

Öncel, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerini incelediklerinde de Anneler Günü'nün kredi kartı harcamalarına etkisinin açıkça görülebildiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Örneğin 2016'nın nisan ayında 42,5 milyar lira olan kredi kartı ile alışveriş miktarının mayısta 45,5 milyar liraya yükseldiğini, Babalar Günü'nün de olduğu haziranda yeniden 45 milyar liraya gerilediğini görüyoruz. Mayıs aylarında kredi kartıyla işlem sayısında 10-12 milyon adetlik, harcama miktarı olarak ise 3 milyar liralık bir fark bulunuyor. Yine 2016 için konuşmak gerekirse, nisan ayında 258 milyon 368 bin adet olan kredi kartıyla işlem sayısı mayısta 269 milyon 813 bine yükseliyor, haziranda tekrar 258 milyon 848 bine düşüyor. Son 5 yıla baktığımızda hepsinde benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. Bu tabloda yaz sezonu alışverişinin mayıs ayında yoğunluk kazanmasının etkisi bulunsa da temel nedenlerden birinin Anneler Günü olduğunu söyleyebiliriz.

BMD üyesi markaların 110 ülkede 2 bin 500 civarında mağaza ve 12 binin üzerinde satış noktası bulunuyor. Anneler günü öncesi benzer canlılık yurt dışında da yaşanıyor. Suudi Arabistan'dan ABD'ye, Kazakistan'dan Mısır'a kadar dünyanın dört bir yanında Türk markalarının ürünlerinin Anneler Günü hediyesi olarak sunulmasından ayrıca gurur duyuyoruz. Anneler Günü, yaza hazırlanan perakende için doping etkisi yapacak ve sezona çok daha moralli başlanacak."


- "Perakende sektörü satışlarını yüzde 15-20 civarında artırır"


Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alp Önder Özpamukçu ise 2016'nın zor geçtiğini belirterek, 2017'de geçen yılki satışların üzerine çıkarak toparlanma beklediklerini söyledi.

Yılın ilk 4 ayında pozitif bir gidişatın yakalandığını, perakendede iyileşmenin başladığını ifade eden Özpamukçu, bu anlamda sektörün daha da iyi olması konusunda beklentilerinin bulunduğunu kaydetti.

Anneler Günü haftasında perakende satışlarında artış yaşanacağını belirten Özpamukçu, "Anneler Günü, perakende sektörü satışlarını yüzde 15-20 civarında artırır." dedi.


- "Anneler Günü dolayısıyla mayısta diğer aylara göre iki katı iş var"


Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar, kozmetik tarafının en yüksek sezonunun Sevgililer Günü, Anneler Günü ve yılbaşı dönemi olduğunu söyledi.

Yılbaşından sonra en çok yükseldikleri ikinci dönemin Anneler Günü olduğunu, bu haftada diğer dönemlere göre daha yüksek bir ciro bekleyeceklerini ifade eden Acar, "Anneler Günü, mayıs ayını kurtarır." dedi.

Acar, Anneler Günü dolayısıyla mayısta diğer aylara göre iki katı iş olduğunu bildirdi.

Yorumlar