Paris MÜSİAD'da "Yeni Anayasa Söyleşisi"

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dişli: - "Sürekli şöyle eleştiriyorlardı; 'Erdoğan Cumhurbaşkanı ama Meclisi toplama hakkı var mı? Bu yasal değil, geleneklere uygun değil.' Tamam şimdi yasal hale getiriyoruz" - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı Küçükcan: - "Türkiye öyle badirelerle karşı karşıya ki şu badirelerin bir kısmı Kuzey Avrupa'daki ülkelerin bir kısmının başına gelmiş olsaydı çok ciddi dağılma riskiyle karşı karşıya kalırlardı ve bunu yönetmekte zorlanırlardı"

Google Haberlere Abone ol
Paris MÜSİAD'da "Yeni Anayasa Söyleşisi"

PARİS (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, "Sürekli şöyle eleştiriyorlardı; 'Erdoğan Cumhurbaşkanı ama Meclisi toplama hakkı var mı? Bu yasal değil, geleneklere uygun değil.' Tamam şimdi yasal hale getiriyoruz." dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Paris Şubesinde, MÜSİAD Paris Şube Başkanı Hakan Kalaycı'nın moderatörlüğündeki "Yeni Anayasa" konulu söyleşide konuşan Dişli, "Türkiye'de diktatörlük ve tek adamlık var." konseptinin Batılı siyasetçiler ve medya mensupları tarafından başlatıldığını söyledi.

Türkiye'ye tarihte bu dönemde olduğu kadar çok yönlü saldırının hiçbir zaman yapılmadığını belirten Dişli, "Tüm terör örgütleri adeta aynı konsept üzerinde birleştiler. 15 Temmuz'dan sonra döviz üzerinden de bir saldırı oldu ve Türk lirası yüzde 30 değer kaybetti." ifadelerini kullandı.

Dişli, Türkiye'nin büyük hedeflerine giden yolda birçok engelle karşılaştığını vurguladı.

Dışarıdaki gelişmelere bağlı olarak içeride başlatılan bu huzursuzluk ve çok yönlü saldırıların asıl hedefinin Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasını akamete uğratmak olduğunu anlatan Dişli, "Çok kişi soruyor; AK Parti ne istedi de yapamadı? Sürekli şöyle eleştiriyorlardı; 'Erdoğan Cumhurbaşkanı ama Meclisi toplama hakkı var mı? Bu yasal değil, geleneklere uygun değil.' Tamam şimdi yasal hale getiriyoruz. Halka soruyoruz. Daha hızlı hareket edeceğiz, daha hızlı karar vereceğiz." diye konuştu.

- "Kutuplaşmalardan da uzak kalmış olacağız"

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan da Türkiye'nin büyük saldırılar karşısında çok dayanıklı bir duruş sergilediğine dikkati çekti.

Fransa'da 3 kez saldırı olduğunu ve olağanüstü hal uygulamasının temmuz ayına kadar uzatıldığını hatırlatan Küçükcan, "Türkiye öyle badirelerle karşı karşıya ki şu badirelerin bir kısmı Kuzey Avrupa'daki ülkelerin bir kısmının başına gelmiş olsaydı çok ciddi dağılma riskiyle karşı karşıya kalırlardı ve bunu yönetmekte zorlanırlardı." diye konuştu.

Küçükcan, Türkiye'nin yeni anayasa ile kamplaşmalardan kurtulacağını belirtti.

CHP'nin yüzde 50'yi geçebilmesi için çok ciddi şekilde kendisini yenilemesi gerektiğine işaret eden Küçükcan, "Demek ki Türkiye'de ortada bir yerde hepimiz buluşacağız. Bu yarış öyle bir yarış olacak ki artık ideolojik kamplaşmalardan ve ülkemize zaman kaybettirecek kutuplaşmalardan da uzak kalmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Küçükcan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Konseyi gibi dünyanın pek çok kurumun Türkiye'de seçimlerin adil yapıldığını kabul ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin 1960'lı yıllardan itibaren 6 kez darbe girişimine maruz kaldığını anımsatan Küçükcan, "Milli iradenin ne kadar hızlı bir şekilde çalınabildiğini görüyoruz. Türkiye'de mevcut sistem vesayet kurumları tarafından zayıflatılıyor." yorumunu aktardı.

- Yurt dışındaki Türklere milletvekili olma hakkı tanınması

Daha sonra Küçükcan'a, anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi ve milletvekili sayısının 600'e çıkarılması durumunda yurt dışında yaşayan Türklere milletvekili olabilmeleri için kontenjan ayrılıp ayrılmayacağı sorusu yöneltildi.

Küçükcan bu soruya, "Benim kanaatim yurt dışındaki vatandaşların mutlaka bu sürece dahil edilmesi. Seçme ve seçilme hakkı varsa bu nüfus gözetilip ona göre bir oran belirlenerek Türkiye'de bir kontenjan ayrılması gerektiğine inananlardanım." yanıtını verdi.

Yorumlar