Paralimpik sporcular hem Avrupa'yı hem de gönülleri fethetti

- Atletizm, yüzme ve okçuluk branşlarında yarışan paralimpik milli sporcular, bu ay gerçekleştirilen Avrupa şampiyonalarında 7 altın, 9 gümüş ve 11 bronz olmak üzere 27 madalya kazandı - Madalyaların 19'u atletizm branşında gelirken, milli sporcular Zübeyde Süpürgeci, Hamide Kurt Doğangün ve Oğuz Akbulut Avrupa rekoru kırdı - Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda kadınlar 50 metre sırtüstünde altın madalya elde eden Sümeyye Boyacı da Türkiye'nin gururu olmayı başardı - TBESF Başkanı Arif Ümit Uztürk: "2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda tüm sporcularımızın ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inancımız tam"

Google Haberlere Abone ol
Paralimpik sporcular hem Avrupa'yı hem de gönülleri fethetti


ANKARA (AA) - HALİL İBRAHİM AVŞAR - Paralimpik milli sporcular, ağustos ayında düzenlenen Avrupa şampiyonalarında aldıkları madalyalarla adlarından söz ettirdi.

Atletizm, yüzme ve okçuluk branşlarında bu ay gerçekleştirilen Avrupa şampiyonalarında 7 altın, 9 gümüş ve 11 bronz olmak üzere 27 madalya kazanan milliler, Türkiye'nin gurur kaynağı oldu.

Avrupa şampiyonalarında en fazla madalya milli atletlerden geldi. Uluslararası Paralimpik Komite tarafından Almanya'nın başkenti Berlin'de organize edilen Para Atletizm Avrupa Şampiyonası'nda Türk sporcular, 19 madalya kazandı.

Berlin'den 5 altın, 6 gümüş ve 8 bronz madalyayla dönen Türk Milli Takımı, önemli bir başarı elde etti.


- Üç milli atletten Avrupa rekoru


Para Atletizm Avrupa Şampiyonası'nda milli sporcular Zübeyde Süpürgeci, Hamide Kurt Doğangün ve Oğuz Akbulut, Avrupa rekoru kırdı.

T54 kategorisi kadınlar 200 metrede 30.96'lık derecesiyle Avrupa rekoru kırarak altın madalya alan Zübeyde Süpürgeci, 100 metrede de gümüş madalyayı boynu taktı.

Hamide Kurt Doğangün ise T53 kategorisinde hem 200 ve hem de 400 metre yarışlarında şampiyona rekoru kırarak iki altın madalya birden kazandı. 800 metre finalinde üçüncü olan Hamide, böylece şampiyonayı 2 altın ve 1 bronz madalyayla tamamladı.

T12 kategorisinde erkekler 400 metrede 49.92'lik derecesiyle yarışı birinci sırada tamamlayarak altın madalyaya uzanan Oğuz Akbulut, aynı zamanda Avrupa rekorununun yeni sahibi oldu.

Milli atlet Mehmet Tunç, T11 kategorisinde erkekler 200 metrede altın, 400 metrede ise gümüş madalya elde etti.

Para Atletizm Avrupa Şampiyonası'nda ayrıca milli sporculardan Zeynep Acet iki gümüş, Hakan Cira birer gümüş ve bronz, Öznur Alumur bir gümüş, Mehmet Nesim Öner, Hasan Hüseyin Kaçar, Tarık Taha Buyrukoğlu, Musa Davulcu, Aslı Adalı ve Rabia Cirit birer bronz madalya kazandı.


- "Balık kız" Sümeyye


İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonasında Türkiye'yi temsil eden milli sporcular ise organizasyondan 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla ayrıldı.

Şampiyonada Türkiye'ye altın madalyayı kazandıran paralimpik milli yüzücü ise Sümeyye Boyacı oldu. Doğuştan iki kolu olmayan Sümeyye, S5 kategorisi kadınlar 50 metre sırtüstünde 45.21'lik derecesiyle altın madalyaya ulaştı.

S5 kategorisi kadınlar 50 metre kelebekte milli sporculardan Sevilay Öztürk gümüş, Sümeyye Boyacı da bronz madalya elde etti.

2017 dünya şampiyonu Beytullah Eroğlu ise S5 kategorisi erkekler 50 metre kelebekte üçüncü sırayı alarak bronz madalyada kaldı.

Ayrıca paralimpik yüzme tarihinde milliler, ilk kez 4x50 metre karışık bayrak final yarışında mücadele etti. Beytullah Eroğlu, Sümeyye Boyacı, Bülent Oturakçı ve Sevilay Öztürk'ün oluşturduğu milli takım, bayrak yarışını dördüncü sırada bitirdi.


- Bahattin 12'den vurdu


Avrupa Şampiyonası'nda mücadele eden paralimpik okçulardan 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz olmak üzere 4 madalya geldi.

Çekya'da gerçekleştirilen şampiyonada W1 erkekler bireyselde milli okçu Bahattin Hekimoğlu, finalde ev sahibi ülkeden David Drahoninsky ile karşılaştı. Rakibini 137-127 yenen Bahattin, altın madalyanın sahibi oldu.

Yine aynı kategoride mücadele eden Naci Yenier, bronz madalyayı boynuna takarken, klasik yay kadınlar kategorisinde yarışan Merve Nur Eroğlu gümüş madalya elde etti.

Erdoğan Aygan, Taner Eren ve Bülent Korkmaz’dan oluşan Makaralı Yay Erkek Milli Takımı da gümüş madalya kazandı.

Ağustos ayında ayrıca Tekerlekli Sandalye Erkek Basketbol Milli Takımı da Avrupa Şampiyonası'nda sahne aldı. Milliler, Almanya'nın Hamburg kentinin ev sahipliği yaptığı şampiyonayı çeyrek finalde noktaladı. Çeyrek finalde İran'a yenilen ay-yıldızlılar, şampiyonayı 8. sırada tamamladı.


- Asıl hedef Tokyo


Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkanı Arif Ümit Uztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asıl hedeflerinin 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları olduğunu söyledi.

Uztürk, Avrupa şampiyonalarında alınan madalyalardan dolayı milli sporcuları tebrik ederek, "Atletizm, yüzme ve okçuluk branşlarıdaki Avrupa şampiyonalarında elde edilen madalyalar bizim için büyük bir mutluluk vesilesi oldu. Atletizmde altın madalyanın yanında milli atletlerimiz Zübeyde Süpürgeci ve Hamide Kurt Doğangün'ün şampiyona rekoru kırması da gelecek adına bizleri ayrıca umutlandırdı." ifadelerini kullandı.

Yüzme branşında genç sporculardan gelen madalyalara dikkati çeken Uztürk, "15 yaşındaki Sümeyye Boyacı ve Sevilay Öztürk gibi genç sporcularımızla başarı kazanmak bizler için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Millilerimizin uluslararası arenada İstiklal Marşımızı okutarak bayrağımızı dalgalandırmaları göğsümüzü kabarttı. Bu zamana kadar yoğun bir tempoyla çalışan çocuklarımız, başarıya ulaşarak emeklerinin karşılığını da almış oldu." diye konuştu.

Uztürk, genç sporcuların ilerleyen süreçte milli takıma daha da güç katacağının altını çizerek, "2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda tüm sporcularımızın ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inancımız tam." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar