Palmet Enerji Kimin Sahibi Kim?

Palmet Enerji Türkiye'de enerji sektörünün son yıllarda hızla çıkış yapan önemli aktörlerinden biridir. Elektrik, doğalgaz, sıvılaştırılmış doğalgaz alanında faaliyet gösteren Palmet Enerji dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Peki, Palmet Enerji kimin sahibi kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Palmet Enerji Kimin Sahibi Kim?

Türkiye'de enerji sektöründe söz sahibi firmalar arasında yer alan Palmet Enerji'nin kim tarafından ne zaman ve nerede kurulduğu merak ediliyor. Peki, Palmet Enerji kimin, sahibi kim, kim tarafından ne zaman ve nerede kuruldu? İşte Palmet Enerji hakkında merak edilen soruların cevapları ve bazı bilgiler: 

Merkezi İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Bulgurlu'da bulunan Palmet Enerji'nin temelleri 1984 yılına kadar dayanıyor. Sonraki 10 yılda doğalgaz hat çalışmalarında aktif bir şekilde rol alan Palmet 2000'li yıllarda ise daha farklı bir şekilde büyümeye başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kuruluşu ile birlikte Gebze ilçesi ile Erzurum şehirlerinin Doğalgaz Dağıtım Lisansı İhalelerini alan PALGAZ ve PALEN şirketleri ile resmen enerji sektörünün ilk yatırımcılarından biri olmuştur.

PALMET FRANSIZ 4 ŞİRKETİ SATIN ALDI

Palmet Enerji'nin gündeme gelmesini sağlayan asıl konu Türkiye'de faaliyet gösteren 4 Fransız enerji şirketini satın alması oldu. Uzun yıllardır Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız Engie Enerji markası, Türkiye'de faaliyet gösteren 4 şirketini satma kararı aldı. Şirketleri Palmet Enerji satın aldı.

Buna göre Baymina Enerji A.Ş., Engie Yönetim Enerji Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. ve Gazko Enerji Ticaret A.Ş.'nin tek kontrolünün doğrudan; İzgaz İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin tek kontrolünün ise dolaylı olarak Palmet Enerji A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verildi.

Eski adı Gaz de France Suez olan ve 2015’te Engie ismini alan şirket, 2008 yılında özelleştirmeyle Türkiye’nin en büyük 5. doğalgaz dağıtım şirketi olan İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (İZGAZ) yüzde 90’lık hissesini 232 milyon dolara satın almıştı.

Palmet Enerji tarafından yürütelen faaliyetler şöyle sıralanabilir:

Erzurum ve Gebze'de şehiriçi doğalgaz dağıtımı işleri 

Palmet Enerji Kimin Sahibi Kim?
Palmet Üretim Tesisleri

 

Sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı ve satış işlemleri

Piyasaya elektrik üretimi

Üretilen elektriğin piyasada satılması işlemleri.

Enerji piyasasının önde gelen isimlerinden Palmet Enerji, Gazport şirketini kurarak EPDK’dan aldığı Toptan Doğalgaz Satışı ve Spot LNG İthalatı Lisansı çerçevesinde, Türkiye'de enerji sektöründe oluşturulan liberal ekonomi içerisinde 2009 yılı itibariyle faaliyetlerine başladı.

Aynı şekilde Gazport şirketini takiben kurulan ve lisansını alan Gasline Doğalgaz Toptan Satış A.Ş. ise 2012 yılı itibariyle faaliyetlerine başladı.

Palmet Enerji, 2009’da inşasını tamamlayarak devreye aldığı 60 MW gücündeki Delta Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'ne ilave olarak, 62 MW gücündeki ikinci doğalgaz kombine çevrim santrali olan ve Aydın - Çine OSB içerisinde yer alan Ales Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali de Aralık 2012 itibariyle ticari faaliyetlerine başladı.

Bütün bunların yanında Erzincan ilinde kuracağı 284 MW gücündeki Eriç Barajı ve HES Projesinin lisansını da almış ve mühendislik çalışmalarına hız vermiştir. Doğal gaz kombine çevrim santralleri ve HES projesi dışında Palmet Enerji bünyesindeki diğer firmalar ile Rüzgar Enerji Santrali ve Güneş Enerji Santrali projeleri için de çalışmalarını yürütmektedir.

Palmet Enerji ayrıca Palport Elektrik Tic. A.Ş.’yi kurmuş, 2010 yılı Aralık ayında aldığı Elektrik Toptan Satış lisansı ile toptan satış şirketlerinden nihai tüketiciye kadar geniş bir müşteri portföyüne elektrik arzına başlamıştır.

PALMET ENERJİ SAHİBİ KİMDİR?

Palmet Enerji'nin sahibi olarak Bülent Doğanay Samuray görülüyor. Şirketin yönetim kurulunda ayrıca Muzaffer Yücel, C. Doruk Samuray, William Paine ve Hanife Esin Akbulut bulunuyor. Peki, Palmet Enerji Sahibi Bülent Doğanay Samuray kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte Bülent Doğanay Samuray hakkında merak edilen bilgilerden bazıları:

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olarak da görülen Samuray, 31 yıldan bu yana şirketin büyük hissedarı ve başkanıdır. Şirketin kuruluşundan bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Palmet Enerji Kimin Sahibi Kim?
Palmet Enerji Yönetim Kurulu Üyeleri 

 

Polmet Yönetim Kurulu Başkanı Samuray, Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümünden 1980 yılında mezun olmuştur. İş yaşamına inşaat sektöründe başlamış, kısa sürede üst düzey yöneticiliğe yükselmiş, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra 1984 yılında Palmet şirketler grubunun ilk şirketini kurmuştur.

Palmet Mühendislik, başlangıçtan bu yana hassas klima, IT ve telekomünikasyon alanlarında mühendislik, tedarik ve taahhüt işleri yapan bir şirkettir. Zaman içinde Palmet Şirketler Grubu merkezine Enerji sektörünü alarak doğalgaz dağıtımı, doğalgaz ithalatı (LNG), doğalgaz toptan satışı, elektrik üretimi ve perakende elektrik satışı ile enerji sektörünün öncü gruplarından biri haline gelmiştir.

Polmet Enerji'nin sahibi Bülent Doğanay Samuray, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği’nin kurucu ve aktif üyesidir ve aynı zamanda TÜSİAD (Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği) Enerji Komitesinde görev almaktadır. Bülent Doğanay Samuray evli ve iki çocuk babasıdır.

Palmet Enerji son olarak Türkiye'deki Fransız enerji şirketlerini satın alarak adından söz ettirmeyi başardı.

Yorumlar

Ali Gündoğan Faturalar ne zaman gelecek günü geçti bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler