Pakistanlılar kurbanlık almakta zorlanıyor

Pakistan'da vatandaşlar, yüksek fiyatlar sebebiyle kurbanlık almakta zorlanıyor. Kurbanlık satıcısı Muhammed Nedim, "Geçen sene nakliye parası 40-50 bin Pakistan rupisi civarındaydı. Şimdi 100 bin Pakistan rupisi nakliye ücreti ödüyoruz" dedi

Google Haberlere Abone ol
Pakistanlılar kurbanlık almakta zorlanıyor

Pakistan'da enflasyonun artması sebebiyle yükselen kurbanlık fiyatları, vatandaşların bütçelerine uygun kurbanlık bulmakta zorlanmasına neden oldu.

Ülkede son aylarda petrol, gıda ve yem fiyatlarındaki artışlar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlıkların fiyatlarının da yükselmesine yol açtı. Kurbanlık fiyatları bu yıl en az yüzde 30 artış gösterdi.

AA muhabiri, başkent İslamabad'ın dışında kurulan kurban pazarında satıcılar ve müşterilerle görüştü.

Pazarda, büyükbaş kurbanlıkların ortalama fiyatları 120 bin ile 500 bin Pakistan rupisi (yaklaşık 10 bin TL- 41 bin 500 TL) arasında değişkenlik gösterirken bazı satıcılar özenle baktıkları büyükbaşları 1,2 milyon Pakistan rupisinden (yaklaşık 100 bin TL) satışa sundu.

Küçükbaş kurbanlıkların fiyatları ise ortalama 50 bin ile 100 bin Pakistan rupisi (yaklaşık 4 bin 150 TL- 8 bin 300 TL) arasında değişiyor.

SATICILAR NAKLİYE FİYATLARINA İŞARET ETTİ

Kurban pazarındaki satıcılardan Çavdri Muhammed Ramazan, bu sene insanların alım gücünün çok düşük olduğunu belirterek geçen sene fiyatı 100 bin Pakistan rupisi (yaklaşık 8 bin 300 TL) olan hayvanların, bu yıl 180 bin Pakistan rupisinden (yaklaşık 15 bin TL) satışa sunulduğunu belirtti.

Ramazan, artan enflasyon sebebiyle fiyatların yükseldiğini ve satıcıların bu sebeple mağdur olduğunu dile getirerek müşterilerin ise 3 yıl önceki tekliflerle kendilerine geldiğini ifade etti.

Bir diğer kurbanlık satıcısı Muhammed Nedim, nakliye ücretlerinin pahalı olduğunu söyleyerek "Daha önceden 100'e aldığımızı şimdi 300'e alıyoruz. Geçen sene nakliye parası 40-50 bin Pakistan rupisi (yaklaşık 3 bin 350-4 bin 150 TL) civarındaydı. Şimdi 100 bin Pakistan rupisi nakliye ücreti ödüyoruz." dedi.

Nedim, müşterilerin ucuz hayvan almak istemekte haklı olduklarını ancak artan maliyetler sebebiyle kurbanlıkları pahalıya satmak zorunda kaldıklarını söyledi.

MÜŞTERİLER, FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ

Kurbanlık almak için Azad Cammu Keşmir'den İslamabad'a gelen Amir Han, kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasından şikayet etti.

Han, Azad Cammu Keşmir'den sabah geldiğini ancak fiyatlar sebebiyle kurbanlık almadan döneceğini belirtti.

Bir diğer müşteri Can Muhammed Ali de kurbanlık fiyatlarının bu sene çok arttığını ve bütçelerinin üzerinde olduğunu kaydetti.

FİYATLAR KURBANLIKLARIN SÜSLERİNİ DE ETKİLEDİ

Pakistan'da kurbanlıklar, geleneksel olarak kolye, takı, bileklik ve boyalarla süsleniyor. Ancak artan maliyetler kurbanlıkların süslerini de etkiledi.

Kurbanlarını satabilmek için hayvanlarını renkli takı ve kınalarla süsleyenlerin sayısı bu yıl görece daha azaldı.

Pazarın çeşitli noktalarında kurbanlık süsleri için seyyar tezgah açan satıcılar da fiyatların yüksek olması sebebiyle yeterli müşteri bulamadıklarını belirtiyor.

PETROL FİYATLARI MAYISTAN BU YANA YÜZDE 90 ARTTI

Pakistan'da benzin fiyatları, hükümetin destekleri büyük oranda kaldırmasıyla mayıs sonundan itibaren yüzde 90 arttı. Bu durum ise kurbanlıkların nakliye fiyatlarını önemli ölçüde artırdı.

Ülkede haziranda enflasyon yüzde 21,32 olarak gerçekleşerek son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Söz konusu oran mayısta yüzde 13,8 olarak kaydedilmişti.

Pakistan'da Aralık 2008'de enflasyon yüzde 23,3 olarak gerçekleşmişti.

Yorumlar