Pakistan Talibanı yeni lider arayışında

- Molla Fazlullah'ın ABD'nin İHA saldırısında öldürülmesinin ardından örgüt yeni lider arayışına girdi - Lider seçiminin örgütün iki büyük fraksiyonu arasında çekişmeye yol açması bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
Pakistan Talibanı yeni lider arayışında

KARAÇİ/İSLAMABAD (AA) - Pakistan Talibanı'nın (Tahrik-i Taliban Pakistan-TTP), lideri Molla Fazlullah'ın geçen hafta ABD'nin, insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda öldürülmesinin ardından yeni lider arayışına girdiği bildirdi.

İstihbarat kaynakları ve yerel uzmanlar, terör örgütünün iki büyük fraksiyonu arasında liderlik çekişmesi yaşandığını ileri sürdü. İddiaya göre, örgütün kurucusu Beytullah Mesud'un Güney Veziristan'daki aşiretler bölgesinde etkili olan Mesud Aşireti mensupları, örgüt elebaşlarından Nur Vali Mesud'u lider olarak önerirken, ülkenin kuzeyindeki Svat Vadisi'ndeki silahlı militanlardan oluşan Svat grubu, örgüt elebaşlarından Umar Rahman'ı lider olarak görmek istiyor.

Peşaver'de yaşayan güvenlik uzmanı Rahimullah Yusufzai, AA muhabirine, örgütün önceki lider değişimlerinin hep iç bölünmelerle sonuçlandığını ifade ederek, "Bu durumda Pakistan Talibanı için lider seçmek hiç kolay olmayacak. Özellikle örgütün halihazırda 4 gruba bölündüğünü göz önüne alırsak... Elbette sonunda bir lider belirlenecektir ancak bu muhtemelen daha fazla bölünme ve hatta iç çatışma pahasına olacaktır." dedi.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki aşiretler bölgesinde görev yapan bir istihbarat kaynağı, TPP'nin danışma meclisi niteliğindeki organı Şura'nın 3 gündür liderlik sorununu çözmek üzere toplantılar yaptığını ancak 2 büyük fraksiyon arasında henüz bir uzlaşmaya varılamadığını belirtti. Yetkili, "Svat grubu, Fazlullah'ın ardından yine kendilerinden birinin liderliği devralmasını istiyor, Mesud grubu ise liderliğin örgütün kurucusu olan aşiretine geri verilmesi konusunda ısrarlı." değerlendirmesinde bulundu.

Bir başka istihbarat kaynağı da halen TPP'nin askeri operasyonlarından sorumlu olan 45 yaşındaki Rahman'ın lider olarak seçildiğini ileri sürdü. Ancak Taliban kaynakları bu bilgiyi doğrulamadı.

İslamabad'da aşiret ilişkileri konusunda çalışan bir uzman olan İştiak Mesud'a göre ise halen TPP'in başkan yardımcısı ve Şura üyesi olan 40 yaşındaki Nur Vali liderliğin en güçlü adayı konumunda.

Mesud, "Svat Talibanı, Veziristan (Mesud) Talibanı'nın desteği olmadan TPP'yi yönetemez. Bu yüzden bence liderlik konusunda ısrarcı olmayacaklardır." diye konuştu.

Şura'nın iki grup arasında bir uzlaşma sağlayamaması halinde, Bajaur İdare Bölgesi'nde faaliyet gösteren Bajaur fraksiyonunun lideri Ebubekir Müftü ve Darra Adamkhel Vadisi'ndeki fraksiyonun lideri Abdullah'ın liderlik şansı olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

TPP lideri Molla Fazlullah, 13 Haziran'da ABD'nin Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Kunar eyaletinde düzenlediği İHA saldırısında öldürüldü. Fazlullah, örgütün, ABD'nin İHA saldırılarında öldürülen üçüncü lideri oldu.

Daha önce örgütün kurucusu Beytullah Mesud 2009'da ve onun ardından liderliğe gelen Hakimullah Mesud 2013'te İHA saldırılarıyla öldürülmüştü. Hakimullah'tan sonra liderliğe gelen Fazlullah, örgütün Mesud aşiretinden olmayan ilk lideriydi.

Yorumlar