Özhaseki: Başladığında yer yerinden oynayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kanal İstanbul ve İstanbul'daki kentsel dönüşümle ilgili sorulara yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
Özhaseki: Başladığında yer yerinden oynayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kanal İstanbul ile ilgili gelen itirazları değerlendirdiklerini söyleyerek, "ÇED süresinde halkın katılımı toplantısı düzenliyoruz. Burada da halkı dinleyip, itirazlarını alacağız" dedi. Bakan Özhaseki NTV'de katıldığı canlı yayında Kanal İstanbul ve İstanbul'daki kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu.

'KANAL İSTANBUL İÇİN HALKI DİNLEYECEĞİZ'

İşte Bakan'ın açıklamalarından bazı notlar:

Bir problem olsa, "Burda İstanbul'un hayatı, doğası söz konusu. Her proje için "Hayır" deniliyor. Burada bunları yapmamak lazım" deriz. İtirazların basit söylem olduğunu görünce de yolumuza devam ediyoruz. Enerji konusundaki her kademede itiraz oluyor. Termik, kömür sıkıntılı görünebilir ama güneşe, rüzgara, barajlara itiraz var, merak ettim "Rüzgara neden itiraz ediliyor?" diye merak ediyorum. "Kuşların göç yolları bozulabilir, yakınlarda oturanları ses rahatsız edebilir" itiraz nedenleri geldi.

ÇED süresinde halkın katılımı toplantısı düzenleriz. Vatandaşlar da gelir. Orada itirazları alıyoruz, haklı görülenleri dinliyoruz. Kanal İstanbul için de bu toplantıyı yapacağız. ÇED süresi Avrupa ile aynı kıstaslarda.

DEPREME HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Eskiye bakarsak depreme hazırlık konusunda iyiyiz. Ama yüzde 100 binaların güvenli olduğunu söylemek lazım. Bunu söyleyemeyiz. 99'a kadar yapılan binalar risk taşıyor. 2000'den önce yapılan binalar risk taşıyor. 2000'den sonra yapılanların biraz daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz. 15 milyon bağımsız birim, yaklaşık yüzde 50'si 7,5 milyon bağımsız birim risk taşıyor.

İSTANBUL İÇİN UYARI!

İstanbul için risk var mı? Eskiden Ahmet Mete Işıkara vardı. Bakan olarak "Deprem geliyor" demek istemiyorum ama insanları uyarmak da benim görevim. Belediyeleri uyarmak birinci derecede görevim. Şu anda deprem olma riski olan yer Adalar gibi görünüyor. Hocalar "Adalar'da olan depremin süresi dolmuş gibi görünüyor, 2030'a kadar olur. Kuzey Anadolu Fay Hattı bekliyor, 1939'da Erzincan'da başlamış, Bolu- Gölcük- Adalar açıkları... Hocaların söylediği büyük ihtimalle söylediği şey, 7 üzeri deprem. Avcılar, sahil kesimi... 2000'den önce yapılan rastgele yapılmış, ruhsattan uzak evlerin büyük risk taşıdığını söyleyebiliriz.

600 BİN BİNAYA KENTSEL DÖNÜŞÜM

2012 yılında başlatılan bir çalışma var. Yasalarla iş hızlanmış ama 5 sene içinde geldiğimiz durum, riskli alan içine giren 549 bin civarında, 1 milyon 200 bin birimin dönüşüm içine girdi. 600 bin birim yenilenmiş. Bu bizim için yeterli değil.

YER YERİNDEN OYNAYACAK

Belediyelere ne tür teşvikler yapacağımız hususu da çalışıldı. A, B, C planımız hazır. Start verildiğinde Türkiye'de yer yerinden oynayacak. Bu yaza çok rahat başlarız. İşe başlarız, İstanbul için de başlarız.

Yorumlar