(Özel Haber) Bir şehir burada yatıyor

Balıkesir’in en eski mezarlığı olan Başçeşme’ye 1955 yılından bu yana 55 bine yakın insan defnedildi.Karesi ilçesinde yer alan ve Balıkesir’in en eski kabristanı olan Başçeşme’ye kurulduğu zamandan bu yana 100 binin üzerinde kişinin...

Google Haberlere Abone ol
(Özel Haber) Bir şehir burada yatıyor

Balıkesir’in en eski mezarlığı olan Başçeşme’ye 1955 yılından bu yana 55 bine yakın insan defnedildi.

Karesi ilçesinde yer alan ve Balıkesir’in en eski kabristanı olan Başçeşme’ye kurulduğu zamandan bu yana 100 binin üzerinde kişinin defnedildiği tahmin ediliyor. Resmi kayıtları 1955 yılında tutulmaya başlanmasından bu yana ise 55 bin civarında mevta kayıtlarda bulunuyor. Başçeşme Mezarlığı hakkında bilgiler veren Mezarlık Müdürü Ruhi Gürbüz, “Mezarlığımızda 22 tane şehidimizin kabri bulunmaktadır. Bunların 13 tanesi emniyet mensubu, 8 tanesi asker, 1 tanesi de sivil memurdur. Şu anda polis şehitliğimizde bulunan 4 tane şehidimizden en son defnedilen Ömer Faruk Bol. 2016 yılında defin işlemi yapılmış. Bu kabirler düzenli olarak bakımı yapılmaktadır” dedi.

Mezarlıkta 172 bin metrekarelik alan dolu

Başçeşme Mezarlığı’nın 1955 yılında resmi olarak hizmete girdiğini hatırlatan Ruhi Gürbüz, “Şehrimizde bulunan Toygar ve eski pakın bulunduğu İlyaslar Parkı’nda bulunan mezarlar Başçeşme’ye taşınmı. Şu anda mezarlığımız dolduğu için yeni defin yapılmamaktadır. Sadece aile kabristanlarına defin yapılmaktadır. 1955 yılında günümüze kadar 55 bin civarında defin yapılmıştır. Karesi Belediyesi’ne bağlı Başçeşme’de 3 cenaze nakil aracı ve 8 personel ile hizmet vermekteyiz. Cenazesi olan bir vatandaşımız 444 99 10 nolu çağrı merkezine ulaştığı zamanda bütün işlemleri belediyemiz tarafından ücretsiz şekilde yapılmaktadır. Hastanelerde meydana gelen ölümlerde yine Başçeşme belediyesine ölüm belgesi ile müracaatları halinde Karesi Belediyesi tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Başçeşme mezarlığı toplam alanımız 172 bin metre karelik alanımız bulunmakta ve bu alan dolmuş olup, 25 yol 51 adet irili ufaklı ada’dan oluşmaktadır. Başçeşme mezarlığında yer kalmadığı için cenazeler yeni yapılan Çınarlıdere Mezarlığı’nda defin işlemleri yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Çoğu kişinin cesaret edemediği işi kendilerine meslek edinen gassalları en çok etkileyen ise küçük bebekler ve kazada hayatını kaybeden gençler. Gassal Ramazan Kahraman, Karesi Habipler Camii’nde imam olarak görev yaptığını belirterek, “9 aydır Başçeşme’de görev yapıyorum. Cenaze yıkama hizmetinde bulunuyoruz. Vatandaşımızın cenazesini en iyi şekilde yıkamaya gayret gösteriyoruz. Küçük bebeklerin ve gençlerin kazalı ölümleri beni hüzünlendirmekte. Yakınlarının gözyaşları, feryat ve figanları beni çok etkiliyor. Ailenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrı yaşayan ailelerin ölümlerinden haberi olmuyor” dedi.

Çınarlı Camii imamı Nazım Erkek ise, yaklaşık 15 yıldır gassal olarak cenazeleri yıkamaya yardımcı olduklarını ifade etti.

Yorumlar