OYAK kimin? OYAK'ın sahibi kimdir?

OYAK kimin, sahibi kimdir, sorularının yanıtı internet üzerinden araştırılıyor. Peki, OYAK kimindir, sahibi kimdir?

Google Haberlere Abone ol
OYAK kimin, sahibi kimdir?

OYAK kimin, OYAK'ın sahibi kimdir, soruları son dönemlerde yatırımcılar için cevabı merak edilen sorular oldu. Özellikle de halk arz haberlerinden sonra yatırımcıl ilgisi daha da arttı. Peki, OYAK kimin, sahibi kim? soruları aslında OYAK'ın sahipleri kimlerdir şeklinde düzeltilmeli. Çünkü OYAK'ın bir veya bir kaç değil yüz binlerce ortağı vardır.

OYAK kimin? OYAK'ın sahibi kimdir?
OYAK kimin? OYAK'ın sahibi kimdir?

 

Ordu Yardımlaşma Kurumu, (OYAK) 1 Mart 1961 tarih ve 205 sayılı Kanun ile kurulmuş, özel hukuk hükümlerine bağlı, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonudur. OYAK`ın yönetiminde sivil devlet memurlarıyla birlikte muvazzaf askerler de vardır. Temsilciler Meclisi yönetiminde ise hizmet veren dört general bulunur.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup askerlerin ve emekli askerlerin oluşturduğu üyelerin karşılaşabilecekleri sosyal ve fiziksel risklere karşı ek bir sosyal güvenlik oluşturmak amacıyla, 1 Mart 1961 tarihinde kurulmuş özel hukuk hükümlerine bağlı bir şirkettir.

İlk kurulduğu 1961 yılında yaklaşık olarak 65 bin daimi üyesi bulunan OYAK, kuruluş ve organizasyon çalışmaları yürütüldü.

Yapılacak yatırım alanlarını belirlemek üzere yerli ve yabancı kuruluşlarla görüşmeler yapıldı.

OYAK'IN BAZI FAALİYETLERİ

1963 yılında Türkiye'nin ilkleri arasında bulunan zincir mağazacılık uygulaması Ordu Pazarları ile başlatıldı. İlk mağaza Ankara Tandoğan'da açıldı. Çukurova Çimento (bugünkü Adana Çimento), HEKTAŞ, Grapette Sodali İçecekler ve TOE Türk Otomotiv Endüstrileri T.A.Ş.'ye ortak olundu.

1968 yılında MAİS Motorlu Araçlar İmal ve Satış A.Ş. kuruldu. Otomobil üretimi konusunda çalışmalara başlandı.

1969 yılında Otomobil üretimi konusunda Fransız Renault Grubu ile anlaşma sağlandı ve OYAK Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. kurularak fabrika inşa aşamasına gelindi. MAİS, Renault ortaklığı nedeniyle, Regie Nationale Des Usines Renault firmasının Türkiye mümessilliğini aldı. Bolu, Ünye ve Mardin Çimento Şirketlerine ortak olundu.

2018 yılında Denizli Çimento ve alt şirketi Modern Beton, Denizli Çimento bünyesinde birleştirildi. %55’i OYAK Denizcilik ve Liman İşletmeleri A.Ş.’ye ait olmak üzere, Nippon Yusen Kabushiki Kaisha ortaklığı ile OYAK NYK Ro-Ro Liman İşletmeleri A.Ş. kuruldu. OYAK ve Renault SAS arasında ortaklık ilişkilerini düzenleyen Ortaklar Anlaşması ve bağlı diğer anlaşmalar 27 yıllığına yenilendi. Almatis Grubu’nun Singapur’daki faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere, Almatis Singapore Pte Ltd. kuruldu. OYAK Çimento ile Taiwan Cement Company (TCC) arasında ortaklık anlaşması yapılarak OYAK’ın bir dünya markası olma hedefi yolunda önemli bir adım atıldı. OYAK Çimento tarafından Avrupa’nın en eski ve köklü çimento markalarından olan Cimpor’un Portekiz ve Cape Verde operasyonları satın alındı. OYAK’ın %100 ortaklığında OYAK Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş. kuruldu. Şirket tarafından OYKA’nın Adana Çimento’ya ait %49 oranındaki hisseleri devralındı.


 

 

Yorumlar

ismail ersöz oyak askeri personelin maaşlarından kesilerek kurulan bir kurumdur askerden başka hiç kimsenin bir kuruşluk bir katkısı yoktur.oyak idarecileri seçimle gelir .