ÖTV indirimi gelen arabalarda yeni zam endişesi

Dolarda yaşanan artış nedeniyle bazı otomobillerde yapılacak küçük bir zam büyük farklara neden olacak. Çünkü Türkiye'de en çok satılan otomobil modellerinde yapılacak bu küçük zam onları yüzde 50'lik ÖTV diliminden çıkarıyor ve bir anda 260 bin liralık araç 320 bin liraya çıkarabilir.

Google Haberlere Abone ol
ÖTV indirimi gelen arabalarda yeni zam endişesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 200 baz puanlık faiz kararı sonrası dolar/TL ve avro/TL kurundaki hareketlilik, otomobil piyasasında büyük zam beklentisini de beraberinde getirdi. 

Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız, eylül ayında Türkiye'de en çok satılan ilk 5 modeldeki fiyatlar üzerinden konuyu ele aldı. Örneğin Fiat Egea'nın Cross versiyonunun 1.6 M.Jet 130 HP Lounge Manuel Dizel seçeneğindeki fiyat 261 bin 900 TL olarak açıklanıyor.

Bu otomobil mevcut fiyatı ile yüzde 50'lik ÖTV diliminde yer alıyor. Fakat, vergisiz fiyatı 148 bin TL olan Egea'nın söz konusu versiyonu, avrodaki artış neticesinde eğer 3 bin TL kadar zamlanır ve vergisiz fiyatı 150 bin TL'yi geçerse, bu otomobilin vergi oranı yüzde 80'lik dilime, satış fiyatı ise 321 bin TL'ye çıkmış olacak.

Öyle ki, ÖTV'deki güncel sisteme göre, 1.6 litre altındaki motor hacmine sahip bir otomobil, vergisiz fiyatı 150 bin TL'yi geçmediği sürece yüzde 50 vergi diliminde kalıyor. 

Satış fiyatına bakılacak olursa, 265 bin TL'nin altında satılan 1.6 litre motor hacmindeki otomobiller yüzde 50 ÖTV dilimine giriyor. Fakat, bu otomobillere gelecek 1 TL'lik zam bile, ÖTV oranını yüzde 80'e, satış fiyatını da 320 bin TL'ye çıkarıyor.

Eylül ayında en çok satan 5 model arasına 2 otomobili ile dahil olan Renault Grubu ise, fiyatlarını şimdiden güncellemeye başladı. Hatta, hem Fransız markanın hem de bünyesinde faaliyet gösteren Dacia'nın internet sitesindeki fiyatlar geçtiğimiz Cuma gününden beri güncelleniyor.

Grubun bayilerinden edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz haftaki kur artışları doğrultusunda zam kararı alan marka, her ne kadar internet sitesinden yeni fiyatları yayınlamasa da, aslında 15 Ekim Cuma günü bayilerine yeni zamlı fiyatları bildirdi.

Üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen yeni fiyatları hâlâ internet sitesinden yayınlamayan Renault'un bu tutumu, dünkü faiz kararı sonrası euroda yaşanan yeni hareketlilik kapsamında bir kez daha fiyat artışına gidildiği şeklinde yorumlandı.

Fransız grubun belirleyeceği yeni fiyatlar ile Eylül ayında Türkiye'nin en çok satılan ikinci otomobili olan Dacia Duster'ın da Fiat Egea Cross ile benzer kaderi paylaşma ihtimali bulunuyor.

En son 14 Ekim akşamı açıklanan fiyat listesine göre, Duster'ın Comfort 1.5 Blue dCi 115 bg 4x4 versiyonun satış fiyatı 266 bin 900 TL olarak açıklanmıştı. Bu otomobilin 150 bin TL olan vergisiz fiyatı, bayi destekleri ile yüzde 50 ÖTV'de tutuluyordu. Fakat, bu otomobilin yeni fiyatı Renault'un 15 Ekim günü internet sitesinden açıklamadığı ama bayileri aracılığı ile tüketiciye aktardığı şekilde 326 bin 900 TL oldu. Rakamlar, Duster'ın söz konusu versiyonun vergisiz fiyatına en son bir hafta önce 3 bin TL, satış fiyatına ise 60 bin TL zam geldiğini gösteriyor.

Yine 15 Ekim günü bayilere gönderilen fiyat listesine göre, Duster'ın Prestige Plus 1.3 Turbo 150 bg EDC 4x2 versiyonun fiyatı da 264 bin 900 TL olarak belirlenmişti. Vergisiz fiyatı 149 bin 660 TL olan bu otomobilin de, bir üst vergi dilimine geçerek en az 60 bin TL fiyat artışına maruz kalması için sadece 340 TL'lik zam bile yeterli olacak. Fiyatlarını güncellemeye devam eden markanın, önümüzdeki günlerde yeni zamlı fiyatları kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

Renault'un Megane Sedan modelinin Joy Comfort 1.3 TCe EDC 140 bg versiyonun da en son 14 Ekim tarihli fiyatı 258 bin 900 TL'ydi. Bu otomobilin vergisiz fiyatı 146.3 bin TL olduğundan, 4 bin TL'den az bir zam yüzde 80'lik ÖTV dilimine geçiş anlamı taşıyor. Böyle bir durumda, Megane'ın söz konusu versiyonun yeni fiyatı yaklaşık 323 bin TL olacak.

Geçen ay en çok satılan 5'inci otomobil olan Toyota Corolla da, vergi dilimi artışı tehdidi ile karşı karşıya. Üst versiyonları hali hazırda yüzde 80'lik ÖTV diliminde yer alan Corolla'nın 1.5 Flame Multidrive S versiyonun satış fiyatı ise yüzde 50 ÖTV diliminde yer alıyor.

Bayideki satış fiyatı 264 bin 700 TL olan bu otomobilin vergisiz fiyatı ise 149 bin 550 TL seviyesinde. Dolayısı ile, Japon marka avrodaki yükselişe göre hareket eder ve bu otomobilin vergisiz fiyatına en az 450 TL zam yapsa bile, Corolla'nın söz konusu versiyonu yüzde 80'lik ÖTV dilimine girecek ve yeni satış fiyatı en az 320 bin TL olacak.

Kaynak: Habertürk


 

Yorumlar