Otomotivde fiyatlar durunca satışlar arttı

Otomotiv sektöründe fiyatların durmasıyla birlikte satışlar yeniden hareketlendi. Şubat ayı verilerine göre yüzde 30 artış var.

Google Haberlere Abone ol
Otomotivde fiyatlar durunca satışlar arttı

Türkiye otomotiv pazarı, 2023 yılı Şubat ayında önemli bir başarıya imza attı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanan verilere göre, geçen ay ülke genelinde otomobil ve hafif ticari araç satışları toplamda 105 bin 990 adet ile tüm zamanların Şubat ayı rekorunu kırdı.

KATEGORİLERE GÖRE SATIŞLARDA BÜYÜK ARTIŞ

Şubat ayında, otomobil satışları yüzde 39,67 artarak 82 bin 277 adede ulaşırken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 6,6 yükselerek 23 bin 713 adet satışa ulaştı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, son 10 yıllık Şubat ayı ortalama satışlarına kıyasla yüzde 112,6 artış gösterdi. Bu, sektörün güçlü bir ivme yakaladığının açık bir göstergesi.

İLK İKİ AYDA HANGİ SEGMENTLER VE GÖVDE TİPLERİ ÖNE ÇIKTI?

Yılın ilk iki ayında, vergi oranları düşük olan A, B ve C segmenti araçlar pazarın yüzde 88,9'unu oluşturdu. C segmenti otomobiller, 85 bin 263 adetle pazarın yüzde 58,3'ünü kapladı. Gövde tiplerine bakıldığında ise, SUV otomobiller 74 bin 143 adetle yüzde 50,7 pay alarak en çok tercih edilen gövde tipi oldu.

YAKIT TİPİ VE ŞANZIMAN TERCİHLERİ

Ocak-Şubat döneminde, satılan otomobillerin yüzde 66,9'u benzinli, yüzde 14,8'i hibrit, yüzde 10,9'u dizel ve yüzde 6,7'si elektrikli oldu. Otomobil satışlarının büyük bir çoğunluğunu oluşturan otomatik şanzımanlı araçlar, yüzde 89,1 ile manuel şanzımanlı araçlara fark attı.

HAFİF TİCARİ ARAÇ PAZARINDA VAN GÖVDE TİPİ ÖN PLANDA

Hafif ticari araç pazarında van gövde tipi, yüzde 73,1'lik pay ile liderliğini sürdürdü. Kamyonet gövde tipi ise yüzde 12,7 ile ikinci sırada yer aldı. Bu veriler, hafif ticari araç pazarındaki tercihlerin net bir resmini ortaya koyuyor.

Yorumlar