Otomotiv ihracatında ocak ayı rekoru

Otomotiv sektörünün ocak ayında yaptığı ihracat tüm zamanların ocak ayı rekorunu kırdı.

Google Haberlere Abone ol
Otomotiv ihracatında ocak ayı rekoru

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi, geçen ay 2 milyar 779 milyon 940 bin dolarlık rekor bir ihracat gerçekleştirerek en yüksek ocak ayı ihracatını kaydetti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamada, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artış gösterdiği belirtildi. Ancak, otomobil ihracatında yüzde 12'lik bir düşüş yaşandı.

SEKTÖR BAZINDA AYRINTILI İHRACAT PERFORMANSI

OİB'nin açıklamasına göre, Türkiye'nin otomotiv endüstrisi ihracatı, ülke ihracatındaki payını yüzde 16,2 ile ilk sırada konumlandırdı. Özellikle tedarik endüstrisi ürün grubunda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3'lük artışla 1 milyar 171 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Binek otomobil ihracatı yüzde 13 azalarak 772 milyon 898 bin dolar olurken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatında yüzde 27'lik bir artışla 504 milyon 667 bin dolarlık performans sergilendi. Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı ise yüzde 61'lik rekor bir artışla 160 milyon 712 bin dolara ulaştı.

ANA PAZARLAR VE İHRACAT RAKAMLARI

Almanya, 417 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye'nin otomotiv endüstrisi için en büyük pazar olmaya devam etti. Birleşik Krallık 333 milyon dolarlık ihracat ile ikinci sırada yer alırken, bu ülkeye yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 11 artış gösterdi. Fransa ise 272 milyon dolarla üçüncü büyük pazar konumunda, ancak ihracatı yüzde 4 azaldı.

AVRUPA BİRLİĞİ VE DİĞER PAZARLARDAKİ İHRACAT ARTIŞI

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 1 milyar 877 milyon dolarlık ihracat ile yüzde 67,5 payla ülke grubu bazında ihracatta ilk sırada yer aldı. AB'ye yapılan ihracat yüzde 1 artarken, "Diğer Avrupa Ülkeleri"ne yüzde 12, "Afrika Ülkeleri"ne ise yüzde 35'lik artışlar dikkat çekti.

SEKTÖREL BAŞARI VE GELECEK BEKLENTİLERİ

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, sektörün yılın başında tarihindeki en yüksek ocak ayı ihracatına ulaştığını belirtti. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs, minibüs, midibüs ihracatındaki çift haneli artışların yanı sıra, İtalya, Slovenya ve Romanya gibi ülkelere yönelik yüksek oranlı artışlar kaydedildiğini vurguladı. Bu başarı, Türkiye'nin otomotiv endüstrisi için önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirilmekte.

Yorumlar