Otomobilde fiyata göre ÖTV'de yeni düzenleme: Matrah düzenlemesi nedir?

Otomobillerde fiyata göre alınan ÖTV uygulamasında baz alınan fiyat aralıkları değişiyor. Değişiklik 1 Aralık itibariyle yürürlüğe girecek. Peki, matrah düzenlemesi nedir?

Google Haberlere Abone ol
Otomobilde fiyata göre ÖTV'de yeni düzenleme

Otomobilde matrah artşı uzun zamandır araç almak isteyenler tarafından beklenen bir düzenlemeydi. 

Merakla beklenen tarihi Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati açıkladı.

Sıfır otomobil sahibi olmak isteyenlerin merakla beklediği matrah düzenlemesi ile ilgili detaylar belli oldu.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 1 Aralık'ta yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle bir araya geldi.

OYDER Başkanı Altuğ Erciş ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı görüşmede sektöre ilişkin fikir alışverişinde bulunurken, otomobildeki matrah düzenlemesi de gündeme geldi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Bakan Nebati, görüşme sırasında otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini ifade etti.

Nebati, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı paylaşımda ise, "İstişare odaklı görüş ve önerilerin yanı sıra devreye aldığımız uygulamaların çıktılarını kapsamlı bir şekilde ele aldık." ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati daha önce yaptığı açıklamada da ÖTV oranlarında değişiklik olmayacağını, matrah tarafında düzenleme yapılacağını açıklamıştı.

MATRAH DÜZENLEMESİ NEDİR?

Otomobilde matrah düzenlemesi nedir? Matrah düzenlemesi, fiyata göre alınan ÖTV'nin oranında bir değişiklik olmayacak. Ancak belirlenen fiyat aralığı değiştirilecek. Örnek vermek gerekirse; eskiden 200 bin liraya kadar olan araçlardan alınan ÖTV yüzde 45, 800 bin liradan fazla değeri olan araçlardan alınan ÖTV ise yüzde 80'di. Şimdi bu araçların fiyat aralığı yükseltiliyor. Yüzde 45'lik dilime giren araçların fiyatları 200 bin liradan 400 ya da 500 bin liraya çıkarılacak. Yüzde 80 ÖTV alınan araçların fiyatları ise 1,5 milyon liraya çıkarılabilir. 


 

Yorumlar