Otomobil markalarında indirim üstüne indirim

Her yıl, sezon sonuna doğru satışlarını arttırmak isteyen otomobil firmaları bu yıl da birbirinden cazip kampanyalar düzenledi. Bazı firmalarda yüzde 0 faizle 45 bin liralara varan indirimlere gitti.

Google Haberlere Abone ol
Otomobil markalarında indirim üstüne indirim

Dolardaki hareketlilik enflasyonun yükselmesi gibi nedenler otomotiv sektöründe satışların durmasına neden olmuştu. Otomobil firmaları bu durgunluğun önüne geçmek için birbirinden cazip indirim kampanyaları başlattı. Yılın bitmesine iki ay kala gelen düzenlemenin zor günler yaşayan sektörde stokları eritmeye katkı sağlayacağı belirtiliyor. Gelişmelerin ardından satışlarını ivmelendirmek isteyen markalardan ise ardı adına kampanya haberleri geliyor. Ekim ayında pazarın yüzde 76.5 daralmasını ardından, şimdi sektörde olumlu bir hava hakim. Yetkililer, yıl sonunun 600 ile 650 bin adet arasında kapanabileceğini belirtiyor. Fransız Renault, Kasım ayında binek ve hafif ticari araç modellerinde ÖTV ve KDV indirimine ek olarak sıfır faiz ve 45 bin TL’ye varan ilave indirimler sunuyor. Renault Clio HB, Clio Sport Tourer, Megane Sedan, Megane HB, Captur, Kadjar ve tüm hafif ticari modellerde en fazla 40 bin TL kredi ve 12 aya varan vade seçeneği için sıfır faiz kullanılabiliyor.

Maksimum 50 bin TL kredi kullanacak olanlara ise, yine aynı modeller için 20 aya varan vade seçeneği ve yüzde 0.99 faiz oranı sunuluyor. Daha fazla kredi ve vade talep eden müşteriler için ise Renault, maksimum 200 bin TL kredi, 48 aya kadar yüzde 2.49 sabit faiz oranı ile birlikte 4 bin TL indirim sunuyor. Nakit alımlarda da 4 bin TL nakit alım indirimi bulunuyor.

Ayrıca Renault modellerinin bazı versiyonlarında da peşin alımlarda ve en çok 200 bin TL kredi kullanacak müşterilere özel 45 bin TL’ye varan indirim sunuluyor. Captur 0.9 TCe 90 bg Touch ve Clio 1.5 dCi 90 bg Icon versiyonlarına özel 25 bin TL indirim sunulurken, Kangoo Multix 1.5 dCi 90 bg Touch versiyonunda 15 bin TL, Megane Sedan 1.2 Tce EDC 130 bg Icon versiyonunda 40 bin TL, Kadjar 1.5 dCi 110 bg Icon versiyonunda ise 45 bin TL indirim mevcut.

Kasım ayında hurda araç teşvikinden yararlanacak Renault müşterileri için Clio 73 bin 600 TL, Captur 87 bin 50 TL, Kadjar 116 bin 250 TL, Koleos 176 bin 550 TL, Kangoo 83 bin 550 TL, Trafic 113 bin 250 TL ve Master 118 bin 50 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Kasım ayında ÖTV ve KDV indirimlerine ek olarak ilave indirimler ve sıfır faiz imkanı sunan bir diğer marka Citroën, C3, C-Elysée, Jumpy ve Jumper modellerinde 40 bin TL’ye 12 ay yüzde 0 faiz sunuyor. C3 Aircross, Yeni C4 Cactus, Berlingo Combi ve Berlingo Maxi Panelvan modellerindeki alımlarda ise 50 bin TL’ye 12 ay yüzde 0 faiz sunuluyor.

Citroën Türkiye Genel Müdürü Emre Doğueri, "Kasım kampanyamızda ÖTV indirimini birebir yansıttığımız fiyatların üzerine ek olarak kampanya indirimini güçlendirip, 60 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi desteği sunuyoruz. Kasım-Aralık aylarında geçerli olacak ÖTV ve KDV indiriminin, son aylarda ve geçen seneye göre ertelenen müşteri talebini tekrardan canlandıracağını düşünüyoruz. Hurda desteğini de göz önünde bulundurursak, başlangıç fiyatımız C-Elysée modelimizde 69 bin 500 TL’ye, C3 modelimizde 70 bin TL’ye, Berlingo Kombi’de ise 83 bin 535 TL’ye inmiş durumda" dedi.

ÖTV İNDİRİMİ HANGİ MODELLERİ KAPSIYOR?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, hafta içi gerçekleşen Vergi Denetim Toplantısı'nda açıkladığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki değişiklikler, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 1.6 litre hacminin altında kalan motorlu taşıtlara uygulanan ÖTV oranları 15 puan aşağı çekildi. Yapılan düzenleme ile motor silindir hacmi 1600 cc'yi ve ÖTV matrahı 70 bin lirayı geçmeyen modellerin ÖTV oranı yüzden 45'ten yüzde 30'a düştü. 

Yaptığımız araştırma ile, otomobillerdeki fiyat indirimlerinin yaklaşık tutarlarını inceledik. 1.6 litre motor hacminin altında olup matrahı 70 bin ile 120 bin TL arasında kalan modellerin de yeni ÖTV oranı yüzde 35 olarak belirlendi. Motor hacmi 1.6 litre altında kalan fakat matrahı 120 bin lirayı aşan ve motor hacmi 1.6 litre üstündeki modeller için ise herhangi bir ÖTV düzenlenmesi yapılmadı. Yapılan düzenleme ile hibrit otomobillerin ÖTV oranlarında da indirime gidildi. Buna göre, matrahı 85 bin lirayı aşmayan hibritlerde ÖTV yüzde 30, 135 bin lirayı aşmayanlarda ise yüzde 35 olarak uygulanacak.

Yorumlar