Otizm farkındalığı için "mavi ışık"

- Mavi Işık Yak Kampanyası kapsamında, 2 Nisan'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi, İzmir Saat Kulesi, Beyazıt Yangın Kulesi, Amasya Kalesi gibi birçok yapı, mavi ışıkla aydınlatılacak

Google Haberlere Abone ol
Otizm farkındalığı için "mavi ışık"

İSTANBUL (AA) - 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde dünyada büyük ilgi gören "Mavi Işık Yak Kampanyası" ile kamuoyunda farkındalık yaratılacak.

Tohum Otizm Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Mavi Işık Yak Kampanyası (Light It Up Blue) kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi, İzmir Saat Kulesi, Beyazıt Yangın Kulesi, Amasya Kalesi gibi birçok yapı, mavi ışıkla aydınlatılacak.

Otizm konusunda farkındalık yaratma konusundaki kampanyaya destek vermek isteyenler mavi renkte giysiler giyecek ve sosyal medya hesaplarından #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar paylaşabilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, her 20 dakikada bir çocuğun otizm tanısı aldığını kaydetti.

"Türkiye'deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi" adlı araştırmanın, Türkiye'de her 10 kişiden 8'inin otizmin belirtilerini bilmediğini ortaya koyduğuna değinen Özer, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Otizme Mavi Işık Yak, hem bireysel hem de kurumsal olarak destek verilebilecek ve otizm farkındalığı için herkesi harekete geçirecek uluslararası bir kampanya. Bu kampanyanın Türkiye elçisi olarak otizmli çocuklarımıza ve gençlerimize ışık olmak isteyen herkesi 2 Nisan günü mavi giyinmeye, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapmaya, binaların mavi ışıkla aydınlanmasını sağlamaya ve otizm farkındalığına destek vermeye davet ediyorum."

- Otizm nedir?

Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk. Otizmin belirtileri en erken 6. ayda fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor.

Ailelerin, çocuklarında akranlarından farklı davranışlar gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor.

Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50'sinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.




Yorumlar