Otellerde Arap turisti kaybetme üzüntüsü

Turistik oteller Arap turistleri her geçen kaybediyor. Arap turistlerin Türkiye'deki otellerde rahat etmemesi, otel yerine evleri tercih etmesi sektörde büyük kayıplara neden olmuş durumda.

Google Haberlere Abone ol
Otellerde Arap turisti kaybetme üzüntüsü

2023 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Arap turist sayısında önemli bir değişiklik yaşanmadı, ancak günübirlik kiralamalara yönelim artış gösterdi. Bu durum, otel konaklamalarında yüzde 20'lik bir azalmaya yol açtı. Heysem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ayman Maslamani, Arap turistlerin artan oranda kısa süreli konut kiralamalarını tercih ettiğini ve bu durumun otel rezervasyonlarında düşüşe neden olduğunu belirtti. Maslamani, kayıt dışı bu konaklamaların ve kaçak turların sektörde ciddi kayıplara yol açtığını vurguladı.

Bu eğilim, gelir düzeyine göre farklı konaklama seçeneklerini de beraberinde getirdi. Üst gelir grubu, lüks dairelerde konaklarken, daha düşük gelire sahip olanlar geceliği 40-50 dolarlık evleri tercih ediyor. Bu durum, özellikle Boğaz hattındaki otellerin doluluk oranlarını etkiledi. Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de bu değişiklikleri doğruladı.

KÜLTÜREL VE COĞRAFİ TERCİHLERDE DEĞİŞİM

Arap turistlerin destinasyon tercihlerinde de bir dönüşüm gözleniyor. Geleneksel olarak yeşil ve serin bölgeleri tercih eden Arap turistler, son zamanlarda Muğla ve Antalya gibi sıcak ve deniz kenarı destinasyonlara da ilgi göstermeye başladı. İstanbul, Bursa, Yalova, Bolu (Abant), Trabzon gibi bölgeler de hem gezi hem de yerleşim açısından popülerliğini koruyor.

2022 yılında Arap ülkelerinden Türkiye'ye 4 milyon 175 bin ziyaretçi gelirken, 2023 yılının 11 ayında bu sayı 4 milyon 22 bin olarak kaydedildi. Bazı Arap ülkelerinden gelen turist sayılarında düşüş yaşanırken, Suudi Arabistan'dan gelen ziyaretçilerin sayısında yüzde 70'lik bir artış göze çarptı. İstanbul'a gelen Arap turist sayısında da azalma gözlenirken, kasım ayında bu sayının yüzde 22,32 düşüşle 207 bin 365'e gerilediği belirtildi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ VE BEKLENTİLERİ

Turizm sektörü temsilcileri, ziyaretçi sayısında büyük bir düşüş olmamasına rağmen, konaklama sektöründe yaşanan kayıpların endişe verici olduğunu dile getiriyorlar. 2023 yılında hedeflenen 6 milyon turist sayısına ulaşılamasa da, benzer bir sayının yakalandığı belirtiliyor. Sektör temsilcileri, gelecek dönemlerde bu değişikliklere uyum sağlama ve alternatif stratejiler geliştirme ihtiyacını vurguluyorlar.

Yorumlar