ÖSYM'nin sınav ücretine yaptığı fahiş zama tepki

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, ÖSYM'nin sınav ücretlerine yaptığı %100'ün üzerindeki zam ile "gerçek enflasyon" oranını açıklığa kavuşturdu. Sınav başvuru ücretlerindeki artış, adayların mali yükünü ağırlaştırıyor.

Google Haberlere Abone ol
ÖSYM'nin sınav ücretine yaptığı fahiş zama tepki

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite giriş sınavlarından yabancı dil sınavlarına kadar pek çok önemli sınavın başvuru ücretlerinde büyük bir artışa gitti. Geçtiğimiz yıl 115 TL olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücreti, bu yıl %156'lık bir artışla 295 TL'ye yükseldi.

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, yapılan zamları eleştirerek, ÖSYM'nin adeta "gerçek enflasyonu" açıkladığını belirtti. Erdem, sınav ücretlerindeki artışın, öğrenci ve adaylar üzerindeki mali yükü daha da artırdığını vurguladı.

SINAV ÜCRETLERİNDEKİ ARTIŞ NE ANLAMA GELİYOR?

ÖSYM'nin belirlediği yeni sınav ücretleri, adayların karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları gözler önüne seriyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) üç oturum için toplam 885 TL ödeme yapılması istenirken, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ücreti her oturum için 950 TL'ye çıktı.

'GERÇEK ENFLASYON' TARTIŞMASI

Derviş Erdem, sınav ücretlerindeki bu artışların, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını savunanların görüşlerini pekiştirdiğini söyledi.

ÖSYM'NİN GELİRİNDEKİ ARTIŞ

ÖSYM'nin geliri, son yıllarda katlanarak arttı. 2021 yılında 767,6 milyon TL olan gelir, 2022'de 1,5 milyar TL'ye, 2023'te ise 2,7 milyar TL'ye ulaştı. Bu artış, sınav ücretlerindeki zamların bir yansıması olarak görülüyor.

ADAYLARIN ZORLUKLARI

Sınav ücretlerindeki artış, özellikle gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarını ve maaşı henüz olmayan öğretmen adaylarını zor durumda bırakıyor. Adaylar, sınav ücretlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar