Osmanlı'nın Kudüs'te kapanmayan hayır kapısı: Haseki Sultan Tekkesi

- Osmanlı devletinin 465 yıl önce Kudüs'te yaptırdığı Haseki Sultan Tekkesi, ramazan ayında çok sayıda ihtiyaç sahibine iftar yemeği dağıtıyor - Kudüs'teki İslami Vakıflar Genel Müdürü Hatib: "Tekkede çalışan 9 görevli var. Burada yemek pişirip, en güzel menüleri sunmaya çalışıyorlar. Yaptığımız işle, ihtiyaç sahiplerine, fakirlere ve yolculara hizmet vermekle iftihar ediyoruz" - Tekkedeki aşevinde karnını doyuran Kudüs sakini Malik: "Beş çocuğum var. Eşim hasta, çalışamıyor. Bu tekkeyi kuranlardan Allah razı olsun" - Batı Şeria'dan Kudüs'e gelen yaşlı yolculardan Kemali: "Tekkenin verdiği hizmeti görünce çok şaşırdım. Sadece fakirlere değil yolculara da yemek veriyorlar. Yemekler de hem sıcak hem lezzetli" - Tekkede aşçılık yapan Cabir: "Burada çalışmaktan çok mutluyum. Fakirleri, ihtiyaç sahiplerini sevindiriyoruz. Mutfaktaki tencereler boşalınca mutlu oluyorum"

Google Haberlere Abone ol
Osmanlı'nın Kudüs'te kapanmayan hayır kapısı: Haseki Sultan Tekkesi

KUDÜS (AA) - SABİRİN SIYAM - Osmanlı devletinin 465 yıl önce Kudüs'te yaptırdığı Haseki Sultan Tekkesi, ramazan ayında yüzlerce ihtiyaç sahibine iftar vermeye devam ediyor.

Filistinli tarihçi Arif el-Arif'in "Kudüs Tarihinde Ayrıntılar" isimli kitabında "Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın 1552'deki Kudüs ziyareti sırasında yaptırdığı" belirtilen tekke, Mescid-i Aksa'nın Meclis Kapısı'na 100 metre uzaklıkta "Osmanlı devletinin kapanmayan hayır kapısı" olarak varlığını sürdürüyor. Sadece ramazan ayında değil yıl boyunca fakirlere ücretsiz yemek veren tekke, aynı zamanda yolcuların ve Kudüs ziyaretçilerinin yemek ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Tekkenin, "Türklerin Kudüs'te yaptırdığı en güzel hayır yerlerinden biri" olduğunu ve her gün çok sayıda fakir insanın buradan verilen yemeklerle karnını doyurduğunu ifade eden Arif, tekkenin giderlerinin İsrail'in kurulduğu 1948 yılından önce Osmanlı devletinin vakfettiği dükkanlardan karşılandığını belirtiyor.

Ancak İsrail'in Osmanlı tarafından vakfedilen bu dükkanlara el koyması nedeniyle halihazırda tekke giderleri hayırseverlerin bağışlarıyla karşılanıyor.

Tekke, İsrail ile 1994 yılında imzalanan Vadi Araba Barış Anlaşması gereği Kudüs'teki dini işlerden sorumlu olma hakkına sahip Ürdün Vakıflar Bakanlığı'na bağlı bulunuyor.

- "Fakirlere ve yolculara hizmet vermekle iftihar ediyoruz"

Yaklaşık 100 aileye yılın her günü çorba, haftada iki gün de yemek ve et ikram edilen tekkedeki aşevinde ramazan ayında daha fazla tencere kaynıyor. Bu dönemde her gün yaklaşık 200 aileye sıcak çorba, et, pilav ve sebzeli menü veriliyor.

Kudüs'teki İslami Vakıflar Genel Müdürü Azzam el-Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haseki Sultan Tekkesi'nin özellikle ramazan ayındaki önemine dikkati çekti.

Hatib, "Tekke'de çalışan 9 görevli var. Burada yemek pişirip, en güzel menüleri sunmaya çalışıyorlar. Yaptığımız işle, ihtiyaç sahiplerine, fakirlere ve yolculara hizmet vermekle iftihar ediyoruz." dedi.

Sosyal Hizmetler ve Zekat İşleri Müdürü Semir Ebu Leyl ise ramazan ayında tekkenin günlük giderinin 2 bin 100 dolar olduğunu ve bu meblağın hayırseverler tarafından karşılandığını söyledi.

- "Tekkeyi kuranlardan Allah razı olsun"

Günlük yemek ihtiyacını tekkedeki aşevinden karşılayan Kudüs sakini Emine Malik, ailesinin zor durumu nedeniyle buradaki hizmetin kendileri için çok kıymetli olduğunu belirtti.

Malik, "Beş çocuğum var. Eşim hasta, çalışamıyor. Bu tekkeyi kuranlardan Allah razı olsun." diye konuştu.

Batı Şeria'dan Kudüs'e gelen yaşlı yolculardan Amır el-Kemali de "Hayırsever insanlar bana bu tekkeyi haber verdi. Yemeğimi burada yiyorum. Tekkenin verdiği hizmeti görünce çok şaşırdım. Sadece fakirlere değil yolculara da yemek veriyorlar. Yemekler de hem sıcak hem lezzetli." dedi.

- "Yemekleri pişirirken çok özeniyorum"

Tekkede 20 yıldır aşçılık yapan 67 yaşındaki Semir Cabir ise yaptığı işten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Cabir, "Fakirleri, ihtiyaç sahiplerini sevindiriyoruz. Mutfaktaki tencereler boşalınca mutlu oluyorum. Bu tekke benim ikinci evim gibi oldu. Burada yemek yapınca ev halkımı yedirmişim gibi bir his oluşuyor bende. Bu yüzden yemekleri pişirirken çok özeniyorum. Sıcak ve lezzetli olmasına dikkat ediyorum. Her yiyen de dua ediyor." ifadelerini kullandı.

Haseki Sultan Tekkesi, aşevi olarak hizmet veren bir mutfak, fırın, yemek salonu, malzemelerin bulunduğu bir oda ile eskiden atların bağlandığı bir ahır ve Hürrem Sultan'ın emriyle daha sonra binaya dahil edilen bir mescitten oluşuyor.

Yorumlar