Osmanlı dönemine ait gökküre ele geçirildi

Osmanlı dönemine ait olduğu tespit edilen tarihi gökküre Ankara'da ele geçirildi. Tarihi eser kaçakçılarının gökküreyi 1 milyon dolara satmaya çalışırken yakalandıkları belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Osmanlı dönemine ait gökküre ele geçirildi

Osmanlı dönemine ait olduğu belirlenen ve ‘kehanet’ amacıyla kullanıldığı belirtilen ‘gökküre’, tarihi eser kaçakçıları tarafından 1 milyon dolara satılmaya çalışılırken Ankara’da ele geçirildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, A.K. isimli kişinin ikametinde sakladığı tarih eserleri satmaya çalıştığı bilgisine ulaştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda A.K.’nin evine düzenlenen operasyonda, 28 sikke ile Osmanlı dönemine ait olduğu bildirilen, üzerinde insan ve hayvan figürleri, Arapça, Farsça ve henüz belirlenemeyen dillerde yazılar ve astrolojik şekillerin yer aldığı pirinç küre ele geçirildi.

GÖKKÜRE İÇİN 1 MİLYON DOLAR İSTEDİ

Gözaltına alınan şüpheli A.K’nin gökküre için 1 milyon dolar istediği kaydedildi.

Zanlı, hakkında ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefetten yasal işlem yapılarak adliyeye sevk edildi.

Küre, incelenmek üzere Etnografya Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

KÜRE OSMANLI DÖNEMİNE AİT

Müze uzmanları, yaptıkları inceleme sonucunda kürenin, Osmanlı dönemine ait olduğunu tespit etti.

Kehanet amacıyla kullanıldığı belirtilen küre üzerindeki bazı Arapça ifadelerin, “Denizin enginliğinde gemi imdada yetişir, avantaj ise havadadır, hamdolsun suyun akışı gemiyi çeker, en çok hamdetmeyi gerektiren avantajlı işlerdir” anlamı taşıdığı bildirildi. (Kaynak: AA)

Yorumlar