OSBÜK'ün 15. Olağan Genel Kurulu

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: - "Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren şirketler için Ar-Ge merkezi açmak için gerekli personel sayısını 15'e indiriyoruz. Bu önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'ndan çıkacak önemli bir düzenleme" - "Üretim Reform Paketi ile ilgili uygulamalara süratle başlıyoruz. 10 şehrimizin valisi, sanayi sitesi yöneticileriyle bakanlığımızda bir araya geleceğiz. (Sanayi sitelerinin) Taşınma konusu paketin bir bölümündeydi, bununla ilgili kendileriyle ilk toplantımızı yapıp süreci başlatıyoruz" - "Sanayicilerimizden bu dönemde 'gaza basmanızı' istiyoruz. Yeni dönemde daha fazla faaliyet göstermelerini, daha fazla yatırım, ihracat yapmalarını ve sanayi kapasite kullanım oranını yükseltmelerini istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
OSBÜK'ün 15. Olağan Genel Kurulu

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren şirketler için Ar-Ge merkezi açmak için gerekli personel sayısını 15'e indiriyoruz. Bu önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulundan çıkacak önemli bir düzenleme." dedi.

Özlü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'nun (OSBÜK) 15.Olağan Genel Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, OSB'lerin Türkiye'nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi gibi birçok alanda önemli katkı sağladığını belirtti.

Konuşmasında Üretim Reform Paketi'nin yürürlüğe girdiğini anımsatan Özlü, bu paketle sahadan gelen taleplerin ve isteklerin karşılandığını bildirdi.

Özlü, paketin, OSB'lerin gelişmesi, büyümesi, etkinlik alanlarının artılması için gereken düzelemeleri barındırdığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Üretim Reform Paketi neredeyse bütünüyle OSB'lerimizin önünü açan, onlara yeni ufuklar sunan bir kanun niteliği taşıyor. Üretim Reform Paketi ile ilgili uygulamalara süratle başlıyoruz. Bu cuma günü 10 şehrimizin valisini, sanayi sitesi yöneticilerini bakanlığımıza topluyoruz. (Sanayi sitelerinin) Taşınma konusu paketin bir bölümündeydi, bununla ilgili kendileriyle ilk toplantımızı yapıp süreci başlatıyoruz. İkincil dokümanlar konusunda da inşallah Üretim Reform Paketi'nin uygulama usul ve esaslarını ağustos ayı içerisinde tamamlayacağız."

Sanayicinin ve üreticinin her alanda önünü açan tedbirler aldıklarını ifade eden Özlü, Türkiye'nin AB standartlarında bir fikri ve sınai mülkiyet haklarını koruyan yasaya sahip olduğunu kaydetti.

Özlü, TÜBİTAK merkezli Türkiye'nin teknoloji yönetim yapısında köklü bir reformu öngören bir tasarının da TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildiğine işaret ederek, "Genel Kurul aşamasında. İnşallah bunu da önümüzdeki dönemde kanunlaştıracağız. Şimdi önümüzdeki dönemde piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili bir çalışmamız daha var, inşallah onu da paydaşlarımızla istişare ederek, yıl sonuna doğru Meclise sevk etmeye çalışacağız. Bunun içerisinde TSE'nin yapılandırılması da var. İnşallah önümüzdeki aylarda istişare ederek, talepler doğrultusunda bunu da yasalaştıracağız." diye konuştu.

- Ar-Ge merkezi açmayı kolaylaştıran yeni düzenleme

Bakan Özlü, Ar-Ge Reform Paketi'yle, Ar-Ge merkezlerinde çalışması gereken personel sayısını 30'dan 15'e indirdiklerini vurgulayarak, "Yeni bir Bakanlar Kurulu kararı daha çıkarıyoruz şu anda imzada. Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren şirketler için de Ar-Ge merkezi açmak için gerekli personel sayısını 15'e indiriyoruz. Bu, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulundan çıkacak önemli bir düzenleme" değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl içerisinde, halen 600 civarında Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısını bine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Özlü, kendi teknolojisini üreten bir sanayi arzu ettiklerini, Ar-Ge merkezlerinin de bunun ilk aşaması olduğunu, bu konuda her türlü desteği sunacaklarını bildirdi.

- "Sanayicilerimizin 'gaza basmasını' istiyoruz"

Türkiye'nin markalarıyla ilgili bir konuşmasının yanlış anlaşıldığına işaret eden Özlü, "Bizim bahsettiğimiz markamızın olmadığı değil, marka değeri yüksek şirketlerinin olmasıdır. Türkiye'de bir şirket 200 dolara tekstil ürünü satıyor ama aynı ürünü bir başka Avrupalı şirket 2 bin dolara satıyor. Yani Türkiye'nin elbette markaları var ve bunlar çok büyük emekle gayretle bugünlere getirilen markalardır, önemlidir ama arzu ettiğimiz şey marka değerimizin yükselmesidir. Marka değeri yüksek şirketlerimizin olmasıdır." diye konuştu.

Gerçekleştirdikleri düzenlemelerle sanayicilerin "gaza basması"nı arzu ettiklerini anlatan Bakan Özlü, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Sanayi Türkiye'de her zaman büyümenin lokomotif olmuştur. Türkiye artık bir büyüme trendine girdi, ilk çeyrekteki sonuçları gördük, ikinci çeyrekte de iyi sonuçlar bekliyoruz. Öncü göstergeler ikinci çeyrekte de büyüme rakamlarının iyi olacağını bize gösteriyor. Sizlerden yeni dönemde daha fazla faaliyet göstermenizi, daha fazla yatırım, ihracat yapmanızı ve sanayimizdeki kapasite kullanım oranını yükseltmenizi istiyoruz."

OSBÜK'e ilişkin bir yönetmelik hazırlanacağını ve OSB'leri temsil eden güçlü kuruluş olarak teşkilatlandırma yapacaklarını anlatan Özlü, yeni yönetmelik yayımlandığında da olağanüstü bir genel kurul daha gerçekleştiriceklerini belirtti.

Yorumlar