Oruç tutarken baş ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Ramazan ayında oruç tutarken bazı kişiler baş aprısından şikayet ederler. Peki oruçluyken baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? İşte detaylar

Google Haberlere Abone ol
Oruç tutarken baş ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Oruçluyken baş ağrısı, genellikle uykusuzluktan kaynaklanmaktadır. Birinci etken olarak uyku düzeninde değişiklik olmasını söyleyebiliriz. 

Ramazan ayında sağlık merkezlerine baş ağrısı şikayeti ile başvuranların sayısı artıyor. Bunun sebebi ise merak konusu. Oruç tutarken baş ağrısı neden olur detayları yazımızda verilmiştir.

Nöroloji uzmanları bu durumun uykusuz kalmak ve öğün atlamaktan kaynaklandığı görüşünde. Özellikle migren hastalarını değişen düzen etilemektedir. Ancak migren hastalarının ilaçlarını düzenli bir şekilde sahur ve iftarda almaları onları rahatlatacak bir çözüm olacaktır. Ayrıca migreni tetikleyen gıdalardan da uzak durmak gerekmektedir.

Oruçluyken uzun süren açlık ve susuzluk baş ağrısını tetikleyebilir. Normal zamanda baş ağrısı yaşamayan kişiler bu durum ortay çıkınca baş ağrısı yaşayabilirler. Peki ramazan ayında oruç tutarken başlayan baş ağrısından nasıl kurtuluruz?

Oruçluyken devam eden açlık ve susuzluk ile birlikte düşen kan şekeri baş ağrısına sebep olabilir. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu durumun üstesinden gelmek mümkündür. 

Orucun sıhhat bulmak olduğu da düşünülürse, bazı önlem ve tedbirler ile baş ağrısından kurtulmak mümkün hale gelir.

UYKU DÜZENİNİ SAĞLAYIN

Sahur vaktine kadar ayakata kalmayıp uygun vakitte uyuyup sahur için kalkmak ve uyku saatini tamamlamak oruçluyken ortaya çıkan başağrısının önüne geçebilir.

Özellikle iftardan sonra uyku kaçıracak kafeinli içeceklerden uzak durmakta fayda var. Ayrıca uyumadan önce alınacak ılık duş rahat bir uyku almanızı sağlayacaktır. 

İFTAR VE SAHUR ARASI BOL SU İÇİN

Günlük vücudun alması gereken su miktarını iftar ve sahur arasında kapatmak, gündüz oruçluyken oluşacak baş ağrısının önüne geçebilir.

MİGRENİNİZ VARSA İLAÇLARINIZI İFTARDA ALIN

Migren hastasıysanız mutlaka iftar ve sahurda ilaçlarınızı alın. Bu önlem gün içinde baş ağrısının tetiklenmesinin önüne geçebilir. İlaç düzeninizi sahur ve iftara göre ayarlamak migren ataklarını engelleyecektir.

BASİT EGZERSİZLER

Oruçluyken oluşan baş ağrısı için hafif nefes egzersizleri çözüm olabiliri. Temiz havada derin nefes alıp vermek baş ağrısını hafifletmek için büyük bir etkendir. 

oruç tutarken baş ağrısı neden olur

Yorumlar