Ortaylı, Varşova'da Polonya-Türkiye ilişkilerini anlattı

VARŞOVA (AA) - Ünlü tarihçi yazar İlber Ortaylı, Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleşen, "Türk Tarihçinin Gözünden Polonya-Türkiye İlişkileri" konulu...

Google Haberlere Abone ol
Ortaylı, Varşova'da Polonya-Türkiye ilişkilerini anlattı

VARŞOVA (AA) - Ünlü tarihçi yazar İlber Ortaylı, Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleşen, "Türk Tarihçinin Gözünden Polonya-Türkiye İlişkileri" konulu konferansa katıldı.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği ile Yunus Emre Enstitüsü tarafından The Royal Castle'daki The Great Assembly Hall'de düzenlenen konferansta konuşan Ortaylı, Polonya Türkiye arasındaki ilişkinin tarih içinde geçirdiği süreçleri özetledi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, İngilizce olarak yaptığı sunumda, iki ülke arasındaki tarihi geçmişi anlatmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

İki ülkenin 600 yılı geçen ilişkilerinin detaylarını da anlatan Ortaylı, "Orta Anadolu'nun ortasında Romalı imparator Caracalla'nın hamamlarının kalıntılarının yanında bir mezarlık var. Bu mezarda İngiliz, Fransız ve İtalyan tüccarlarının yanı sıra Polonyalı tüccarların da mezar taşlarını görebilirsiniz. Polonyalı tüccarlar kariyerlerinin başında sadece Anadolu'da değil, Bursa'da da ticarete başladı. Böylece Türkler bu ülkenin ürünlerini daha o dönemde tanımaya başlamış ve sahip olabilmişti." diye konuştu.

İlber Ortaylı, konferansın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Varşova halkından ve tarihçilerden çok büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Çok memnun oldum çünkü Türk konularına ilgi duyuyorlar." dedi.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği tarafından açılan İstanbul fotoğrafları sergisine de değinen Ortaylı, Yunus Emre Enstitüsü'nün yakında Varşova'da da bir merkez binası kurma projesi olduğunu aktararak, "Çok talep var Türk diline. Ümit ediyoruz ki bunlar gerçekleşir. Konferanslar gelir geçer." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Tunç Üğdül de Türkiye ile Polonya arasında 600 yıldır süren iyi ilişkiler olduğunu belirterek, ikili ilişkilerin yapı taşlarının Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Osmanlı topraklarına gelen Polonyalılar ile genç Türkler tarafından atıldığını söyledi.

İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan ve eski adı 'Adampol' olan Polonezköy hakkında da bilgi veren Üğdül, Polonya asıllı Türk vatandaşlarının bugün de huzur ve harmoni içinde burada yaşadıklarını dile getirdi.

Üğdül, Polonezköy'ün tarihinin 1830'lu yıllara kadar gittiğine işaret ederek, "Polonezköy, küçük bir Polonya gibi. Polonya'nın milli şairi Adam Mickiewicz, orada yaşayan Polonyalıları ziyaret etmek üzere İstanbul'a gitmiş ve bazı en güzel şiirlerini orada yazmıştır. 1851'de hayatını İstanbul'da kaybetti. Evi de şu anda müze olarak hizmet veriyor." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin devam ettiğini kaydeden Üğdül, Türkiye ve Polonya'nın müttefik olarak yakın ilişkiler ve iş birliği içinde olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Polonyalıların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin ardından İlber Ortaylı kendisine yöneltilen soruları yanıtladı ve dinleyicilerle sohbet etti.

Yorumlar