Ortadoğu Dörtlüsü'nün ilk raporuna tepki

- Filistin Devlet Başkanı Abbas: - “Ortadoğu Dörtlüsü’nün raporuyla ilgili daha önce yayımladığımız açıklamada söz konusu raporun barış için elverişli olmadığını belirtmiştik. (Dörtlü’nün) tutumundan üzüntü duyuyoruz. (BM) Güvenlik Kurulu’nun söz konusu raporu onaylamamasını temenni ediyoruz”

Google Haberlere Abone ol
Ortadoğu Dörtlüsü'nün ilk raporuna tepki

RAMALLAH (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Birleşmiş Milletler'den (BM) oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün daha önce yayımladığı raporun "barışa ulaşmak için elverişli olmadığını" açıkladı.

Abbas, Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Devlet Başkanlığı'nda bulunan camide Ramazan Bayramı namazını kılmasının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Ortadoğu Dörtlüsü'nün raporuyla ilgili daha önce yayımladığımız açıklamada söz konusu raporun barış için elverişli olmadığını belirtmiştik. (Dörtlü'nün) tutumundan üzüntü duyuyoruz. (BM) Güvenlik Kurulu'nun söz konusu raporu onaylamamasını temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Abbas, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yahudi yerleşim birimlerine ilişkin yaptığı açıklamayı, "Yahudi yerleşim birimlerinin meşru olmadığının ve yasadışı olduğunun belirtilmesini ve yerleşim birimlerinin sonlandırılmasını istiyoruz. İstediğimiz budur. Herhangi bir devlet bize böyle bir teklifle geldiği takdirde bunu olumlu karşılarız." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği, ABD, Rusya BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü şubat ayından bu yana üzerinde çalıştığı ilk raporunu 1 Temmuz’da yayımlamıştı.

Ortadoğu'daki mevcut durumun iki devletli çözümün uygulanabilirliğini tehlikeye atabileceği konusunda endişeleri dile getirilen Ortadoğu Dörtlüsü'nün raporunda, yerleşim yerleri, Filistinlilerin evlerinin yıkılması ve İsrail'in kamulaştırma yapmasının iki devletli çözümün canlılığını gittikçe aşındırdığı belirtilmişti.

Filistin-İsrail çatışmasına iki devletli çözümü önererek ve taraflara tavsiyelerde bulunan rapor, bu konuda her iki tarafı politika ve eylemleriyle samimi bir taahhütte bulunmaya ve nihai müzakerelerin sonucunu etkileyecek tek taraflı adımlardan kaçınmaya çağırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, İsrail hükümetinin Doğu Kudüs ve Batı Şeria bölgesinde yeni yerleşim alanlarının kurulmasını endişeyle takip ettiklerini dünkü basın toplantısında dile getirmişti.

Kirby, İsrail hükümetinin Filistin topraklarında 800 yeni yerleşim yerinin inşa edileceğini duyurmasına ilişkin değerlendirmede, "Doğu Kudüs'te ve Batı Şeria'da yeni yerleşim yerlerinin kurulması ve bu yerlere daha fazla İsraillinin yerleştirilmesi için yapılan düzenlenmeyi endişeyle karşılıyoruz." demişti.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs bölgesinde 570 bin İsrailli yerleşimcinin yaşadığını belirten Kirby, bu tür adımların iki devletli çözüme hizmet etmediğini kaydetmişti.

Yorumlar