Orman dostu böcekler görev başında

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "2016 yılında üretilen yaklaşık 690 bin faydalı böcek ormanlarımıza salındı" - "R. grandis, T. formicarius, T. sinensis, C. sycophanta türlerinde üretilen bu böcekleri ormanlarımızın sağlığını ve devamlılığını korumak ve gelecek nesillere sağlıklı ormanlar emanet edebilmek gayesiyle bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da ormanlarımıza salmaya devam edeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Orman dostu böcekler görev başında

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ormanlara zarar veren böceklere karşı özel üretilen 690 bin avcı böceğin sahaya bırakıldığını bildirdi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ormanların değişen iklim koşulları ve gelişen küresel ticaretle birlikte zaman içerisinde birçok biyotik ve abiyotik tehditle karşı karşıya kaldığını belirtti. Ormanlarda tahribata yol açan zararlı organizmalarla mücadelede özellikle 2003 sonrasında tabiata dost mücadele metotlarının kullanılmaya başlandığını ifade eden Eroğlu, bu mücadele yöntemlerinin başında biyolojik mücadelenin geldiğini aktardı.

Bu mücadele yönteminde ormanlara zarar veren organizmalar ve meydana getirdikleri tabii afetlere karşı faydalı böceklerin kullanıldığını anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemiz genelinde bulunan toplam 51 biyolojik mücadele laboratuvarında yılda ortalama 500 bin adet yırtıcı ve avcı böcek üretiyoruz. Ayrıca bu laboratuvarlarda faydalı virüs ve parazitoidler de üretilerek ormanlarımıza zararlılarla mücadele gayesiyle salınıyor. Bu çerçevede 2016 yılında üretilen yaklaşık 690 bin faydalı böcek ormanlarımıza salındı."

Eroğlu, zararlı böceklerin ormanlara verdiği zararı "dumansız yangın" olarak nitelendirerek şunları kaydetti:

"Dumansız yangın olarak adlandırdığımız bu tehdit için sadece 2016 yılında 222 bin 593 hektarlık alanda çalışma yaptık. Bu mücadele faaliyetlerinin yaklaşık yüzde 99'unu ise tabiata en uygun mücadele yöntemleri olan biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele metotları ile yaptık. 2016 yılı içerisinde biyolojik mücadele laboratuvarlarında üretimi yapılan 690 bin avcı böcek 4 farklı türde üretildi. R. grandis, T. formicarius, T. sinensis, C. sycophanta türlerinde üretilen bu böcekleri ormanlarımızın sağlığını ve devamlılığını korumak ve gelecek nesillere sağlıklı ormanlar emanet edebilmek gayesiyle bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da ormanlarımıza salmaya devam edeceğiz."

Yorumlar