Orhan Gürdal kimdir, nerelidir?

Orhan Gürdal kimdir, nerelidir, eğitimi geçmişi nedir, nereden mezun oldu, hangi aşamalardan geçti soruları YAŞ kararları sonrasında gündeme gelmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Orhan Gürdal kimdir, nerelidir?

Orhan Gürdal kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, daha önce nereden mezun oldu, nerelerde görev yaptı? Orhan Gürdal, son YAŞ kararlarıyla birlikte gündeme gelen isimlerden biri oldu. İşte Orhan Gürdal biyografisi, özgeçmişi hakkında merak edilenler:

Orhan Gürdal kimdir, nerelidir?
Orhan Gürdal kimdir, nerelidir?

 

YAŞ toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Erdoğan tarafından onaylanan YAŞ kararları kapsamında, 17 general ve amiral bir üst rütbeye, 56 albay ise generalliğe ve amiralliğe yükseltildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığında terfi eden Orhan Gürdal Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) tümgeneralliğe yükseltilen astsubay kökenli ilk isim oldu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığında bu yılki şura kararları kapsamında tümgeneralliğe terfi ettirilen tek isim Orhan Gürdal oldu. Astsubay kökenli Gürdal subaylığa geçiş yapmış, başarıları dolayısıyla 2018 yılında tuğgeneralliğe terfi ettirilmişti. Gürdal'ın, bu seneki terfisiyle TSK'de tümgeneralliğe yükseltilen astsubay kökenli ilk isim olduğu ifade edildi.

YAŞ’ta albaylıktan generalliğe terfi eden Gürdal ve Albasan başarı hikayeleriyle dikkat çekti. Astsubay kökenli Gürdal ve Albasan’ın önce subaylığa geçiş yaptıkları ve azimleri sayesinde generalliğe kadar yükseldikleri anlaşıldı.

Orhan Gürdal kimdir, nerelidir?
Orhan Gürdal

 

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile astsubay kökenli olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Personel Albay Remzi Albasan ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Hava Personel Albay Orhan Gürdal, tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Böylece mesleğe astsubay çavuş olarak başlayıp sonra subay olan iki isim, tuğgeneralliğe terfi ettirilen 41 albay arasında yer aldı.

Şura’da terfilerle ilgili alınan kararlar, önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından açıklandı. 41 albayın general ve amiralliğe terfi ettirildiği, yedi general ile iki amiralin bir üst rütbeye yükseltildiği terfi listesinde, dikkat çekici ayrıntılar yer aldı. Astsubay çavuş olarak TSK’da başlayan meslek hayatında 1993’te subay olan Personel Albay Remzi Albasan, 30 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Albasan, darbe girişiminden sonra Genelkurmay Başkanlığı döneminde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın özel kalem müdürlüğünü yapmaya başlamıştı.

Tuğgeneralliğe terfi eden astsubay kökenli ikinci isim ise Hava Personel Albay Orhan Gürdal oldu. Askeri çevrelerde konuşulanlara göre, Gürdal’ın askerlik mesleğini seçmesinin ilginç bir hikayesi var. Isparta Ticaret Lisesi mezunu olan Gürdal, üniversite sınavında tıp fakültesini kazandı. Ancak yoksulluk nedeniyle tıp eğitimi almasına ailesinin gücü yetmedi. Gürdal, bunun üzerine İzmir Gaziemir’de astsubay yetiştiren Hava Teknik Okulu’nda eğitim gördü. 1985’te mesleğe astsubay çavuş olarak başlayan Gürdal, 1998’de başarı göstererek subaylığa geçti.

Gürdal, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından terör örgütü FETÖ ile mücadelede de kritik görevler üstlendi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Genelkurmay Karargâhı’nda bulunan evrakı inceleyen bilirkişi heyeti üyeleri içinde yer alan Gürdal’ın da imzasını taşıyan rapor ile 2015’te Genelkurmay’a FETÖ’nün darbe yapabileceğinin yazılı olduğu bir bilgi notu iletildiği ortaya çıkmıştı. Bilgi notunda “TSK bünyesindeki örgüt mensuplarına müdahale edilmesi durumunda, örgüt içinde aşikar olanları ortaya atıp kalan mensuplarını kurtarma çabasına girebileceği, bunlardan çare bulamaması durumunda ise erken ve olgunlaşmamış bir darbe girişiminde bulunabilirler” denilmişti.


 

Yorumlar