Oreo neden haram veya haram mı helal mi? Resmi açıklama

OREO neden haram veya haram mı helal mi sorusu son dönemlerde internet ortamındaki kafa karışıklığına neden olan içerikler yüzünden sıklıkla soruluyor. Türkiye'de sıklıkla tüketilen ürünlerden biri olan Oreo'nun haram veya helal olduğuna dair şirketten açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol

OREO neden haram veya haram mı helal mi sorusu son dönemlerde merakla cevabı aranan sorulardan biri oldu. Çünkü kafa karışıklığına neden olan birbiriyle çelişkili açıklamalar ve haberler internette yer alınca vatandaş da ister istemez bu durumu sorgulamaya başladı. Oreo haram mı helal mi konusunda kafa karışıklığına son verecek bilgiler haberimizde.

Oreo'nun bisküvi başta olmak üzere birçok ürünü Türkiye'de satılıyor.

 

OREO'nun haramı olduğunu belirten ilk içerik veya haber Gzt.com'de yer alıyor. Burada yer alan haberde, Oreo'nun helal olmadığı belirtiliyor. 

Haber aslında bir anlamda doğru; ancak Türkiye'deki Müslüman tüketicilerin aradığı cevabı vermiyor; çünkü haberin doğruluğuna kaynaklık teşkil eden sorunun cevabı doğru sorunun cevabı değil. 

Gzt.com haberin kaynağı olarak, sitede yer alan "Sık sorulan sorular" kısmındaki, "Oreo helal mi?" sorusuna verilen "Hayır Helal değil" cevabı gösteriliyor. Oysa buradaki "Helal değilden kastedilen şey, Oreo'nun dünya genelinde giderek yaygınlık kazanan "helal sertifikası"na sahip olmadığı"dır. Ancak bu sertifikaya sahip olmayan ürünlerin haram olduğu anlamına gelmez. 

OREO'nun haram mı yoksa helal mi olduğunu en iyi ve en net ortaya koyan açıklama şirketin bizzat Türkiye şubesinden geldi. 

Oreo'nun haram mı helal mi olduğunu merak eden tüketicilerden biri olan Orhan Sezer, bizzat şirkete sorma kararı alıyor. 

Şirketin Orhan Sezer'e verdiği cevap ise bu konuda araştırma yapan ve sorunun cevabını öğrenmek isteyen herkese bir cevap niteliğindedir. 

Oreo'nun Türkiye temsilciliğinden Orhan Sezer'e verilen cevap şu şekilde: 

Oreo ürünlerimizin içeriği Müslüman tüketimine uygundur. Ürünlerimizde kullanılan tüm hammddelerin Türk Gıda Kodeksi'ne uygunluğu titizlikle kontrol edilmektedir.

Ürünlerimizde domuz ve domuz kökenli hiçbir ürün kullanılmamakta, alkol ve alkol türevleri ürünlerimize ilave edilmemektedir.

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Tebliği çerçevesinde, domuzdan elde edilen herhangi bir madde içeren veya alkol ve alkol türevlerini içeren ürünler için, bu ürünlerin etiketi üzerinde bu maddeleri içerdiğine dair ifadelerin verilmesi zorunlu tutulmaktadır.

Helal Sertifikası ise Türk Gıda Kodeksi'ne göre yasal bir zorunluluk değildir.

OREO Haram mı? İşte şirketin açıklaması
Oreo şirketinin "haram mı helal mi" sorusuna bizzat verdiği cevap

 

Yorumlar