Onay şartı internetten kartlı ödemeleri etkilemedi

- BKM verilerine göre, şubatta günlük ortalama internetten kartlı ödeme adedi 1,1 milyonla diğer aylara paralel seyretti - Kredi kartı adedi şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artarak 62,9 milyona ulaşırken, bu dönemde banka kartları miktarı yüzde 12 yükselerek 133,7 milyon oldu - Banka ve kredi kartları ile şubatta toplam 55,3 milyar liralık ödeme yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Onay şartı internetten kartlı ödemeleri etkilemedi

İSTANBUL (AA) - Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verileri, şubatta günlük ortalama internetten kartlı ödeme adedi 1,1 milyonla diğer aylara paralel seyrederken, bu durum kartların online alışverişlerde kullanılabilmesi için getirilen onay şartının internetten ödemeleri etkilemediğini gösterdi.

BKM tarafından, şubat ayı kartlı ödeme verileri açıklandı.

Buna göre, Türkiye'de şubat sonunda kredi kartı adedi 62,9 milyon, banka kartı sayısı ise 133,7 milyon oldu. Bu rakamlar geçen yılın şubat ayı ile kıyaslandığında kredi kartında yüzde 7’lik, banka kartında ise yüzde 12'lik artışa işaret etti.

Böylece şubat sonunda toplam kredi ve banka kartı sayısı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10 artarak 196,6 milyona ulaştı.

Bu dönemde, banka ve kredi kartları ile toplam 55,3 milyar liralık ödeme yapıldı. Bu ödemenin 49 milyar lirası kredi, 6,3 milyar lirası banka kartlarıyla yapıldı.

Banka kartıyla ödemelerde şubatta 2017'nin aynı ayına göre büyüme oranı yüzde 40 olurken, bu oran kredi kartıyla ödemelerde yüzde 16 düzeyinde gerçekleşti.


- İnternetten kartlı ödeme tutarının toplam içindeki payı yüzde 15'i aştı


BKM verilerine göre, şubatta 8,5 milyar liralık internetten kartlı ödeme gerçekleştiği görüldü. Bu da şubatta 2017'nin aynı ayına kıyasla internetten kartlı ödemelerin yüzde 37 arttığına işaret etti.

Toplam kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı ise Şubat 2017'de bulunduğu yüzde 13,2 seviyesinden Şubat 2018'de yüzde 15,3'e yükseldi.

Öte yandan kartların 31 Ocak 2018 itibarıyla internetten alışverişlerde kullanılabilmesi için kart hamillerine getirilen onay şartı online ödemeleri etkilemedi. Şubatta gerçekleşen internetten kartlı ödemeler ayrıntılı olarak incelendiğinde kart kullanımında daha da bilinçlenen kullanıcıların, bankaların sağladığı onay mekanizmalarını kullanarak alışverişlerini başarılı şekilde gerçekleştirdiği görüldü.

Son 4 aya ait internetten kartlı ödeme adedi incelendiğinde, günlük ortalama ödeme adedinin şubatta 1,1 milyonla diğer aylara paralel seyretmesi, işlemlerin başarılı şekilde gerçekleştiğinin önemli bir göstergesi oldu.

Yorumlar