Ömür Akkor kim nereli kaç yaşında?

Ömür Akkor son olarak MasterChef Türkiye yarışmasına konuk olarak katılınca bir kez daha gündeme geldi. İşte Ömür Akkor biyografisi:

Google Haberlere Abone ol
Ömür Akkor kim nereli kaç yaşında?

Ömür Akkor, TV8'de yayınlanan MasterChef Türkiye yarışmasına konuk şef olarak katılınca bütün dikkatleri üzerine çekti. Bu nedenle birçok kişi Ömür Akkor kim, nereli, kaç yaşında ve kaç yıldır aşçılık yapıyor gibi sorular soruyor. 

Ömür Akkor aslında bir şeften ziyade bir "Yemek Seyyahı" olarak kendini tanımlıyor. Hatta aslında ona "Yemek Seyyahı ve Tarihçisi" demek de mümkün. Çünkü yemek yapmaktan ziyade yemek keşifleri yapmak üzere çeşitli seyahatler yapıyor. Farklı coğrafyalarda ve iklimlerde yemeğin izini sürüyor. Aynı zamanda tarihte yapılmış veya yapıldığı düşünülen yemekleri de araştıran bir kişidir.

Bodrum'da bir pansiyonda temizlik görevlisi olarak iş hayatına başlayan Ömür Akkor yaklaşık 20 yıldır Türkiye'nin ünlü restoranlarında seçkin misafirlere yemekler çıkarıyor. Şu anda ise ülkenin ünlü şefleri arasında sayılıyor.

Profesyonel anlamda ilk restoranını ise üniversitenin son sınıfında okurken açtı. Açtığı Semsek isimli ilk restoranını batırdı ancak bu restoran onun için yeni hayatı için eşsiz bir deneyim ve tecrübe demekti. Şu anki Ömür Akkor'un temelinin aslında Semsek restoranında atıldığını kendi sözlerinden anlıyoruz. İşte Ömür Akkor hakkında merak edilne bilgilerden bazıları: 

Ömür Akkor 1975 yılında Kilis ilimizde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini memleketinde tamamladıktan sonra üniversite için Bursa'ya gitti. Bursa Uludağ Üniversitesi'nde İktisat bölümünü tamamladı. Bursa‘nın ilçe ve köylerinde 5 yıl boyunca yöresel yemekleri kayıt altına aldı.

Akkor, 105 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en eski arkeolojik kazısı olan Alaca Höyük’te kazı çalıştayı ekibinde şef olarak bulunmakta ve 4000 yıllık yemekleri hayata geçirmektedir.

Son 15 yıldır Türkiye mutfağı üzerinde çalışmalar yapmak için 81 ili gezmiş ve “Türk mutfağı için 250.000 km” projesini tamamlamıştır.

'Bursa Mutfağı' kitabını hazırladı. 'Bursa Mutfağı' kitabı, Bursa'nın 500 yıllık yemek kültürünü masaya yatıran ilk yemek kitabı oldu. Kitap Mart 2009 tarihinde yayınlandı. Kitapta ilk kez yayınlanarak dünya mutfak literatürüne giren 140 tarif yer alıyor.

'Yemek kitapları Nobeli' olarak da nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması Gourmand Cookbook Awards'a katılan Muhammed Ömür Akkor'un 'Selçuklu Mutfağı' adlı eseri, 'Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı' ödülüne layık görüldü.

Ömür Akkor'un şu anda Zennup 1844 isimli restoranı bulunuyor. Akkor, "Hayalim" dediği Zennup 1844'ü hikayesini ise şöyle anlatmıştı:

Yorumlar