ÖMÜ Ziraat Fakültesi altın çilek ve bal üretimine öncülük edecek

- Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Demir: - "Temel amacımız bölgeye hizmet eden, halkı ve çiftçi ile bütünleşebilen eğitim anlayışını benimsemektir. Bu amaçla eğitim kalitemizi yükseltmenin yanında araştırma ve uygulama kalitemizi yükselterek, hem çiftçimizin yanında hem de tüketicimizin hizmetinde olmayı hedefledik"

Google Haberlere Abone ol
ÖMÜ Ziraat Fakültesi altın çilek ve bal üretimine öncülük edecek

SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesinin, üretim alanını ve kalitesini artırmak için çiftçilere çiçek balı ve altın çilek üretiminde öncülük yapacağı bildirildi.

Samsun 3. Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı'nda OMÜ Ziraat Fakültesince üretilen ürünlerin tanıtımı için stant açıldı.

Üreticileri bilgilendiren Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Demir, çiftçilere örnek olmak ve yol göstermek için artık araziye ineceklerini söyledi.

Fakülte olarak öncelikle çiftçilere saf çiçek balı üretiminde destek olacaklarını aktaran Demir, "Fakültede kurduğumuz bal üretim merkezinde arılara takviye hiçbir besleme yapmıyoruz. Tamanen çiçeklerden beslenen arılar ile bal üretimi gerçekleştiriyoruz. Merkezimiz dünyada çok önemli referans konumunda. Yıllardır edindiğimiz deneyimi üreticilerle de paylaşacağız." dedi.

Arıcılıkta yapılan uygulama ve üretilen balın birinci sınıf organik üretim kalitesinde olduğuna işaret eden Demir, "Temel amacımız bölgeye hizmet eden, halkı ve çiftçi ile bütünleşebilen eğitim anlayışını benimsemektir. Bu amaçla eğitim kalitemizi yükseltmenin yanında araştırma ve uygulama kalitemizi yükselterek, hem çiftçimizin yanında hem de tüketicimizin hizmetinde olmayı hedefledik." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Demir, Güney Amerika'da İnkalar tarafından And Dağları'nda yetiştirilen ve süper meyve olarak adlandırılan altın çileğin Karadeniz Bölgesi'nde yaygınlaştırılması için çalışma yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Karadeniz Bölgesi'nde alternatif ürün olarak altın çilek yetiştirilebilecek. Üniversitede yaptığımız araştırmada altın çilek yetiştiriciliğinde başarılı sonuçlar aldık. Artık altın çilek üretimi yapmaya başladık. Giresun ve Samsun'da yaklaşık 300 bin fide ürettik. Beklentimizin üzerinde oldukça başarılı sonuçlar aldık. Şimdi bütün Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilmesi için çalışıyoruz. Üreticileri bilgilendiriyoruz ve altın çileğin bölgemizde yetiştirilmesini yaygınlaştırıyoruz."

Altın çileğin en çok Mısır, Güney Afrika, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Peru, Şili, Arjantin ve Kolombiya'da yetiştirilerek ihraç edildiğini söyleyen Demir, "Pazar sıkıntısı olmadığı için çiftçilerimize gelir olarak da büyük katkı sağlar. Bunun için hem öğrencilerimiz hem de öğretim üyelerimizle sahaya ineceğiz. Öğrencilerimizin sahada öğrenmesini sağlamanın yanı sıra çiftçilerimize de üretim konusunda bilgi vereceğiz." diye konuştu.



Yorumlar