Ombudsman'dan NSU davasına tepki

- Almanya hükümeti tarafından NSU mağdurlarıyla ilgilenmesi için ombudsman olarak görevlendirilen John: - "Yaşananlar henüz daha kapanmış değil. Bir çok şey hala daha aydınlatılmadı" - "Almanya’daki çeşitli eyaletlerin meclislerinde kurulan 14 araştırma komisyonu bunu ortaya çıkarmaya çalıştı. Hiçbiri ilerleme sağlayamadı. Bundan dolayı burada hala kazılması gereken büyük bir tabaka var"

Google Haberlere Abone ol
Ombudsman'dan NSU davasına tepki

BERLİN (AA) - Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından öldürülenlerin yakınlarıyla ilgilenmek için Alman hükümeti tarafından ombudsman olarak görevlendirilen Barbara John, NSU cinayetlerine ilişkin birçok şeyin hala aydınlatılmadığını söyledi.

John, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 kişinin öldürüldüğü, birçok kişinin de yaralandığı olayları gerçekleştiren faillerin ve onlara yardım edenlerin nasıl cezalandırılacağının ve toplumun bu olaylara karşı nasıl bir cevap vereceğinin aileler için önemli olduğunu belirtti.

Faillerin hak ettikleri cezayı almalarını umduğunu kaydeden John, “Umarım bu cevap, arka planda bu cinayetlerin gerçekleşmesini sağlayan suç ortağı kişinin, mağdurların tahammül edebilecekleri şekilde, bildiğimiz en yüksek cezayı alması yönünde olur. Bu da ömür boyu hapis cezasıdır." diye konuştu.

Ailelerin Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’ndeki davanın sonuçlanmasını önemsediklerini belirten John, “Ancak yaşananlar henüz daha kapanmış değil. Birçok şey hala daha aydınlatılmadı.” ifadesini kullandı.

John, cinayetleri işleyen Uwe Mundlos ve Uwe Bönhardt’ın şehirlerde dolaşıp gelişigüzel dükkanlara girmediklerini belirterek, elbette cinayetlerin işlendiği şehirlerde onlara yardım eden birilerinin bulunduğunu ifade etti.

Cinayetleri işlemek için yoğun olmayan, öldürecekleri kişiyle yalnız kalınabilecek ve kimseye görünmeden kaçılacak dükkan ve iş yerlerinin seçildiğine işaret eden John, ”Bunun için yardıma ihtiyaç var. Bu yerleri gösterecek ve söyleyecek kişiler lazım. Bunların kimlerin olduğunu bilmiyoruz. Almanya’daki çeşitli eyaletlerin meclislerinde kurulan 14 araştırma komisyonu bunu ortaya çıkarmaya çalıştı. Hiçbiri ilerleme sağlayamadı. Bundan dolayı burada hala kazılması gereken büyük bir tabaka var.” değerlendirmesinde bulundu.

Sivil toplumda bu aydınlatma faaliyetlerinin sürdürülebileceğini söyleyen John, "İlerde bir şeyleri gördüğünü veya içinde tutamayacağı şeyleri söylemek isteyenler çıkabilir." dedi.

John, NSU cinayetlerinin arkasındaki sis perdesinin aydınlatılması için mağdur ailelere çağrıda bulunarak, birbirlerine destek olmalarını istedi.

Aşırı sağcı şiddete maruz kalanlara yönelik bir derneğin kurulmasının önemli olduğunu ifade eden John, söz konusu derneğin kurulması için ailelerin desteğine ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ikinci en vahim siyasi cinayet serisi olan NSU cinayetlerinin unutulmaması gerektiğini belirten John, toplumda bu cinayetlerin gelecekte hatırlanmasının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Almanya'da, 2000-2007 döneminde 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı yapmak ve 15 banka soygunu gerçekleştirmekle suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş ve terör örgütü üyelerinin intihar ettiği öne sürülmüştü.

Mayıs 2013'ten bu yana Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen davada NSU terör örgütü üyesi olmakla yargılanan Beate Zschaepe, NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu.

Davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Berlin'de uzun yıllar yabancılar sorumlusu olarak görev yapan Barbara John, 2012 yılında NSU mağdurlarıyla ilgilenmek için Alman hükümeti tarafından ombudsman olarak görevlendirilmişti.

Yorumlar