Ölüm orucu nedir?
Ölüm orucu nedir? Ölüm orucu nedir, neden tutulur, sonuçları nelerdir? İşte Ölüm orucu ile ilgili merak edilenler
Ölüm orucu nedir veya diğer adıyla "açlık grevi" nedir, kimler neden yapar? Özellikle de Grup Yorum üyesi Helin Bölek'in "Ölüm orucu"na yattıktan sonra hayatını kaybetmesi bu kavramı bir kez daha sorgular hale getirdi. Bölek 288 gün açlık grevi yaptıktan sonra dayanamayarak hayatını kaybetti. Açlığın neden olduğu tahribatlar sonucunda hayatını kaybeden Bölek'in ölümüyle birlikte birçok kişi "Ölüm orucu nedir?" sorusunu sormaya başladı.
Türkiye'de ölüm oruçları denildiğinde genellikle darbe dönemlerinde özellikle de 1980'ler öncesi ve 1980 darbesi sonrasında cezaevlerinde yaşananlar akla gelir. Bu dönemlerde, devlet adına görev yapanların ihmalleri nedeniyle birçok tutuklu veya mahkum açlık grevi veya ölüm orucuna başlardı. Cezaevlerindeki işkenceler, kötü muamele ve olumsuz hayat şartları bu tür eylemleri yapılmasına neden olurdu. Ancak gelinen noktada bu tür sebeplerin tamamı ortadan kalktığı halde bazı gruplar hala bu tür eylemleri yapmaya devam ediyor.
Ölüm orucu, açlık grevi olarak da bilinir. Açlık grevi genelde toplu olarak olarak karar alınarak yapılır. Ancak ölüm orucu bireysel kararla, kişinin isteklerinin yerine getirilmesini sağlamak amacıyla yapılan bir davranıştır. Ölüm orucu nedir diye merak edenler için ölüm orucu ile ilgili merak edilenleri derledik.
Ölüm orucu, yemek yememe ve aç kalmak şeklinde yapılan bir tür protestodur. Genelde protesto ölümle sonuçlanır. Kişi ölüm orucu ile yetkililere sesini duyurmak ve isteklerini kabul ettirmek amacı ile vücudunu besinsiz bırakır. İsteklerine ulaşılamadığı takdirde bu durum devam eder ve nihayetinde bu durum ölüm sonucunu doğurur.
Ölüm oruçlarının tarihte örnekleri mevcuttur.
Tarihte Ölüm Orucu Örnekleri:
- 20 mayıs 1996 yılında cezaevleri ve koşullarının tecrite dönüşmesi nedeniyle ölüm orucuna başlayan siyasi tutsaklardan 12 kişi yaşamını yitirdi.
- 19 Aralık 2000 tarihinde Hayata Dönüş Operasyonuyla Türkiye geneli cezaevleri ve dışarıda yapılan ölüm oruçlarında ise toplamda 122 kişi hayatını kaybetti.
- 3 Nisan 2020 tarihinde Helin Bölek, cezaevinde başlattığı açlık grevinin 288. Gününde hayatını kaybetti.
Yorumlar