Olimpiyatlar; İlk olimpiyatlar nerede düzenlendi?

Olimpiyatlar, dünyadaki en büyük spor organizasyonudur. Dört yılda bir düzenlenen ve her ülkeden çok sayıda sporcunun katıldığı büyük bir organizasyon olan Olimpiyatlar, Yaz Sporları ve Kış Sporları olarak düzenlenir. Peki, ilk olimpiyat nerede ve nasıl düzenlendi? Olimpiyatlar tarihçesi nedir? Olimpiyat Spor daları hangileridir? Olimpiyatlar ile ilgili merak ettikleriniz haberimizde;

Google Haberlere Abone ol
Olimpiyatlar; İlk olimpiyatlar nerede düzenlendi?

Olimpiyatlar, milyonlarca insanın ve yüzlerce sporcunun her dört yılda heyecanla beklediği dünyanın en büyük spor organizasyonudur. Dünyadaki hemen her ülkenin yer aldığı Olimpiyatlar, dünyanın en seçkin sporcuları altın madalya için yarışmaktadır. 

Olimpiyatlar Tarihçesi

Olimpiyatlar, tarihte ilk kez Yunanistan'da başladığı bilinmektedir. Ama ilk olimpiyatın hangi tarihte ve nasıl başladığı ise kesin değildir. İlk olimpiyat ile ilgili çok sayıda görüş bulunmaktadır. 

olimpiyatlar

İlk Olimpiyat

İlk olimpiyatlar için temel görüş şudur; 
Olimpiyatlar, Yunan Tanrılar için düzenlenmiştir. İlk olimpiyatlar için tarihi kaynaklarda M.Ö 776 yılında rastlanmaktadır. Ve ilk olimpiyatlar sadece koşu alanında düzenlenirdiği de neredeyse kesindir. İlk olimipiyatları kazanan sporculara ödül olarak zeytin dalı verildiği ve heykellerinin dikilirdi kayıtlara yansımıştır. Yunan tarihinde olimpiyatlar da başarı gösteren sporcular için şairler methiyeler yazılırdı. 

Tarihteki ilk olimipiyatlar, Tanrıların bulunduğu yer olduğuna inanılan Olimpiya dağında oynanırdığı ifade edilmiştir. Olimpiyat ismi de bu kökten meydana gelmektedir.

Olimpiyatlar tarihte ilk ne zaman yasaklandı?

Hristiyan Roma İmparatoru Theodosius, M.S sonra 393 yılında Olimpiyatlar oyunlarının putperestlikten kalma bir adet olduğu gerekçesiyle yasaklanmasını sağlamıştır. Olimpiyatlar, 19. yüz yılda Fransız Pierre de Coubertin'in çabalarıyla yeniden başlamış ve uluslararası bir hal almıştır.

olimpiyatlar

Yasaktan sonra Modern anlamda ilk olimpiyatlar ne zaman düzenlendi?

Olimpiyatlar, Roma İmparatoru Theodosius yasağından sonra Olimpiyat Komitesi tarafından 1896 yılında Atina'da düzenlenmiştir. Modern olimpiyatların ikincisi 1900'da Paris'te düzenlenmiştir. Paris'te düzenlenen Olimpiyatlar oyunlarında ilk defa kadın sporcular da yer almıştır. 

Dünya Savaşı nedeniyle olimpiyatlar iptal edildi

1916 yılında düzenlenecek Berlin olimpiyatları, 1. Dünya Savaşı nedeniyle iptal edilmiştir. 2. Dünya Savaşı nedeniyle de 1940 ve 1944 yıllarındaki olimpiyatlar iptal edildi.

olimpiyatlarOlimpiyatlar tarihinde boykot krizi;

- 1980 Moskova Olimpiyatları; Sovyet Ordularının Afganistan'ı işgal edeniyle 64 ülke olimipiyatlar protesto edilmiştir. 
- 1984 Los Angeles Olimpiyatları; Doğu Avrupa ülkeleri, Küba ve Doğu Almanya katılmamıştır. 
- 1988 Seul Olimpiyatları; Kuzey Kore katılmamıştır.

1972 Münih olimpiyatları;

- 1972 Münih olimpiyatları, Olimpiyat tarihinin ilk ve en önemli terör saldırısına sahne olmuştur. 
- 1996 Atlanta Olimpiyatları sırasında TRT kameramanı Melih Uzunyol bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir.

Türkiye ve olimpiyatlar tarihi;

Türkiye tarihte ilk kez 1924 yılında Paris'te düzenlenen olimipiyatlar oyununa katılmıştır. Türkiye, bu olimpiyatta herhangi bir derece alınamamıştır. 

Türkiye'nin ilk olimpiyat madalyası

Türkiye olimpiyatlardaki ilk madalyasını 1936 yılında Berlin'de grekoromen güreşte 61 kiloda Yaşar Erkan birinci olarak altın madalya kazanmıştır.

Tarihteki olimipiyatlar;

- 1896 Atina
- 1900 Paris
- 1904 St.Louis
- 1908 Londra
- 1912 Stokholm
- 1920 Anvers
- 1924 Paris
- 1928 Amsterdam
- 1932 Los Angeles
- 1936 Berlin
- 1948 Londra
- 1952 Helsinki
- 1956 Melbourne
- 1960 Roma
- 1964 Tokyo
- 1968 Mexico City
- 1972 Münih
- 1976 Montreal
- 1980 Moskova
- 1984 Los Angeles
- 1988 Seul
- 1992 Barcelona
- 1996 Atlanta
- 2000 Sidney
- 2004 Atina
- 2008 Pekin
- 2012 Londra

Olimpik Spor Dalları

Yaz Sporları;

Atletizm, Badminton, Basketbol, Beyzbol, Binicilik, Bisiklet, Boks, Cimnastik, Dağcılık (Sportif Tırmanış), Eskrim, Futbol, Golf, Güreş, Halter, Hentbol, Hokey, Judo, Kano , Karate, Kaykay, Kürek, Masa Tenisi, Modern Pentatlon, Okçuluk, Softball, Sörf, Sutopu, Taekwondo, Tenis, Triatlon, Voleybol, Yelken, Yüzme (Atlama, Senkronize yüzme)

Kış Sporları;

Alp Disiplini, Artistik Buz Pateni, Biatlon, Buz Hokeyi, Curling, Kayakla Atlama, Kayaklı Koşu, Kısa Mesafe Sürat Pateni, Kızak, Kuzey Kombine, Serbest Stil Kayak, Skeleton, Snowboard, Sürat Pateni, Yarış Kızağı.

Olimpiyatlar için merak ettikleriniz önümüzdeki günlerde bu yazımıza eklenerek güncellenecektir.

Yorumlar