"Okyanuslarda 2050'de plastik çöpler balıklardan fazla olabilir"

- BM Genel Sekreteri Guterres: - "Küresel felaketi önlemek için okyanusları koruyun" - "Okyanuslarımızı korumak ve onları sürdürülebilir kullanmak hayatın kendisini korumaktır"

Google Haberlere Abone ol
"Okyanuslarda 2050'de plastik çöpler balıklardan fazla olabilir"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, okyanusların daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir tehdit altında bulunduğunu belirterek, hiçbir şey yapılmazsa 2050'de plastik çöplerin balıklardan fazla olabileceği uyarısında bulundu.

2030 Sürdürülebilir Kalkınma Girişimini desteklemek amacıyla BM Genel Sekreterliğinin himayesinde bu yıl ilki düzenlenen "Dünya Okyanus Konferansı", New York'taki BM Genel Merkezi'nde başladı.

Konferansın ilk günkü toplantılarına BM Genel Sekreteri Guterres ile yaklaşık 200 ülkeden devlet başkanları, bakanlar, diplomatlar ve çevre aktivistleri katıldı.

BM Genel Kurulundaki toplantıda konuşan Guterres, kirlilik, aşırı avlanma ve iklim değişikliğinin etkileriyle okyanusların ciddi hasar gördüğünü ve gezegenin yaşam kaynağının hiç olmadığı kadar tehdit altında olduğunu söyledi.

Üye ülkelere hitaben "Küresel felaketi önlemek için okyanusları koruyun." ifadesini kullanan Guterres, uzun vadeli küresel felaketi engellemek için kısa vadeli ulusal kazancın hesaba katılmaması gerektiğini vurguladı.

Guterres, "Okyanuslarımızı korumak ve onları sürdürülebilir kullanmak hayatın kendisini korumaktır." diye konuştu.

Okyanuslarla ilgili son araştırmanın verilerine değinen Guterres, bu çalışmanın, "okyanusları korumak için hiçbir şey yapılmazsa 2050 yılına gelindiğinde, atılan plastik çöplerin balıklardan daha fazla olabileceğini" ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

- "Plastik belasını serbest bıraktık"

BM Genel Kurul Başkanı Peter Thomson da okyanuslarla ilgili kirlilik konusunda gidilen yanlış yolu düzeltmenin zamanının geldiğini anlattı.

Thomson, "Okyanuslar üzerine, doğayı çok trajik şekillerde kirleten bir plastik belasını serbest bıraktık." diye konuştu.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales başta olmak üzere toplantıdaki birçok konuşmacı, geçen hafta ABD'nin 2015 Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump'ı bu kararından dolayı eleştiren açıklamalar yaptı.

Toplantıya Türkiye'den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından üst düzey yetkililer de katılıyor.

- Sudaki Yaşam

Dünya Okyanus Konferansı, sürdürülebilir kalkınma hedefi olarak belirlenen 17 maddeden "Sudaki Yaşam" başlığı altındaki sürdürülebilir kalkınma için okyanuslar, denizler ve deniz kaynaklarının korunması ile sürdürülebilir kullanımını konu alıyor.

Konferans, 14'üncü hedefin uygulanmasını destekleyecek yol ve araçların belirlenmesi, yenilikçi ve somut yeni ortaklıkların teşvik edilmesi amacıyla BM ile diğer hükümetler arası kuruluşları, sivil toplum örgütleri, uluslararası finans kuruluşları, üniversiteleri, yardım kuruluşları ve diğer aktörleri bir araya getiriyor.

Program dahilinde yapılacak çalışmalarla 9 Haziran'da sona erecek etkinliğin sonunda 14'üncü hedef olan "Sudaki Yaşam"ın hayata geçirilmesine yönelik bir eylem çağrısı yapılması bekleniyor.
BM Çevre Programı'na göre, denizlerin kirlenmesi ve aşırı balık avı nedeniyle dünya balıkçılık sektörünün yıllık kaybının yaklaşık 50 milyar doları bulduğu ve deniz işletmeciliğindeki yanlış uygulamaların toplam maliyetinin ise yılda 200 milyar dolara olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar