Okul ayakkabısı çocuk sağlığını etkiliyor

Okul ayakkabısı çocuğun sağlığını doğrudan etkiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Okul ayakkabısı çocuk sağlığını etkiliyor
Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Barbaros Baykal, okul ayakkabısı alırken dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda okulun zemininin çok önemli olduğunu kaydeden Prof.Dr. Barbaros Baykal, "Okulda yerler çok kaygan mı? Engebeli mi bunlara göre ayakkabı almak lazım. Okula yeni başlayan çocuklara alınan ayakkabıların tabanının elastik olmasına dikkat etmek lazım. Çünkü bu çocuklar yeni dengelerini sağlamaya çalışıyorlar. Altı çok sert ayakkabılar çocuğun yere basması sırasında beyne giden uyarıcıları azaltacağından uygunsuz sonuçlar doğurabilirler" dedi. 

Genellikle ortopedide ayakkabıların bir boy büyüğünün alınmasının önerildiğini kaydeden Prof.Dr.Baykal, şöyle konuştu: "Ancak, halk arasında büyük ayakkabı alındığında çocuğun ayağının daha fazla büyüyeceği inanışı mevcut. Böyle bir şey söz konusu değil. Ayakkabı alırken çocuğu akşam saatlerinde ayakkabıcıya götürmek gerekir. Akşama kadar ayakta kalan çocuğun ayağında kısmi şişme olacaktır. Dar ayakkabı alındığında bu daha fazla etki yapacaktır. Bunun dışında çocuğun her iki ayağını kontrol etmek lazım. Bazen bir ayak diğerine göre büyük olabilir. Büyük olan ayakkabıya göre ayakkabı almak da fayda var" 

Piyasada ortopedik ayakkabı olarak bilinen ayakkabılar konusunda aileleri uyaran Prof.Dr. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "En çok yanlış bilinen konulardan biri de ortopedik ayakkabı konusu. Maalesef piyasanın özendirmesiyle aileler ortopedik ayakkabı almaya özendiriliyor ve bu ayakkabılara fazla para ödüyorlar. Halbuki ortopedik ayakkabılar çok özel durumlarda bazı hastalıklardan sonra ayağın şeklini korumak için kullanılan ayakkabılardır. Normal çocukların ortopedik ayakkabı giymelerine gerek yok" 

Çocuğun ayak sağlığı kadar bel ve sırt sağlığına da dikkat etmek gerektiğine dikkat çeken Prof.Dr. Baykal, şunları söyledi: "Çok büyük çantaları almaktan kaçınılmalı. Büyük çantaların gereksiz yere doldurulması ve çocukların bunları tek taraflı taşıması nedeniyle çocukların bel ve sırt gelişimlerinde problem olabilmekte. Bunu en aza indirmek için özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için çantaların çok büyük olmaması gerekir. Diğer önemli konulardan biri de çocukların çantaları sırtlarında taşımaları. Çünkü bir çantayı tercihe göre sol ya da sağ eliyle taşıdığı zaman ister istemez o tarafa eğilmek zorunda kalacak. Bu durum ileride şekil bozukluklarını artırabilir." 

Yorumlar