OHAL kararı

- DİSK Genel Başkanı Beko: - "Demokrasiyi tamamen askıya almayı hedefleyen bir darbe girişiminin ardından olağanüstü hal ilan etmek, ülkedeki hiçbir sorunu çözmeyecektir"

Google Haberlere Abone ol
OHAL kararı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, "Demokrasiyi tamamen askıya almayı hedefleyen bir darbe girişiminin ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan etmek, ülkedeki hiçbir sorunu çözmeyecektir." dedi.

Beko, DİSK Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz'daki askeri darbe girişimini bir kez daha lanetlediklerini söyledi.

Üzüntülerinin büyük, darbelere karşı tutumlarının net olduğunu belirten Beko, darbe girişiminin demokrasiye ve özgürlüklere kastettiğini dile getirdi.

Kani Beko, parlamenter demokrasinin vazgeçilmezi olan yurttaş iradesine, çoğulculuğa herkesin saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, geçmişteki darbelerde DİSK olarak yaşadıklarına değindi.

Kimden gelirse gelsin tüm darbelere karşı olduklarını ve olmaya devam edeceklerini vurgulayan Beko, şöyle konuştu:

"Bu ülkenin yurttaşları olarak nasıl darbecilere karşıysak, darbe gerekçesiyle hak ve özgürlüklerimizin gasbedilmesine de karşıyız. Askeri diktatörlüğün panzehiri, TBMM'yi devre dışı bırakan ve demokratik hakların kullanımını ortadan kaldıran olağanüstü hal uygulaması değildir. Askeri dikta girişimlerinin panzehiri demokrasidir. Darbeye en iyi cevap ülkemizin demokratikleşmesidir. Demokrasiyi tamamen askıya almayı hedefleyen bir darbe girişiminin ardından olağanüstü hal ilan etmek, ülkedeki hiçbir sorunu çözmeyecektir. Aksine, OHAL ilanı tam da darbecilerin dayattığı bir yönetim biçiminin hayata geçirilmesi anlamına gelecektir."

Darbecilerin saldırılarına çok net bir yanıt veren TBMM’nin OHAL ile devre dışı bırakıldığını iddia eden Beko, "12 Eylül 1980 askeri darbesinden bu yana ilk kez ülkemizin tamamını kapsayan olağanüstü hal ilan edilmiştir. 2002 yılına kadar da bölgesel olarak uygulanan olağanüstü hal, sadece faili meçhul cinayetlerle, katliamlarla, gözaltında kayıplarla, işkencelerle anılmaktadır." diye konuştu.

Beko, darbecilerin yargılanması ve cezasız kalmamasının yurttaş olarak ortak arzuları olduğunu aktararak, darbeyle ve darbecilerle mücadelenin demokratik hukuk devleti kuralları içinde yapılması gerektiğini söyledi.

Kanun hükmünde kararnameler ile işçilerin haklarında kayıplar yaşanabileceği endişesi taşıdıklarını belirten Beko, Türkiye’nin acilen çoğulcu ve özgürlükçü bir demokrasiyi hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Kani Beko, Türkiye’nin içinde bulunduğu karanlık tablodan çıkması, darbe tehditlerinden kurtulması için emek, demokrasi ve barış güçlerinin ortak mücadelesinin büyük önem taşıdığını dile getirerek, DİSK'in 24 Temmuz Pazar günü Taksim Meydanı'nda yapılacak mitinge katılacağını, tüm işçileri ve emekçileri yan yana olmaya çağırdıklarını belirtti.

Yorumlar