Öğrencilerin "milli ulaşım" tasarımları ödüllendirildi

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü: - "Türkiye'nin Otomobili Projesi OGG, kısa süre sonra ortak şirketi kurmak için imza atacaklar" - "Yerli otomobil süreci sorunsuz şekilde ilerliyor. Türk sanayisinin geldiği noktayı göstermesi bakımından bir simge de olacak Türkiye'nin otomobili, çağın gerektirdiği bütün donanımlara sahip bir otomobil olacak"

Google Haberlere Abone ol
Öğrencilerin "milli ulaşım" tasarımları ödüllendirildi

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu'nun kısa süre sonra ortak şirketi kurmak için imza atacağını belirterek, "Yerli otomobil süreci sorunsuz şekilde ilerliyor. Türk sanayisinin geldiği noktayı göstermesi bakımından bir simge de olacak Türkiye'nin otomobili, çağın gerektirdiği bütün donanımlara sahip bir otomobil olacak." dedi.

Özlü ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Meyra Palace Hotel'de, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğiyle düzenlenen, "Bir Düşün Sen" temalı Milli Ulaşım Teknolojileri Tasarım Yarışması Türkiye Sergisi ve Ödül Töreni'ne katıldı.

Çocukların bilimi, teknolojiyi ve tasarımı öğrenmelerinin, ülke adına umut verici olduğunu dile getiren Özlü, Türkiye'de ortaokullarda öğrenim gören 10 ile 14 yaş arası yaklaşık 6,5 milyon öğrenci bulunduğunu bildirdi.

Bu çocukların "güçlü ve büyük Türkiye"yi daha da ileriye taşıyacak beyinler olduğunu vurgulayan Özlü şöyle devam etti:

"Öğrencilerin içinde eminim ki tasarımlarıyla, icatlarıyla, ortaya çıkaracakları ürünlerle dünyaya örnek olacak, parmakla gösterilecek yetenekler var. Türkiye'nin her yerinde işlenmeyi bekleyen cevherler var. O cevherleri ortaya çıkarmak, geleceğe damga vuracak beyinlere uygun ortamı ve şartları oluşturmak bizim görevimizdir. Onlara yeni dünyanın kapılarını aralayacağız, doğru şekilde yönlendireceğiz."

Özlü, Milli Ulaşım Teknolojileri Tasarım Yarışması'nın teması olan "Bir Düşün Sen" çağrısının, çocuklara verilebilecek en önemli öğütlerden biri olduğunu belirtti. Özlü, çocukları geleceğin umudu olarak gördüklerini, ülkenin geleceğini onların kodlayacağını söyledi.

Önceden bir okul mezunu olmanın, bir yabancı dil bilmenin pek çok basamağı tırmanmak için yeterli olduğuna dikkati çeken Özlü, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Sizlerin işi, abilerinize, ablalarınıza göre daha zor. Teknolojiyi anlayabilmeniz, yorumlayıp değerlendirmeniz gerekiyor. Diplomanızdaki yabancı dil bilgisinin yanına bildiğiniz kodlama dillerini eklemeniz gerekiyor. Tasarımı, inovasyonu sadece bir kavram olarak değil, uygulama aracı olarak da özümsemeniz gerekiyor. Eğer bunları başarır, bilginizi doğru yöne kanalize ederseniz, açacağınız kapılar sizi bile hayrete düşürecektir. O yüzden hayallerinize sınır koymadan, teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanarak, çok çalışmaya devam edin."

- "Dünyaya 'Made in Turkey' damgasını vuracağız"

Özlü, Türkiye'nin "Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi" hedefi doğrultusunda önemli mesafeler almaya devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin otomobilini yapmak için yaklaşık 6 ay önce bir araya gelen OGG'nin kısa süre sonra ortak şirketi kurmak üzere imza atacağını bildiren Özlü, şunları kaydetti:

"Yerli otomobil yapma irademizde hiçbir eksilme yok. Aksine Türkiye'nin otomobili için daha azimle çalışmaya devam ediyoruz. Yerli otomobil süreci sorunsuz şekilde ilerliyor. Türk sanayisinin geldiği noktayı göstermesi bakımından bir simge de olacak Türkiye'nin otomobili, çağın gerektirdiği bütün donanımlara sahip bir otomobil olacak. Türkiye'nin otomobili, çocuklarımız için de yol gösterici olacak. Bizim başardığımızı görüp, çok daha fazlasını çok daha iyisini çocuklarımız yapacak. Bu yarışmada olduğu gibi çocuklarımız da geleceğin otomobilini tasarlayacak, yazılımcılar geleceğin teknolojisini geliştirecek, mühendisler geleceğin otomobilini yapacak ve hep birlikte dünyaya 'Made in Turkey' damgasını vuracağız."

İsrail'in dün Kudüs'te gerçekleştirdiği ve onlarca Filistinlinin yaşamını yitirdiği saldırıya da değinen Özlü, katliamı kınadı ve lanetledi.

Gazze'deki çocukların çok kötü uygulamalara, zulümlere maruz kaldığını dile getiren Özlü, "Gazzeli kardeşlerinizi, Filistinli yaşıtlarınızı aklınızdan çıkarmayın. Onlar için dua edin. Filistinli kardeşleriniz için düzenlenen yardım kampanyalarına siz de mutlaka katılın. Dünyanın tüm mazlum çocukları için yardım elinizi uzatın. Emin olun bilimde ve teknolojide sizlerin elde edeceği her başarı, dünyanın bütün mazlum çocuklarına umut olacak. Sizlerin imza atacağı her icat günahsız çocukların geleceğini aydınlatacak." dedi.

Daha sonra öğrencilere ödülleri verildi, bakanlar öğrencilerin projelerinin sergilendiği stantları gezdi.

Bakan Özlü, yerli otomobil tasarımı standında öğrencilerle sohbet etti ve "Biz gençlerimize güveniyoruz. Milli otomobilin ileriki tasarımlarını bu gençler yapacak, şimdiden çalışıyorlar. Yerli marka otomobil, Türkiye'nin otomotiv sanayinde teknolojide atılım yapmasını sağlayacak bir proje. Otomobil tasarımı bir defa yapılacak bir iş değildir her 3-4 yılda bir modeller değişir, yeni bir tasarım yapılır, dolayısıyla tasarım çok önemli, gençlere çok ihtiyacımız var." diye konuştu.

Yorumlar