Ödemeler dengesi verileri

- KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: - "Yıllık cari açığımız, 32 milyar 412 milyon dolar ile son üç aydır yükseliş trendine girdi. Eylül ayında dış ticaret açığının artmasından ve turizm gelirlerinin geçen yıla kıyasla önemli oranda gerilemiş olmasından bu yükselişi yaşadık"

Google Haberlere Abone ol
Ödemeler dengesi verileri

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yıllık cari açığın 32 milyar 412 milyon dolar ile son üç aydır yükseliş trendine girdiğini belirterek, "Eylül ayında dış ticaret açığının artmasından ve turizm gelirlerinin geçen yıla kıyasla önemli oranda gerilemiş olmasından bu yükselişi yaşadık." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Eylül 2016 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini duyurduğunu belirterek, geçen yılın eylül ayında 167 milyon dolar fazla veren cari işlemler hesabının, bu yılın eylül ayında 1 milyar 684 milyon dolar açık verdiğini ifade etti.

Ayhan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Yıllık cari açığımız, 32 milyar 412 milyon dolar ile son üç aydır yükseliş trendine girdi. Eylül ayında dış ticaret açığının artmasından ve turizm gelirlerinin geçen yıla kıyasla önemli oranda gerilemiş olmasından bu yükselişi yaşadık."

Zeytinoğlu, hükümetin 2016 sonu için 31,3 milyar dolarlık cari açık öngördüğüne dikkat çekerek, şu görüşlerini paylaştı:

"Ocak-Eylül dönemi cari açığımız 24,8 milyar dolar. Bu hedefe ulaşabilmemiz için son üç ayda maksimum 6,5 milyar dolar açık vermemiz gerekiyor. Genellikle Aralık ayında yılın en yüksek ithalatı yapıldığından dış ticaret açığımız da yükseliyor. Diğer taraftan dövizdeki yükselişin ihracatta canlandırıcı etkisi olacağını bekliyoruz. Tüm bu gelişmelere rağmen yıllık cari açığın hedeflenene yakın olacağını bekliyoruz."

Yorumlar