Obama'dan 'Orlando'yla ilgili' yeni açıklama

Obama, Orlando’da eşcinsellerin gittiği gece kulübüne saldırı gerçekleştiren Metin'le ilgili yeni açıklamalarda bulundu

Google Haberlere Abone ol
Obama'dan 'Orlando'yla ilgili' yeni açıklama
Obama, Oval Ofis'te Federal Araştırma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey, İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Nicholas Rasmussen'in de aralarında bulunduğu yetkililerden Orlando saldırısına ilişkin brifing aldı.

Bilgilendirme sonrası basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Obama, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Obama, saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmanın henüz başında bulunduklarını ve olayın terörizm soruşturması olarak değerlendirildiğini belirterek, saldırgan Omar Mateen'in internette yayılan aşırılık yanlısı bilgilerden esinlendiğini düşündüklerini vurguladı. Obama, şunları söyledi:

DIŞARIDAN YÖNLENDİRİLDİĞİNE DAİR BİR KANIT YOK

"Saldırganın internette yayılmış olan çeşitli aşırılık yanlısı bilgilerden esinlendiği görülüyor. Tüm materyaller halihazırda araştırılmakta, bunlardan faydalanılmakta. Dolayısıyla katilin bu saldırı karanını verirken izlediği yolu daha iyi anlayabileceğiz. Şu aşamada saldırganın dışarıdan yönlendirildiğine dair bir kanıt yok."

ÖYLE BİR DELİL BULUNMUYOR

Mateen'in terör örgütü DAEŞ'e bağlılığını ilan ettiğini anımsatan Obama,"Ancak onun gerçekten DAEŞ tarafından yönlendirildiğine dair bir delil bulunmuyor. Ayrıca şu aşamada onun büyük bir planın parçası olduğuna yönelik de bir bulgu yok." diye konuştu.

Obama, Orlando olayının "ülke içindeki aşırılık vakalarının örneği"olduğuna vurgu yaparak, eylemin geçen yıl sonunda gerçekleşen San Bernardino'daki saldırıya benzediğine dikkati çekerek, "Bu olay ırka, dine, inanca veya cinsel kimliğe bakılmaksızın hepimizin Amerikalı olduğunu ve birbirimize sahip çıkmaya ve her zaman korumaya ihtiyacımız olduğunu hatırlatıyor." sözlerine yer verdi.

ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde pazar sabahı eşcinsellerin gittiği bir gece kulübünü silahla basan 29 yaşındaki Afgan kökenli Amerikan vatandaşı Omar Mateen, 49 kişiyi öldürdü, 53 kişiyi de yaraladı.

"İNTERNTENTTEN RADİKALLEŞTİĞİNE EMİNİZ"

ABD Federal Araştırma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey, Orlando’da gece kulübüne saldıran Amerikan vatandaşı Omar Mateen’in internet aracılığıyla radikalleştiğine dair güçlü işaretler olduğunu ve yabancı terör örgütlerinden esinlenmiş olma ihtimali bulunduğunu belirtti.

Comey, Orlando’da çoğunlukla eşcinsellerin gittiği "Pulse" adlı gece kulübüne geçen cumartesiyi pazara bağlayan gece düzenlenen ve 49 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin FBI merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Saldırıyla ilgili federal soruşturmanın terör eylemi çerçevesinde sürdüğünü belirten Comey, “Bu katilin radikalleştiğine dair güçlü, yabancı terör örgütleri tarafından esinlendiğine yönelik de olası emareler var.” dedi.

“Şu ana kadar bunun ABD dışından yönlendirilen bir saldırı olduğuna dair gösterge bulunmadığını" ifade eden Comey, “katilin, herhangi bir örgütün parçası olduğuna dönük belirti olmadığını” bildirdi.

Comey, saldırgan Omar Mateen’in gece kulübündeyken üç kez acil yardım hattı 911’i aradığı bilgisini vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu aramalarda saldırıyı bağlılık yemini ettiği DAEŞ lideri için yaptığını söylediği gibi Boston Maratonu bombalı saldırısını gerçekleştirenler ile Suriye’de Nusra Cephesi için intihar saldırısında ölen Floridalı bir kişiyle de dayanışma içinde olduğunu ifade etti.”

Saldırıda eşcinsel karşıtlığının oynadığı rolü de anlamaya çalıştıklarını dile getiren Comey, “Katili, onun motivasyonunu ve ilham kaynağını bilmek için çok çabalıyoruz. Onun en azından internet aracılığıyla radikalleştiğinden son derece eminiz.” diye konuştu.

Comey, Omar Mateen’in ayrıca 2013'den bu yana iki farklı soruşturma kapsamında soruşturulduğunu bilgisini paylaştı.

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde geçen cumartesiyi pazara bağlayan gece, eşcinsellerin gittiği bir gece kulübünü silahla basan 29 yaşındaki Afgan kökenli Amerikan vatandaşı Omar Mateen, 49 kişiyi öldürmüş, 53 kişiyi yaralamıştı.

Yorumlar