O kadar küçüldüler ki, her yerde olabilirler

Daha çok istihbarat için kullanılan gizli kameralar artık özel hayatı ve mahremiyeti tehdit eder noktaya geldi. Öte yandan insanların özel hayatının korunması için Kişisel Verileri Koruma Kanunu çıkartıldı.

Google Haberlere Abone ol
O kadar küçüldüler ki, her yerde olabilirler

Gizli kameralar, teknolojinin gelişmesiyle boyutları daha da küçüldü. Artık her türlü eşyanın içerisine sığabilecek hale gelen gizli kameralar kişilerin özel hayatına yönelik önemli bir tehdit oluşturmaya başladı.

Özel hayatın gizliliğini ihlal eden bu tür ekipmanları yurt dışından yasa dışı yollarla getiren veya temin edenlerin kaçakçılık suçu işlediğinin altını çizen uzmanlar bu konuda ağır cezaların verildiğini söylüyor.

Gizli kameraların geçmişte daha çok casusluk faaliyetlerinde kullanıldığını belirten Bilişim Grubu Başkanı ve Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) uzmanı Şenol Vatansever, gelişen teknolojiyle birlikte gizli kameraların gittikçe boyutlarının küçüldüğünü kaydetti.

Bu tür kameraların kolay ulaşılabilir ve uygun maliyetli olarak gündelik hayat içerisinde farklı alanlara daha fazla girmeye başladığına belirten Vatansever, gizli kameraların artık lens ve hafıza kartının sığdırılabildiği her türlü eşyanın ve aksesuarın içerisine yerleştirilebilir hale geldiğini söyledi.

Her boyutta üretilen ve her eşyanın içine girebilen gizli kameralar o kadar küçüldü ki; duman dedektörü, kalem, kol saati, anahtarlık, uydu alıcısı, çakmak, gözlük, askılık, düğme, rozet, broş, kravat, saksı, duvar saati, oda spreyi, yangın sensörü, ayna, ampul, oyuncak ve daha birçok nesne içine kolaylıkla yerleştirilebiliyor. Bu kameraların sessiz çalışabildiğini belirten Vatansever, kameraların kullanım tercihlerine göre fotoğraf ve video çekebildiğini, ses kaydı alabildiğini söyledi.

Vatandaşların, bulunduğu ortamda iradeleri dışında gizli kamera veya mikrofon bulunmadığından emin olmaları için yanlarında uygun maliyetli kablosuz bir radyo frekans tarayıcı dedektör taşıyabileceklerini dile getiren Vatansever, kablosuz gizli kameraların elektromanyetik dalga yayma özelliğiyle bu dedektörler tarafından tespit edilebileceğini kaydetti.

Vatansever, gizli ses kaydı alınma ihtimaline karşı arka planda gürültü yapılmasının önerildiğini aktararak, "Musluktan akan su sesi veya benzer nitelikte doğa, kuş, deniz sesleri içeren videolar ile neredeyse tüm gizli ses kayıtlarını engelleyebilirsiniz. Bulunduğunuz ortamdaki aynanın iki yönlü olup olmadığını basit bir biçimde tespit edebilirsiniz. Parmağınızı aynanın yüzeyine koyduğunuzda, parmağınız ile yansıması arasında boşluk varsa normal bir ayna, boşluk yoksa iki yönlü ayna olarak değerlendirilebilir." şeklinde konuştu.

Yorumlar