Noodle kısır yapar mı? Noodle zararlı mı, Indomie Noodel zararları nelerdir?

Noodle'ın kısır yaptığı, zararlı olduğu soruları son günlerde artan tüketimle birlikte sorulmaya başlanan sorular oldu. Hazır gıda tüketiminin arttığı bu çağda, tüketilen ürünlerin verdiği zararlar da artış gösteriyor. Noodle zararlı mı zararsız mı? Indomie Noodle zararları nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
Noodle kısır yapar mı? Noodle zararlı mı, Indomie?

Noodle kısır yapar mı, zararlı mı zararsız mı, kısır yapıyor mu,  indomie noodle zararları nelerdir, BİM, Oba, Indomie hazır noodle, zararları nedelerdir, kısırlığa yol açıyor mu? Noodle yemek sağlık açısından zararlı mı faydalı mı soruları son dönemlerin popüler soruları olmaya başladı. Çünkü, yemek yapmaya vakit bulamayacak hale gelen veya yapamayacak kadar tembelleşen toplumda hazır gıda tüketimi de hızla artıyor. Özellikle de teknolojinin dünyamızda geniş yer kaplaması, zamanımızın çoğunluğunu teknolojik ortamlarda geçirmemiz, işlerimizin yoğunluğu, daha çok para kazanma hırsımız, bizim sağlıklı beslenmemizi de engelliyor. Çünkü, sağlıklı yiyecekler yerine hazır gıdalar tüketiyoruz. Peki, Noodle kısır yapıyor mu, zararlı mı, indomie noodle zararları nelerdir, BİM, Oba, Indomie hazır noodle, zararları nedelerdir, kısırlığa yol açıyor mu?

NOODLE KISIR YAPAR MI?

nçlerin vazgeçilmezleri arasına giren Noodle hakkındaki iddialar gençlerin kafasını karıştırıyor. Noodle yani hazır erişte, son yıllarda dünyaca ünlü popüler isimler üzerinden reklamları yapılan, hızla yaygınlaştıran bir tür gıda ürünü olmuştur. Özellikle de gençlere hitap eden K-Pop grupları, bu grupların alakası olan isimler ve diğer gruplar bilinçli bir şekilde sık sık hazır erişte yani Noodle reklamı yapıyor. 

Zararlı olmasına karşın Noodle'ın kısır yaptığına dair henüz ispatlanmış bir çalışma bulunmuyor. Noodle, genellikle un, su ve bazen de yumurta gibi malzemelerin karıştırılarak yoğrulmasıyla elde edilen bir yiyecektir. Çeşitli şekil ve boyutlarda olabilen uzun, ince şeritler veya teller şeklinde olabilir. Dünya genelinde farklı kültürlerde farklı şekillerde hazırlanan noodle çeşitleri bulunuyor.

Asya mutfağında özellikle yaygın olan bir yiyecektir. Çin, Japonya, Kore, Tayland ve Vietnam gibi ülkelerde noodle çeşitleri sıkça tüketilir. Örneğin, Çin mutfağında, ünlü Çin noodle'ları bulunurken, Japon mutfağında ramen veya udon gibi noodle türleri popülerdir.

Genellikle kaynar su veya sıcak suda pişirilerek hazırlanır. Daha sonra çeşitli soslar, sebzeler, etler veya deniz ürünleriyle birlikte servis edilebilir. Noodle yemekleri genellikle besleyici, doyurucu ve lezzetlidir.

Dünya genelinde farklı kültürlerde farklı isimlerle anılabilir. Örneğin, İtalyan mutfağında "pasta" veya "makarna" terimi kullanılırken, Çin mutfağında "miàn" veya "mi" terimleri kullanılır. Her bir kültürde noodle'ların hazırlanma yöntemi, malzemeleri ve sunumu farklılık gösterebilir.

Zamanınn büyük çoğunluğunu bilgisayar ya da ceh telefonunda geçiren, yemek söz konusu olduğunda hayli tembelleşen gençleri için biçilmiş kaftan olarak görülen Noodle, kolayca ulaşılabilir oluşunun yanında ciddi riskler ve tehlikeler barındırıyor.

Noodle kısır yapar mı, körili noodle zararlı mı, zararları ne, BİM, Oba, Indomie hazır noodle?
Hazır gıdaları tercih etmemizin en büyük nedenlerinden biri hızlı bir şekilde erişim sağlamamızdır.

 

NOODLE ZARARLI MI?

Bu da ister istemez beraberinde büyük riskler getiriyor. Örneğin hazır satılan birçok gıda ürünü sağlımızı ciddi oranda tehlikeye atıyor. Hatta bazı gıdalar vücudumuzda kalıcı hasarlara bile neden olabiliyor. Peki, tüketimi giderek artan hazır gıdalardan Noodle kısır yapar mı, Noodle kısırlık mı yapıyor, Indomie Noodle zararlı mı, zararları nedelerdir, kısırlığa yol açıyor mu?

Hazır çorba ve noodle"lar herhangi bir besleyici öğe içermemektedir. Besleyici öğelerin yerine katkı maddeleri içerirler, bunların bazıları toksik bir koruyucu olan tersiyer bütil hidrokinon (TBHQ) içerir.

Bu katkı maddeleri noodle"larla beraber midede kalır ve bu da uzun süren noodle"ları sindirme çabası sırasında birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir.

Tersiyer bütil hidrokinon (TBHQ) koruyucunun ne olduğunu bilmeyenler için: bu madde petrol yan ürünüdür. Genelde tüketiciler, sentetik kimyasalların antioksidan özellikler içerebileceğini gözden kaçırıyor ancak bu antioksidanlar doğal antioksidanlar gibi vücuda yararlı değildir.

Sentetik antioksidanlar yağların oksitlenmesini önler, böylece işlenmiş yiyeceklerin raf süresi uzar. TBHQ gıda dışında raflarda yer alan birçok üründe bulunabilir. Cila, lak, böcek ilacı, makyaj malzemeleri ve parfümlerde kalıcılık için kullanılır.

Beslenme uzmanları bu katkı maddesinden 5 gram bile tüketmenin öldürücü olabileceğini düşünüyor. Gıda Katkı Maddeleri Sözlüğünde 1 gram TBHQ"ye maruz kalmanın baş dönmesi, kusma, kulaklarda çınlama, hezeyan, nefes alamama gibi durumlara yol açtığı kanıtlanmıştır.

Yakın zamanda yayınlanan bir makalede yüksek oranda hazır çorba ve noodle tüketen kadınların metabolik sendrom riski altında olduğu ortaya konmuştur. Bu oran az yiyen, sağlıklı beslenme alışkanlıkları olan ve egzersiz yapan kadınlara göre çok daha yüksek. Noodle kilo aldırır mı sorusunun cevabına gelirsek: 

Bu araştırmaya göre haftada iki kez hazır çorba tüketen kadınların metabolik sendrom yaşama riski %68 oranında artıyor. Bu sendrom obezite, arteriyel hipertansiyon, yüksek kan şekeri, trigliserit ve düşük oranda iyi HDL kolesterolüne yol açar. 

Ayrıca hazır çorba tüketen kişiler, tüketmeyenlere kıyasla vücutlarına çok daha az oranda protein, kalsiyum, demir, potasyum, A ve C vitamini alırlar. Vücutlarındaki zararlı yağ, kalori ve sodyum oranları da daha yüksektir.

Noodle kısır yapar mı, körili noodle zararlı mı, zararları ne, BİM, Oba, Indomie hazır noodle?
İşlenmiş gıdalar sağlığımızı olumsuz etkileyen bir çok madde içermektedir.

 

Arada bir hazır çorba içmek sağlığınıza aşırı zarar vermese de sıklıkla tüketmek gelecekte ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Vücut için en iyisi doğal, sağlıklı ve taze yiyecekleri tercih etmektir.

Noodle ve benzeri gıdalar büyük çoğunluğunun kalorisi düşüktür, ancak aynı zamanda lif ve protein bakımından da düşüktür. Ayrıca yağ, karbonhidrat ve sodyum bakımından zengin olmalarıyla meşhurdurlar.

Noodle ve benzeri gıdalarlerden bazı mikro besinleri alabilseniz de, bunlar A vitamini, C vitamini, B12 vitamini ve daha fazlası gibi önemli besinlerden mahrumdurlar.

NOODLE VE BENZERİ GIDALAR NEDEN SAĞLIKSIZ

İnsanlar kolaylık, satın alınabilirlik ve tatları için Noodle ve benzeri gıdalar tüketmeyi sevse de, çoğu insan asıl sağlık risklerinin farkında değil. Günlük olarak Noodle ve benzeri gıdalar tüketmenin sağlığınız için çok ciddi sonuçları olabilir. İşte Noodle ve benzeri gıdaların sağlığınız üzerindeki olumsuz etkilerinden bazıları:

ZARARLI ORANDA SODYUM BULUNDURURLAR

Tek bir Noodle ve benzeri gıdalar porsiyonu, 100 gramlık porsiyon başına 397 - 3678 mg arasında, bazen daha da fazla sodyum içerebilir. Sodyum, vücudunuzun düzgün çalışması için gerekli bir mineral olsa da, çok fazla sodyum sağlığınız için iyi değildir.

Diyetle sodyum alımına en büyük katkıda bulunanlardan biri, Noodle ve benzeri gıdalar de dahil olmak üzere işlenmiş gıdalardır. Tuz içeriği yüksek bir diyete sahip olmak mide kanseri, kalp hastalığı ve felç riskinde artışla ilişkilendirilmiştir. Tuza duyarlı olduğu düşünülen kişilerde, yüksek sodyumlu diyet, yüksek tansiyon riskini artırabilir ve bu da kalp ve böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir .

Dünya Sağlık Örgütü'nün günde 2 g sodyum alımı tavsiyesi göz önüne alındığında, sadece bir paket Noodle ve benzeri gıdalar tüketmek bile sodyum alımını önerilen sınırlar içinde tutmanızı çok zorlaştıracaktır. Bununla birlikte, günde birden fazla paket Noodle ve benzeri gıdalar tüketen insanlar şüphesiz büyük miktarlarda yutulan sodyuma yol açacaktır.

ZARARLI MSG MADDESİ İÇERİRLER

Noodle ve benzeri gıdalar, birçok işlenmiş gıdada bulunan çok yaygın bir katkı maddesi olan MSG'ye sahiptir. Birincil rolü, yiyeceklerin lezzetini ve lezzetini arttırmaktır. Birçok gıda türünde yaygın olarak kullanılmasına ve FDA tarafından tüketimi onaylanmasına rağmen, vücut üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileriyle ilgili endişeler vardır.

Bilimsel veriler, MSG tüketiminin baş ağrısı, mide bulantısı, yüksek tansiyon, halsizlik, kas gerginliği, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı ve ciltte kızarma gibi semptomlarla bağlantılı olduğunu göstermektedir. MSG'yi tükettikten sonra bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, MSG semptom kompleksi olarak bilinen bir durumunuz olabilir. Bağlantıyı kuran kesin kanıt olmamasına rağmen, insanların küçük bir yüzdesinin MSG'ye bu kısa vadeli tepkilere sahip olabileceği kabul edilmektedir.

Bazı çalışmalar ayrıca yüksek MSG tüketimini obezite ve artan kan basıncı ile ilişkilendirmiştir. Bununla birlikte, çoğunlukla, Noodle ve benzeri gıdalarlerda bulunan küçük miktarlarda MSG, ölçülü alındıkları sürece bu yan etkilere yol açmayacaktır.

LİF VE PROTEİN BAKIMINDAN YETERSİZLİK

Düşük kalorili bir gıda olmasına rağmen, Noodle ve benzeri gıdalar lifleri ve proteini düşüktür ve bu da onları kilo kaybı için iyi bir seçenek yapmayabilir. Proteinin tokluk hissini artırdığı ve açlığı azalttığı, liflerin sindirim sisteminde yavaşça hareket ettiği ve böylece tokluk hissini artırdığı kanıtlanmıştır.

Noodle ve benzeri gıdalardaki düşük protein ve lif seviyeleri göz önüne alındığında, bunları düzenli olarak tüketmek, muhtemelen açlığınızı gidermeyecek veya sizi hiç tok hissettirmeyecektir. Ek olarak, lif bakımından düşük bir diyet, kabızlık ve divertiküler hastalık gibi sindirim koşulları riskinin yanı sıra sağlıklı bağırsak bakterilerinde azalma ile ilişkilidir.

KALİTESİZ BESLENMEYE NEDEN OLUR

Bazı araştırmalar, Noodle ve benzeri gıdalar tüketiminin, genel beslenme kalitesinin düşük olmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Bir çalışmada, Noodle ve benzeri gıdalar tüketenlerin diyetleri, tüketmeyenlerle karşılaştırıldı. Noodle ve benzeri gıdalar tüketicilerinin protein, kalsiyum, C vitamini, fosfor, demir, niasin ve A vitamini alımını önemli ölçüde azalttığı bulundu. Ayrıca sodyum ve kalori alımları da arttı. Noodle ve benzeri gıdalarlerin, kişinin kalp hastalığı, diyabet ve felç riskini artıran bir durum olan metabolik sendrom geliştirme riskini artırdığı da bulunmuştur.

ALDIĞINIZ ÜRÜNÜN ETİKETİNİ İNCELEYİN

Ne tükettiğinizi bilmek, özellikle yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarınız varsa önemlidir. Aynı zamanda benzer yiyecekleri karşılaştırıp hangisinin daha sağlıklı olduğunu görmenizi kolaylaştırır. İçindekiler listesine ve porsiyon boyutuna yakından baktığınızdan emin olun. Beslenme bilgileri belirli bir porsiyon miktarına dayandığından, pakette kaç porsiyon olduğunu bilmiyorsanız yanıltıcı görünebilir. Yiyecek etiketlerini okurken ne kadar pratik yaparsanız, onları daha sağlıklı ve daha dengeli bir diyet planlamak için bir araç olarak kullanırken o kadar iyi olabilirsiniz.

Noodle kısır yapar mı, Noodle kısırlık mı yapıyor, Indomie Noodle zararlı mı, zararları nedelerdir, kısırlığa yol açıyor mu? Noodle'ın kısırlık yaptığına dair henüz net bir araştırma yok. Ancak bu tür ürünlerin bu tür rahatsızlıklara neden olabileceği ihtimali her zaman var.

Gençlerin Noodle ve benzeri gıdaları tüketmeleri elbette onlara zaman anlamında bir kazanç sağlayabilir; ancak sağlıkları konusunda endişeye neden olabilecek bir tüketim ürünü olduklarını bilmeleri gerekiyor.  

Noodle kısır yapar mı, körili noodle zararlı mı, zararları ne, BİM, Oba, Indomie hazır noodle?
Noodle ve benzeri hazır gıdaların tüketimi her zaman risklidir.

 

Aslında Noodle yani bir diğer değişle hazır erişte yemek yerine ev yapımı erişteleri yemek daha sağlıklı ve daha besleyici olur. O da olmazsa kendi çabanızla marketten alacağınız erişteleri ya da makarnaları istediğiniz şekilde, bildiğiniz ürünleri de kullanarak daha iyi bir iş çıkarabilirsiniz. Böylece kafanız rahat olur.  


 

Yorumlar

gül yiaa kısır bırakıyo mu pek anlamadım anlayan varsa anlatabilir mii??
Harun Yahya Kesinlikle buna değer
Kadim Ruh Evet mi hayır mı diye net bir cevap vermemiş fakat biz sonucu çok rahat çıkarabiliriz! Yetersiz beslenmeye sebep olduğu gibi çok zararlı kimyasala maruz kalan üreme organları yeteri sayıda sperm üretemediği için çocuk yapma olasılığı çok çok düşük olur diyor! Yani bu aşağı yukarı bu sonuç çıkarılabilir!
amet evetmi hayırmı
Ece Bende anlamadım