Nishani'den Sırbistan'a tarihi ziyaret

- Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı Preşova Vadisi'ni ziyaret eden Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani, 1948 yılından itibaren Sırbistan'ı ziyaret eden ilk Arnavutluk Cumhurbaşkanı oldu - Nishani: "Preşova Vadisi'ndeki Arnavut toplumunun kendi ulusal kimliğini, dilini, kültürünü ve geleneklerini korumak adına gösterdiği çabaları, tüm Arnavut milleti için olağanüstü bir sembol olarak değerlendiriyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Nishani'den Sırbistan'a tarihi ziyaret

BUJANOVAC/PRESOVA (AA) - Sırbistan'daki Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı Preşova Vadisi'ni ziyaret eden Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, 1948 yılında Belgrad'a resmi ziyaret gerçekleştiren Enver Hoca'dan sonra Sırbistan'ı ziyaret eden ilk Arnavutluk Cumhurbaşkanı oldu.

Nishani, Bujanovac ve Preşova belediyelerini kapsayan ziyareti kapsamında, Bujanovac Belediye Başkanı Shaip Kamberi ve Sırbistan hükümetinin Bujanovac, Preşova ve Medvedja Koordinasyon Kurulu Başkanı Zoran Stankovic'in yanı sıra bölgedeki siyasilerle görüştü.

Temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Nishani, Preşova Vadisi'ne gerçekleştirdiği bu ziyaretin, Arnavutluk'un Sırbistan ile ilişkilerini iyileştirmek istediğini gösteren bir mesaj niteliği taşıdığını söyledi.

Bölgede yaşayan Arnavutlara da değinen Nishani, "Preşova Vadisi'ndeki Arnavut toplumunun kendi ulusal kimliğini, dilini, kültürünü ve geleneklerini korumak adına gösterdiği çabaları, tüm Arnavut milleti için olağanüstü bir sembol olarak değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

Nishani, son dönemde Arnavutluk ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde adımlar atıldığını, iki ülke başbakanlarının karşılıklı ziyaretlerinin ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki ilginin önemini gösterdiğini söyledi.

Sırbistan'da azınlık olan Arnavutların haklarının sağlanması yönündeki çalışmaları takip etmeyi sürdüreceklerini belirten Nishani, "Kendi dillerinde eğitim almak, ulusal simgelerine saygı gösterilmesi, ekonomik ve altyapı gelişim hakları gibi konular, Sırbistan ve Arnavutluk hükümetleri arasındaki müzakere programında yer almaktadır." dedi.

Tüm bu başlıkların her insan için temel hak ve özgürlükler olduğunu ve bölgedeki Arnavutların da bu hakları elde etmesi gerektiğini kaydeden Nishani, "Arnavutlar, Sırplar, Makedonlar, Karadağlılar, Boşnaklar ve Hırvatlar olarak aynı bölgede yaşıyor, aynı bölgeyi paylaşıyoruz. Halklarımızın çıkarı için geleceğe bakarak karşılıklı saygıyla onların geleceğini inşa etmeliyiz. Bunu, karşılıklı tahammülsüzlük ve nefretle değil, şimdiden daha iyi bir ekonomik seviyeye sahip olarak çocuklarımızın geleceğini inşa etmeliyiz." ifadesini kullandı.

Bujanovac Belediye Başkanı Kamberi de Nishani'nin ziyaretini "kardeşçe bir ziyaret" olarak nitelendirerek, görüşmede Preşova Vadisi'ndeki Arnavutların konumunun yanı sıra Arnavutluk kurumları ile bölgedeki belediyeler arasındaki işbirliği imkanlarını ele aldıklarını aktardı.

Nishani, bölgedeki temasları kapsamında ayrıca, Preşova'da düzenlenecek 7 Mart Öğretmenler Günü programına katılacak.

Yorumlar