Nil sularının paylaşımı

- Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: "Hiç kimse Mısır'ın su (Nil Nehri) üzerindeki payına el koyamaz. Mısırlılar için su ölüm kalım meselesidir. Su kimsenin mülkü değil Allah'ın bir nimetidir."

Google Haberlere Abone ol
Nil sularının paylaşımı

KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, suyun Mısır için ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi.

Sisi, pazartesi günü Etiyopya ve Sudan'la gerçekleştirilen üçlü toplantı sonrasında ülkesinin "Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı müzakerelerinin dondurulması kararı alması" ardından ilk defa konuştu.

Mısır'ın kuzeyindeki Kefr eş-Şeyh ilinde bir proje açılışında konuşan Sisi, "Hiç kimse Mısır'ın su (Nil Nehri) üzerindeki payına el koyamaz. Mısırlılar için su ölüm kalım meselesidir. Su, kimsenin mülkü değil Allah'ın bir nimetidir." dedi.

Mısır 13 Kasım Pazartesi günü başkent Kahire'de yapılan üçlü toplantının ardından, Hedasi Barajı konusunda Etiyopya ve Sudan'la yapılacak teknik müzakerelerin dondurulmasına karar vermişti.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar yaşanmıştı. Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015'te Hedasi Barajı ile ilgili "İlkeler Anlaşması" imzalandığı bildirilmiş, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

Mısır, Etiyopya ve Sudan, ayrıca 20 Eylül 2016'da Hedasi Barajı projesinde "hidroelektrik üretim sistemi, modelleme, su kaynakları simülasyonu ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri" üzerine incelemeler yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı.

Yorumlar