Nijerya'dan Shell ve Eni'ye yolsuzluk suçlaması

- Nijerya hükümeti, Royal Dutch Shell ve Eni şirketlerinin OPL 245'in işletme lisansını alırken yolsuzluk yapmakla suçladı

Google Haberlere Abone ol
Nijerya'dan Shell ve Eni'ye yolsuzluk suçlaması

JOHANNESBURG (AA) - Nijerya'da hükümet, ülkedeki petrol yataklarını işleten Royal Dutch Shell ve Eni şirketlerine karşı yolsuzluk davası açtı.

Hükümet, Shell ve Eni şirketlerinin Afrika'daki en zengin petrol yataklarından biri olan OPL 245 petrol yatağının işletme haklarını 1,1 milyar dolara satın alırken yolsuzluk yaptığı iddiasıyla başkent Abuja'daki Nijerya Yüksek Mahkemesinde dava açtı.

Nijerya Ekonomik ve Finansal Suçlar Komisyonu tarafından mahkemeye sunulan dava dosyasında, şirketlerin OPL 245'in işletme izni için eski Petrol Bakanı Dan Etete, eski Adalet Bakanı Mohammed Bello Adoke ve iş adamı Aliyu Abubakar'a 801 milyon dolar rüşvet ödediği iddia edildi.

İddianamede, petrol şirketleri ve yöneticileri, Nijeryalı bakanlara usulsüz şekilde para vererek Nijerya Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu'nu ihlal etmekle suçlandı.

Şirketler kendilerine yönelik suçlamaları reddetti, söz konusu ücretin Nijerya hükümetine ödendiğini belirtti.

Komisyon, ocak ayında mahkeme kararıyla OPL 245'in denetiminin hükümete verilmesini sağlamıştı.

Afrika'da en fazla hem petrolün çıktığı ülke konumunda olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Nijerya, sahip olduğu petrol rezervleriyle dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer alıyor.


Yorumlar